Κοντά σε συμφωνία κυβέρνησης με τρόικα για το πλεόνασμα του 2013

Κοντά σε συμφωνία κυβέρνησης με τρόικα για το πλεόνασμα του 2013

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013. Αυτό δήλωσε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, καθώς όπως διευκρίνισε οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στα νούμερα του 2013, αλλά υπάρχουν κάποιες «οριακές διαφορές» για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2014 που εγγράφονται στον περσινό προϋπολογισμό.

Πάντως, τα μηνύματα είναι θετικά, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, σε ταμειακή βάση ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης παρουσίασε πρωτογενές έλλειμμα 451 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 1,377 δισ. ευρώ. Δηλαδή, έκλεισε κατά 926 εκατ. ευρώ καλύτερα από το στόχο.

Ετσι, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ο στόχος του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (ΠΟΠ) για πρωτογενές πλεόνασμα σε δημοσιονομική βάση ύψους 812 εκατ. ευρώ θα υπερκαλυφθεί, ενώ το ίδιο μέγεθος βάσει της μεθοδολογίας της Eurostat θα ξεπεράσει τα 3,9 δισ. ευρώ. Πάντως, όλες αυτές οι διακρίσεις μεταξύ πρωτογενούς πλεονάσματος κατά τακτικό προϋπολογισμό ή κατά ΠΟΠ ή κατά Εurostat έχουν δημιουργήσει σύγχυση αναφορικά με το ποιο μέγεθος είναι το σωστό.

Ολα είναι σωστά, αλλά η Ελλάδα κρίνεται βάσει του πρωτογενούς πλεονάσματος που προκύπτει από τις προϋποθέσεις του Προγράμματος και κανένα άλλο.

Χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υποστήριξε πως ακόμα δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το ακριβές ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 σε δημοσιονομική βάση και βάσει ΠΟΠ, δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το πρώτο δίμηνο του 2014. Μάλιστα, υποστήριξε ότι τρόικα και οικονομικό επιτελείο προσπαθούν πλέον να εντοπίσουν το μέγεθος της θετικής επίπτωσης του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος στον φετινό προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, κληθείς να σχολιάσει το εάν καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό του 2014 από την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού του 2013, το ίδιο στέλεχος ξεκαθάρισε πως «δεν θεωρούσε ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014 και τα στοιχεία μάς επιβεβαιώνουν». Με τον τρόπο αυτό, επί της ουσίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα μέτρα για φέτος προς κάλυψη δημοσιονομικού κενού.

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει στην τρόικα πλήθος στοιχείων για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας και όχι μόνο, αλλά δεν έχει λάβει ακόμα απαντήσεις. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει απαντήσεις ακόμα και σε θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα, όπως ο νέος οργανικός νόμος που θα περιλαμβάνει τις συμφωνίες για το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης και ελέγχου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως όλα δείχνουν τα δημοσιονομικά δεν αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο «αγκάθι» του ελέγχου της τρόικας, η οποία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην ψήφιση των αλλαγών που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ. Οπως ανέφερε χθες αρμόδιο στέλεχος, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να νομοθετήσει για το 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ, αλλά η τρόικα επιμένει στην εφαρμογή του συνόλου των αλλαγών και προς το παρόν δεν υποχωρεί από τη θέση αυτή.

Πέραν αυτών, ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε χθες και την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού κατά τον Ιανουάριο του 2014. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 811 εκατ. ευρώ, έναντι 415 εκατ. ευρώ, αλλά υστέρησε έναντι του στόχου για πλεόνασμα 955 εκατ. ευρώ. Η υστέρηση αυτή προήλθε από την ύπαρξη «τρύπας» στα έσοδα λόγω υψηλών επιστροφών φόρων και τις υπερβάσεις στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ειδικότερα, το κράτος επέστρεψε τον Ιανουάριο φόρους ύψους 294 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος ήταν να αποπληρωθούν 99 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα έσοδα του ΠΔΕ ήταν μειωμένα σε σχέση με τον στόχο κατά 103 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, ενώ είχε προγραμματιστεί να γίνουν δαπάνες ύψους 100 εκατ. ευρώ το Δημόσιο προχώρησε στην αποδέσμευση 308 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύθηκε η ρευστότητα στην αγορά περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί, αλλά δεν επιτεύχθηκε ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή