Eκδήλωση στη Microsoft Ελλάς: «Ναι στη χρήση του ίντερνετ, όχι στην κατάχρηση»

Eκδήλωση στη Microsoft Ελλάς: «Ναι στη χρήση του ίντερνετ, όχι στην κατάχρηση»

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Δικτύου και τίτλο Youth Online Safety: «Internet. Ναι στη χρήση, όχι στην κατάχρηση», πραγματοποίηθηκε σήμερα στη γραφεία της Microsoft Ελλάς στο Μαρούσι. Διοργανωτές ήταν η Microsoft και «Το Χαμόγελο του Παιδιού», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Microsoft Ελλάς είναι Μεγάλος Χορηγός.

Η εν λόγω εκδήλωση αποτελεί πλέον θεσμό της Microsoft Ελλάς, που την οργανώνει για περισσότερα από 9 χρόνια, τα τελευταία 4 εκ των οποίων σε συνεργασία με το "Χαμόγελο του Παιδιού". Στόχος φέτος ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους που κρύβει η κατάχρηση του και τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας. Ειδική αναφορά έγινε στη σωστή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο φαινόμενο του εθισμού στο internet και τις επιπτώσεις που αυτό επιφέρει στα νέα παιδιά, καθώς και στο πολύ σοβαρό θέμα του εκφοβισμού στο διαδίκτυο (cyberbullying).

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που μέσω ενεργού διαλόγου αντάλλαξαν απόψεις για τα πολύ σημαντικά αυτά ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα, μαθητές από τα παρακάτω σχολεία είχαν την ευκαιρία  να παρευρεθούν στην εκδήλωση : 1ο ΕΠΑΛ Σαλαμίνας, 1ο ΓΕΛ Αιγάλεω, Εκπαιδευτήρια Ώθηση, 5ο Γυμνάσιο Περιστερίου, Εκπαιδευτήρια Γείτονα και  Εκπαιδευτήρια Ζαγοριανάκου. Μέσω Skype, συμμετείχαν επίσης ενεργά με σχόλια και ερωτήσεις τα εξής σχολεία: Αβερώφειος Σχολή Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Καστελορίζου, Γυμνάσιο Γέργερης Ηρακλείου Κρήτης και Γυμνάσιο Λαβάρων Θράκης.

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου, στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ανέφερε: «Με την ιδιότητά μου ως Υφυπουργού Παιδείας χαιρετίζω την εκδήλωση Youth Online Safety, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι κίνδυνοι που κρύβει το διαδίκτυο δεν είναι αρκετοί για τη δαιμονοποίησή του. Είναι τόσες οι δυνατότητες και τα οφέλη από τη χρήση του διαδικτύου στην καθημερινότητά μας, ώστε αξίζει κάθε προσπάθεια να θωρακίσουμε τα παιδιά απέναντι στους κινδύνους αυτούς.»

«Η προβολή προτύπων ορθής χρήσης του internet, υπεύθυνης συμμετοχής στα social media, καθώς και η ευαισθητοποίηση των μαθητών ως προς το διαδικτυακό εκφοβισμό αφορούν άμεσα τη σχολική κοινότητα και αποτελούν βασικό μέλημα του Υπουργείου Παιδείας. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία σε αυτήν την προσπάθεια, στην οποία το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων με χαρά συμβάλλει.»

Η Λία Κομνηνού, Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Δημοσίων Σχέσεων της Microsoft Ελλάς άνοιξε την εκδήλωση παρουσιάζοντας τα βασικά ευρήματα της ετήσιας έρευνας MCSI (Microsoft Computing Safety Index), που διεξήγαγε η Microsoft σε 10.000 χρήστες του διαδικτύου σε 20 χώρες.

Όπως ανέφερε η ίδια, «Αν και ο αριθμός των σημερινών χρηστών του internet ξεπερνάει τα 2 δισεκατομμύρια παγκοσμίως και βαίνει διαρκώς αυξανόμενος, η έρευνα δείχνει ότι ο κόσμος δεν παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύει την ασφάλεια του όταν βρίσκεται online. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε σημαντικά αλλά και απλά βήματα που ο καθένας μας μπορεί να κάνει, ώστε να προστατεύει τόσο τα δεδομένα του υπολογιστή του, όσο και ολόκληρη την ψηφιακή του ζωή. Στη Microsoft είναι χρέος μας να εκπαιδεύουμε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε το internet να αποτελεί εργαλείο επικοινωνίας, παραγωγικότητας και διασκέδασης, χωρίς φόβο και κίνδυνο».

O Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δήλωσε μετά την εκδήλωση: «Σήμερα, για 4η συνεχή χρονιά με τη συνεργασία της Microsoft, είμαστε ευτυχείς που ερχόμαστε σε άμεση επικοινωνία με τα παιδιά, συζητώντας μαζί τους όλους τους κινδύνους που κρύβει η κακή και απρόσεκτη χρήση του διαδικτύου. Θέματα όπως το cyber bullying, ο εθισμός στο gaming ακόμα και ο εθισμός στα social media, αφορούν την καθημερινότητα των παιδιών και ο ρόλος μας είναι η ενημέρωση, η εκπαίδευση για να μπορούν να προστατέψουν και να προασπιστούν τα δικαιώματά τους.»

«Η υλοποίηση του YouSmile.gr, μιας διαδραστικής πλατφόρμας επικοινωνίας και ψυχαγωγίας αποκλειστικά για εφήβους, μας έδωσε τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος των κινδύνων που κρύβονται πίσω από μια οθόνη, βασιζόμενοι στις εμπειρίες μαθητών και εφήβων κι όχι απλά σε έρευνες που γίνονται πάνω στο θέμα. Μην ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε αριθμό έρευνας, κρύβεται ένα παιδί! Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Microsoft που για ακόμα μια χρονιά βρίσκεται δίπλα στον Οργανισμό και στηρίζει ουσιαστικά και πρακτικά τις δράσεις που αφορούν το παρόν των παιδιών, εξασφαλίζοντάς τους ένα πιο ασφαλές μέλλον.»

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή