Ομπάμα: Σύμμαχος πρότυπο η Γαλλία

Ομπάμα: Σύμμαχος πρότυπο η Γαλλία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρότυπο σύμμαχο χαρακτήρισε τη Γαλλία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, τη δεύτερη ημέρα της τριήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

«Οπως και οι προηγούμενες γενιές, έχουμε σήμερα καθήκον να ανανεώσουμε τη συμμαχία μας, σύμφωνα με τις επικρατούσες διεθνείς συνθήκες. Κανένα έθνος δεν μπορεί να πορευθεί μόνο του. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων, για να αναλάβουν την ευθύνη της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Από τη μεριά του, ο κ. Ολάντ έκανε λόγο για τις κοινές αξίες, που εκπροσωπούν οι δύο σύμμαχοι: «ΗΠΑ και Γαλλία στέκονται μαζί, έτοιμες να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής, την κρίση της Μέσης Ανατολής, τα προβλήματα της Αφρικής και την κλιματική αλλαγή».

Η άφιξη του προέδρου Ολάντ στον Λευκό Οίκο χθες, μετά την εκδρομή του με τον πρόεδρο Ομπάμα στη φυτεία Μοντιτσέλο του Τόμας Τζέφερσον, έγινε υπό τον ήχο τιμητικής ομοβροντίας πυροβόλων. Ολάντ και Ομπάμα μετέβησαν αμέσως μετά στο Οβάλ Γραφείο, για να παραχωρήσουν αργότερα κοινή συνέντευξη Τύπου. Η ημέρα επρόκειτο να ολοκληρωθεί με το πολυαναμενόμενο επίσημο δείπνο με 300 προσκεκλημένους στον Λευκό Οίκο.

Στο μενού του δείπνου περιλαμβάνονται χαβιάρι από αμερικανικούς οξύρρυγχους, αυγά ορτυκιού, μπριζόλα rib-eye, τυρί τύπου ροκφόρ από την πολιτεία του Βερμόντ, καθώς και «μαλλί της γριάς» και ποικιλία κρασιών από τη Βιρτζίνια και την Καλιφόρνια. Την ομήγυρη επρόκειτο να ψυχαγωγήσει η Αφροαμερικανή τραγουδίστρια της σόουλ μουσικής Μαίρη Τζέι Μπλάιζ.

Αγνωστο παρέμενε στο μεταξύ ποιος θα καθόταν εκ δεξιών του Αμερικανού προέδρου, θέση που παραδοσιακά προορίζεται για τη συνοδό του επίσημου προσκεκλημένου. Η απουσία της πρώην συντρόφου του Ολάντ, Βαλερί Τριρβελέρ, δημιούργησε, όμως, σπαζοκεφαλιά για τους υπεύθυνους του πρωτοκόλλου στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Ολάντ είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που προσκαλείται σε επίσημο δείπνο, μετά τον Ζακ Σιράκ το 1996. Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος επρόκειτο να παρασημοφορήσει έξι Αμερικανούς βετεράνους της απόβασης στη Νορμανδία, με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

Ψεύδη τα περί Μπιγιονσέ

Τις θεωρητικές Αρχές του Γάλλου φιλοσόφου Πιερ Μπουρντιέ, περί «κυκλικής φύσης της πληροφορίας», που θέλει την πληροφορία να εξαπλώνεται χάρη στην προβολή της, ανεξάρτητα από την αξιοπιστία της, επιβεβαίωσε χθες η διασπορά ψευδούς φήμης για δήθεν ερωτική σχέση μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και της δημοφιλούς τραγουδίστριας Μπιγιονσέ.

Τη φήμη πυροδότησε μία φράση του Γάλλου παπαράτσι Πασκάλ Ροστέν, υπεύθυνου για τις μοιραίες φωτογραφίες του Ολάντ έξω από το διαμέρισμα της ηθοποιού Ζιλί Γκαγέ. «Στην αυριανή έκδοση της Washington Post θα διαβάσετε για τη σχέση Ομπάμα – Μπιγιονσέ», είπε ο Ροστέν σε προχθεσινή εκπομπή. Λίγες ώρες αργότερα, την «είδηση» αναπαρήγαγαν πολλές γαλλόφωνες ιστοσελίδες του Βελγίου, για να ακολουθήσουν και οι γαλλικές σκανδαλοθηρικές σελίδες.

Ρουμανικά sites είναι τα πρώτα μη γαλλόφωνα που ασχολούνται με το θέμα, απαλείφοντας τις προειδοποιήσεις των Δυτικοευρωπαίων συναδέλφων τους, ότι πρόκειται για φήμη. Χθες το μεσημέρι, ο Γάλλος παπαράτσι προέβη σε διορθωτικές δηλώσεις, λέγοντας ότι ουδέποτε μίλησε για ερωτική σχέση.

Τέλος, η «είδηση» κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, με την αμερικανική ιστοσελίδα Gawker να κατακεραυνώνει τον γαλλικό Τύπο για την ευπιστία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή