Νόμοι εν τόπω καταψύξεως…

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Δεκαπενταύγουστο του 2011 έκπληκτοι οι Ελληνες μάθαιναν ότι ο Υμηττός δεν κινδυνεύει μόνο από τους ιδιώτες καταπατητές. Ο δήμαρχος Γλυφάδας σε συνεργασία με τον τοπικό μητροπολίτη περιέφραξαν ένα χώρο που ήταν προς αναδάσωση και τον έκαναν νεκροταφείο. Ετσι… Χωρίς μελέτες, χωρίς σχέδιο, μόνο με τον τσαμπουκά τους. Ευαισθητοποιήθηκε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η τότε η επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη τόνισε ότι «πρόκειται για κραυγαλέα αυθαιρεσία». Κινητοποιήθηκαν το δασαρχείο και η εισαγγελία…

Τον περασμένο Νοέμβριο ο συνάδελφος κ. Γ. Λιάλιος αποκάλυψε έγγραφο που έστειλε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, καθώς και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών ο νυν γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος κ. Π. Μέρκος. Στο έγγραφο τονιζόταν ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία (ν. 3821/07), τα πρωτόκολλα κατεδάφισης σε δάση «εκτελούνται παραχρήμα, μη επιτρεπόμενης οποιασδήποτε διοικητικής ή δικαστικής αίτησης ή προσφυγής, η οποία σκοπεί στην αναστολή της κατεδάφισης»… Οι εισαγγελικές αρχές έχουν επανειλημμένως οχληθεί από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, όμως χωρίς αποτέλεσμα» («Καθημερινή» 19.11.2013).

Με αφορμή το δημοσίευμα, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δημήτριος Ζημιανίτης (ως υπεύθυνος Γραφείου Τύπου) έστειλε επιστολή στην «Κ» με την οποία τόνιζε ότι «σχηματίστηκε δικογραφία… και παραγγέλθηκε δε την 17-2-2012 η διενέργεια κύριας ανάκρισης από την ανακρίτρια 32ου Τακτικού Τμήματος Αθηνών» («Καθημερινή» 5.12.2013).

Ετσι κύλησαν τρία χρόνια, μέχρι που ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης κατέθεσε μια πολεοδομικού τύπου τροπολογία στο άσχετο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει να μη γίνονται δεκτές άσχετες τροπολογίες σε νομοσχέδια. Η τροπολογία έλεγε: «Επιτρέπεται, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη (Σ.Σ. και του άρθρου 24 του Συντάγματος;), η λειτουργία δημοτικών νεκροταφείων σε χώρους που ήδη χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό, ενός προστατευόμενων από ειδικές διατάξεις περιοχών (Σ.Σ.: ήτοι αναδασωτέων)…». Σύμφωνα με την τροπολογία, ο δήμος θα κάνει κάποιες μελέτες και μετά… Ποιος ζει ποιος πεθαίνει, να τις δει να υλοποιούνται. Το νεκροταφείο θα λειτουργεί κανονικά…

Ολα καλά κι όλα ωραία! Στην Ελλάδα της κρίσης το πολιτικό σύστημα επιστρέφει στην παλιά κακή λειτουργία του. Ο δήμαρχος με τον τσαμπουκά καταπατά χώρο που έπρεπε να είναι δάσος. Ο διορισμένος από την κυβέρνηση περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος κωλυσιεργεί και δεν προχωρά στην κατεδάφιση. Η δικαιοσύνη -ως συνήθως- αργοπορεί. Ο βουλευτής, Β΄ Αθηνών (μέρος της είναι η Γλυφάδα) καταθέτει την τροπολογία. Αυτή παίρνει το πράσινο φως από τον κ. Αν. Μπαλτάκο του γραφείου του πρωθυπουργού. Ο υπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος κάνει μια βαθιά υπόκλιση και περνά την παρανομία από τη Βουλή. Οι βουλευτές -κάποιοι επειδή εκλέγονται στη Β΄ Αθήνας, κάποιοι διότι ψηφίζουν ό,τι φέρνει η κυβέρνηση- κάνουν την αυθαιρεσία (παρα)νόμο του κράτους.

«Και ο νόμος; Οι δικαστικές έρευνες;». Ως γνωστόν οι νόμοι είναι να τους ψηφίζουμε και όχι να τους εφαρμόζουμε. Οι δε δικαστικές έρευνες θα παραμείνουν εν τόπω χλοερώ, εν τόπω -όχι αναψύξεως, αλλά- καταψύξεως…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή