«Πλώρη» για τα εργοστάσια της Foxconn βάζουν τα ρομπότ της Google

«Πλώρη» για τα εργοστάσια της Foxconn βάζουν τα ρομπότ της Google

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις εγκαταστάσεις της Foxconn θα γίνει η πρώτη μεγάλη εφαρμογή των ρομποτικών τεχνολογιών της Google, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα, η συνεργασία έχει ξεκινήσει από πέρυσι ώστε, με τη βοήθεια των ρομπότ της αμερικανικής εταιρείας, να αυτοματοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας συναρμολόγησης ηλεκτρονικών προϊόντων.

Η επέκταση της Google στη ρομποτική ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Andy Rubin, δημιουργό του Android, σε συνέντευξή του στους New York Times. Όπως γνωστοποίησε ο Rubin, μετά την παραίτησή του από επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης του λειτουργικού για smartphone και tablet, ανέλαβε υπεύθυνος του τμήματος ρομποτικής που δημιούργησε η αμερικανική εταιρεία.

Μάλιστα, στο τμήμα περιλαμβάνονταν ήδη επτά εταιρείες που αναπτύσσουν software και hardware, τις οποίες είχε εξαγοράσει ο ιντερνετικός κολοσσός με απόλυτη μυστικότητα. Εξαγορές που συνεχίστηκαν και στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τότε, καθώς λίγες εβδομάδες αργότερα η Google απέκτησε και την Boston Dynamics, την εταιρεία που κατασκεύασε το Cheetah, το πιο γρήγορο ρομπότ στον κόσμο.

Όπως αποκαλύπτει τώρα η Wall Street Journal, μέσα στο 2013 ο Rubin βρήκε και τον πρώτο «πελάτη» για το νέο τμήμα. Κι αυτό γιατί από πέρυσι η Google έκλεισε συμφωνία με τη Foxconn, ώστε να αναπτύξει ρομπότ που θα αναλάβουν τη συναρμολόγηση ηλεκτρονικών προϊόντων στις εγκαταστάσεις της δεύτερης.

Η Foxconn είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ηλεκτρονικών στον κόσμο, κατασκευάζοντας προϊόντα για αρκετές πολυεθνικές εταιρείες – όπως, για παράδειγμα, μεγάλο ποσοστό των iPhone και iPad της Apple. Τα περισσότερα από τα εργοστάσιά της βρίσκονται στην Κίνα, απασχολώντας περίπου 1 εκατομμύριο εργάτες, με την εταιρεία να έχει έρθει αρκετές φορές στη δημοσιότητα για τις εξοντωτικές συνθήκες, το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο μισθών και τις παραβιάσεις της (ούτως ή άλλως όχι ιδιαίτερα αυστηρής) κινεζικής εργατικής νομοθεσίας.

Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012 ο CEO της εταιρείας Terry Gou είχε δηλώσει πως η Foxconn σχεδιάζει να εγκαταστήσει μέσα στην επόμενη 10ετία 1 εκατομμύριο ρομπότ στα εργοστάσιά της. Στόχος, όπως ανέφερε τότε ο Gou, είναι η Foxconn να μπορεί να κατασκευάσει ακόμη πιο περίπλοκα προϊόντα, ώστε να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, όπως και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή