Αξιολόγηση, κινητικότητα, απολύσεις: όλες οι αλλαγές

Αξιολόγηση, κινητικότητα, απολύσεις: όλες οι αλλαγές

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποσύνδεση του νέου συστήματος αξιολόγησης από τη διαδικασία της κινητικότητας και των απολύσεων προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση 23 φορέων –έναντι 21, αρχικά–, ο επανέλεγχος όλων των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου με τον νόμο Παυλόπουλου και σειρά διοικητικών διαδικασιών που απλουστεύονται.

Ως προς το νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο ήγειρε σωρεία αντιδράσεων κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προέβη στις απαιτούμενες τροποποιήσεις ώστε να εξαλειφθούν οι όποιες υπόνοιες ότι οι υπάλληλοι που θα βαθμολογηθούν με 1 έως 6 θα είναι υποψήφιοι προς απόλυση. Ετσι, με βαθμούς 9 έως 10 θα μπορεί να αξιολογείται έως και 25% των υπαλλήλων, με 7 και 8 έως και το 60% και από 1 έως 6 έως και το 15%. Γι’ αυτό το 15% προβλέπεται (άρθρο 23) βελτίωση του υπαλλήλου μέσω επιμόρφωσης. Το νέο σύστημα αξιολόγησης θα τεθεί σε εφαρμογή με την ψήφιση του νομοσχεδίου (αρχές Μαρτίου) και θα ολοκληρωθεί εντός του ιδίου μηνός, όταν θα εκπνέει η προθεσμία για την ένταξη 12.500 υπαλλήλων σε κινητικότητα. Ωστόσο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποκλείει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συσχέτιση της «κακής βαθμολογίας» με τις απολύσεις και την κινητικότητα.

Στους 21 φορείς υπό κατάργηση που περιελάμβανε το αρχικό σχέδιο προστέθηκαν άλλοι δύο – ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών και το Ινστιτούτο Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων. Το προσωπικό των 23 νομικών προσώπων υπολογίζεται σε 250 άτομα. Εξ αυτών, 150 που απασχολούνται σε ΝΠΙΔ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα οδηγηθούν, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, σε απόλυση. Οι εργαζόμενοι των ΝΠΔΔ θα τεθούν σε κινητικότητα για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων στα τέλη Μαρτίου. Πέραν των δύο οργανισμών, καταργούνται ως αυτοτελή ΝΠΙΔ η ΤΕΟ Α.Ε., η «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε.», το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών και το Ερευνητικό Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών, οι οργανισμοί ρυθμοστικού σχεδίου και προστασίας περιβάλλοντος Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων. Επίσης καταργούνται ως αυτοτελή ΝΠΔΔ ο Οργανισμός Κωπαΐδος, η Κεντρική Αγορά Πατρών, το Εθνικό Ιδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μοριά», η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας, το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας και το «Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογία Α.Ε.».

Επίσης συγχωνεύονται, το Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας Στρατού, το Γραφείο Ερευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού και το Κέντρο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Αεροπορίας σε ένα ενιαίο κέντρο με την επωνυμία «Ενιαίος Φορέας Αμυντικής Ερευνας και Τεχνολογίας». Το Ταμείο Εθνικής Αμυνας, το Ταμείο Εθνικού Στόλου και το Ταμείο Αεροπορικής Αμυνας συγχωνεύονται στο Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Αμυνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή