Η μοιραία πορεία των εξελίξεων

Η μοιραία πορεία των εξελίξεων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαδικασίες που βρίσκονται εν εξελίξει εν όψει των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως ανέδειξαν την παθογένεια του πολιτικού συστήματος. Κάποιες από τις υποψηφιότητες που εξήγγειλε ο κ. Αλέξης Τσίπρας προκάλεσαν τη βίαιη αντίδραση των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το κόμμα αυτό είναι ούτως ή άλλως ανορθόδοξο· το διακρίνει μία χαλαρή ενότητα. Εξάλλου, η κακοφωνία στην Αριστερά είναι φαινόμενο απολύτως σύνηθες, με εξαίρεση τη μονολιθικότητα του ΚΚΕ.

Δεν θα εμπλακούμε στον κυκεώνα της εσωτερικής διαπάλης του κόμματος του οποίου ηγείται ο κ. Τσίπρας. Ούτως ή άλλως, και ενώ οι ενδείξεις δείχνουν ότι έχει πιθανότητες να διεκδικήσει την εξουσία –ή, εν πάση περιπτώσει, να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές, οψέποτε διεξαχθούν–, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να λειτουργεί συχνά σαν μία φοιτητική ομάδα καταλήψεων.

Από την άλλη πλευρά, η όποια ενασχόληση με την «παρουσία» του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως υπάρχει κίνδυνος να εκληφθεί ως προσβολή στη νοημοσύνη του μέσου Ελληνα πολίτη. Το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου έπαυσε ουσιαστικώς να υφίσταται.

Απομένουν, κατά συνέπεια, τα πάθη της Δεξιάς. Η διαχείριση του θέματος των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως από τη Ν.Δ. υπήρξε απλώς ακατανόητη. Αντί ενιαίας μετωπικής αντιπαραθέσεως με τον ΣΥΡΙΖΑ –λόγω του κλίματος πολώσεως που έχει διαμορφωθεί– ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να θέσει, άνευ λόγου, θέμα «νομιμοφροσύνης» κάποιων στελεχών προς το πρόσωπό του.

Ο σημερινός περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας προέρχεται από παλιά γνωστή συντηρητική πολιτική οικογένεια της Θεσσαλονίκης. Καλύπτει όλες τις προδιαγραφές για να εκπροσωπήσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της περιφέρειας. Πέραν τούτου, δεν είναι ασφαλώς παράφρων και όταν εξήγγειλε αρχικώς την υποψηφιότητά του είχε κάποιες διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του κόμματος ή, εν πάση περιπτώσει, δεν είχε διατυπωθεί σαφής αντίρρηση.

Η επίδοση του «χρίσματος» από τον πρόεδρο κ. Αντώνη Σαμαρά στον κ. Γιάννη Ιωαννίδη –εξαίρετου προπονητή της καλαθοσφαιρίσεως, που χάρισε τόσες νίκες στην Ελλάδα– δεν αυξάνει τη διεισδυτικότητα της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια. Οι υπάρχουσες ψήφοι μάλλον θα μοιραστούν μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Το αντίστοιχο από μίαν άποψη συμβαίνει στον Δήμο Αθηναίων, όπου το «χρίσμα» δόθηκε στον κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο από τη Ν.Δ., ενώ ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης είχε αναγγείλει από μηνών την υποψηφιότητά του.

Φοβούμενη ήττα –σημαντική ενδεχομένως– στις ευρωεκλογές, η ηγεσία της Ν.Δ. –συμπράττοντος και του ΠΑΣΟΚ– αποφάσισε να προηγηθούν οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως. Επένδυε στην προοπτική να κυριαρχήσει το «γαλάζιο» στην τηλεοπτική εικόνα την πρώτη Κυριακή. Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι –την πρώτη Κυριακή– να δούμε στην τηλεόραση τα χρώματα της Χρυσής Αυγής. Μοιραία η πορεία των εξελίξεων όταν κυριαρχούν τακτικισμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή