Στη Βουλή ο νέος κώδικας για τη μετανάστευση

Στη Βουλή ο νέος κώδικας για τη μετανάστευση

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή, όπου εδώ και ημέρες κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μ’ επίκεντρο το ζήτημα της συμμετοχής νομίμων αλλοδαπών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κατατέθηκε χθες το νομοσχέδιο για τον νέο «Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενταξης», προκειμένου να συζητηθεί και ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, πάντως, επανέφερε στο προσκήνιο παράπλευρα ζητήματα όπως η απουσία συνολικής νομοθετικής ρύθμισης όσον αφορά την Ιθαγένεια, καθώς και η ολοκλήρωση επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση ρατσιστικών φαινομένων. Για το πρώτο ελέχθη από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Λ. Γρηγοράκο ότι οι τελικές προτάσεις του έχουν δοθεί στους κ. Α.Σαμαρά και Ευ.Βενιζέλο και πως είναι θέμα πολιτικής απόφασης η προώθησή του. Το δεύτερο, χωρίς επίσημη αιτιολογία, έχει «παγώσει»: αν και η συζήτησή του στην Επιτροπή βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, δεν δρομολογείται η τελική του φάση και στην Ολομέλεια.

Ως προς το ζήτημα του δικαιώματος νομίμων μεταναστών να συμμετέχουν στις προσεχείς εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς και συνταγματολόγος ανέφεραν χθες στην αρμόδια Επιτροπή ότι δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία μια τέτοια συμμετοχή είναι αντισυνταγματική. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι όλα αυτά ενισχύουν τη θέση της, όπως αυτή καταγράφεται σε τροπολογία που «υλοποιεί» τη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, επιμένει να ασκεί κριτική ότι η κυβέρνηση δεν αναζητεί εναλλακτικές λύσεις και σε κάθε περίπτωση φέρει ευθύνη για το αδιέξοδο, με τις επιλογές της στο μέτωπο της Ιθαγένειας.

Από τις συζητήσεις στην Επιτροπή, αλλά και την τοποθέτηση του κ. Γρηγοράκου στην Ολομέλεια κατά την διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκύπτει πως το επίμαχο ζήτημα –περί το δικαίωμα ψήφου- αφορά 10.800 αλλοδαπούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, παράλληλα, ότι «οι μετανάστες στην Ελλάδα που έχουν νόμιμα χαρτιά και έχουν άδειες σε ισχύ είναι 473.124. Από αυτούς, 232 χιλιάδες είναι στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική». Με την ευκαιρία αυτή, πάντως, ο κ. Γρηγοράκος υποστήριξε ότι ο νέος Μεταναστευτικός Κώδικας «θα διευκολύνει τις διαδικασίες».

Οπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, με τις διατάξεις του νέου Κώδικα:

Α) Απλοποιούνται οι διαδικασίες με τη λειτουργία υπηρεσιών μιας στάσης και την απεμπλοκή των δήμων από τη διαδικασία αδειοδότησης της διαμονής. Β) Επανεξετάζονται οι όροι πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Γ) Αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης σε μακροχρόνιους τίτλους διαμονής. Δ) Διασφαλίζεται η νομιμότητα της διαμονής της «δεύτερης γενιάς». Στα αξιοσημείωτα των ρυθμίσεων, όπως υπογράμμισε και ο κ. Γρηγοράκος, είναι και πως δίδεται άδεια «επί μακρόν διαμένοντος» σε μετανάστες που ήταν πολλά χρόνια στην Ελλάδα, να «μπορούν να μετακινούνται  στην ΕΕ. Απεγκλωβίζουμε αυτούς τους ανθρώπους» συμπλήρωσε. Υπάρχουν, τέλος, διατάξεις που προβλέπουν όρους επανένωσης οικογενειών επί ελληνικού εδάφους, για μετανάστες που βρέθηκαν χωρίς την οικογένειά τους στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή