Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

5' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΕΓΗ

Ντέιβιντ Σεντάρις

Ο διακεκριμένος συγγραφέας Ντέιβιντ Σεντάρις θα βρεθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση την Τρίτη (18/2) και θα συζητήσει με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη για τον παραλογισμό της σύγχρονης κοινωνίας.

​Τρίτη 18/2, 7 μ.μ. Λεωφ. Συγγρού 107-109.

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

«Ελλάδος Επαινος»

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία διοργανώνει την Τετάρτη (19/2) στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητού Αλέξανδρου Παπαγεωργίου-Βενετά «Ελλάδος Επαινος» (εκδ. Μέλισσα).

​Τετάρτη 19/2, 7 μ.μ. Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Tο Tρένο των Νεφών»

Η θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος της Ευγενίας Φακίνου «Το Τρένο των Νεφών», σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη, συνεχίζεται στο θέατρο «Τρένο στο Ρουφ». Το έργο συνδέει τον μύθο του Οδυσσέα με τη λατινοαμερικάνικη λογοτεχνική παράδοση, ταξιδεύοντας τον θεατή στην οροσειρά των Ανδεων με όχημα το -υπαρκτό- τρένο, που τη διασχίζει.

​​Σιδ. σταθμός Ρουφ. Τετάρτη ώς Παρασκευή 9 μ.μ., Σάββατο 7 και 9 μ.μ., Κυριακή 8 μ.μ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Rooms 2014»

Την ετήσια έκθεση σύγχρονης τέχνης «Rooms 2014» παρουσιάζει στο ξενοδοχείο St. George Lycabettus η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος.

​​Δεξαμενή, Κολωνάκι. Ωρες λειτουργίας: Καθημερινές 4-10 μ.μ., Σάββατο, Κυριακή 12-10 μ.μ.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ»

Νέοι της Αθήνας την άνοιξη του 2012

Toυς «Νέους της Αθήνας» σε μια περίοδο κοινωνικής έντασης, αγωνίας και αβεβαιότητας, την άνοιξη του 2012, φωτογράφισε η Pauliana Valente Pimentel. Αφού παρουσιάστηκαν στη Λισσαβώνα, οι εικόνες και τα βίντεο της Πορτογαλίδας φωτογράφου μεταφέρονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα». Γεννημένη το 1975 στη Λισσαβώνα, όπου ζει και εργάζεται, η Pauliana Valente Pimentel συνεργάζεται ως φωτορεπόρτερ με περιοδικά από το 2000 και είναι μέλος της ομάδας [Kameraphoto]. Εργα της ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού του δήμου, την πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Ελλάδα και την Galeria das Salgadeiras. Μετά την ολοκλήρωσή της, θα μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη και τις Βρυξέλλες.

​​Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο. Διάρκεια ώς τις 9 Μαρτίου. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10 π.μ. με 8 μ.μ., Κυριακή 10 π.μ. με 2 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό που έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος

Σαν ένα πανάρχαιο παραμύθι, η παράσταση «Από τι ζουν οι άνθρωποι», βασισμένη στο διήγημα του Τολστόι, σταλάζει μέσα σου και σχηματίζει μια λίμνη… Μία ώρα διαρκεί μόνο αυτή η θεατρική αλληγορία, που έφτιαξαν (αυτό το ρήμα ταιριάζει) η Ολια Λαζαρίδου, ο Γιώργος Νανούρης και ο Ηλίας Κουνέλας, τα τρία πρόσωπα της παράστασης. Σε μια ρωσική επαρχία, στο σπίτι ενός φτωχού παπουτσή και της γυναίκας του, αρχίζει το παραμύθι που φωτίζεται σαν μια παραβολή για τη «φτιαξιά» του ανθρώπου, για το είναι του, για το υλικό του και το καύσιμό του, για την αγάπη.

Και είναι τέτοια η απλότητα της παράστασης, που σε παρασύρει γιατί έχει χωμάτινη και αέρινη αλήθεια, καθώς αναβοσβήνουν σαν φανός τα δωμάτια του φτωχικού σπιτιού, που στη σκηνή είναι παλιές ξύλινες ντουλάπες, σαν μεγάλα κουκλόσπιτα, φωτισμένα με μια γλυκύτητα που θαμπώνει τις «γωνίες». Και δίπλα νιώθεις το πυκνό, μαύρο δάσος και έχεις όλη την ανάγνωση μιας κλασικής αλληγορίας, καθώς ο πεπτωκώς άγγελος που φτάνει στο φτωχικό σπίτι του παπουτσή είναι ένας συμπαθής ανθρωπάκος, που νιώθει περισσότερα από όσα αφήνει να φαίνεται και που η σκιά του, σαν αλληγορία γοτθικού μυστηρίου του 19ου αιώνα, γιγαντώνεται με το σχήμα ενός εξόριστου Πρωτόπλαστου.

Η Ολια Λαζαρίδου παρεμβάλλει μικρά κείμενα που παραπέμπουν στη σύγχρονη Αθήνα και αυτό το «ρίσκο» πετυχαίνει. Γίνεται ένα σύνολο, μια σφαίρα συναισθήματος, που τη γυρίζει σαν να είναι υδρόγειος η υποβλητική μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα. Εξαίρετες και οι τρεις ερμηνείες, μαγικό το σκηνικό της Κατερίνας-Χριστίνας Μανωλάκου, μεγάλης ομορφιάς η κούκλα της Μάρθας Φωκά. Η Ολια Λαζαρίδου με την ελκυστική εύθραυστη στερεότητά της, ο Γιώργος Νανούρης με την ωραία εκφορά και τη σμιλεμένη θωριά του, ο Ηλίας Κουνέλας με φωνή-σίδερο και κρύσταλλο μαζί, και αίσθηση της θεατρικής εμπειρίας. Νικος Βατοπουλος

​​«Θέατρον», Ελληνικός Κόσμος. Πειραιώς 254, Ταύρος. τηλ. 212 254 0300

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Μπαρόκ όπερα και εκκλησιαστική μουσική

Το σύνολο μουσικής δωματίου MusicAeterna και τη χορωδία που έχει δημιουργήσει θα διευθύνει την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου ο αρχιμουσικός Θεόδωρος Κουρεντζής, σε μια συναυλία με δύο έργα της εποχής του μπαρόκ: την όπερα του Χένρι Πέρσελ «Διδώ και Αινείας» και το έργο εκκλησιαστικής μουσικής του Χέντελ «Dixit Dominus». Συμμετέχουν οι ερμηνευτές Anna Prohanska, Tobias Berndt, Nurial Rial, Maria Forsstrom, Olga Magina, Victor Shapovalov και Valeria Safonova. Γεννημένος στην Αθήνα το 1972, ο Θεόδωρος Κουρεντζής φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο και στη συνέχεια στο Κρατικό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης, με δάσκαλο τον Ιλια Μουσίν. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του παρέμεινε στη Ρωσία, όπου διηύθυνε τη Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης και αργότερα την Οπερα του Νοβοσιμπίρσκ, ενώ από το 2011 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Οπερας του Μπαλέτου του Περμ.

​​18 και 19/2, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εναρξη στις 8.30 μ.μ.

ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ

Xάρης Κοντοσφύρης

Εικαστική εγκατάσταση του Χάρη Κοντοσφύρη με τίτλο «Νέο Ερείπιο – Δρώντας στον Χαμένο Χώρο» εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. Συμμετέχουν οι γλύπτες Μανόλης Ρωμαντζής και Χρήστος Τσώτσος και οι εικαστικοί Νικόλας Καρναμπατίδης, Αργύρης Ρήμος, Γιώργος Πανταζής και Σοφία Αντωνακάκη.

​​Πλ. Κολωνακίου 20. Μέχρι τις 15 Μαρτίου.

ΘΕΑΤΡΟ

«Πιτσιμπούργκο»

Στο θέατρο «Αλμα», που έχει ξανανοίξει τις πόρτες του στο κοινό, έχει πρεμιέρα το έργο «Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου, το οποίο αναφέρεται στο θέμα της μετανάστευσης. Δύο μέρη της Γης που ενώθηκαν υπό τη σκέπη μιας αληθινής αγάπης. Η σκηνοθεσία είναι του Μπάμπη Κλαλιώτη. Παίζουν οι Πανάγος Ιωακείμ και Μόνικα Κολοκοτρώνη.

​​Ακομινάτου 15-17 & Αγ. Κωνσταντίνου, τηλ.  2105220100.

ΒΙΒΛΙΟ

Ιστορία της Κατοχής

Το δίτομο έργο του Δημοσθένη Κούκουνα «Ιστορία της Κατοχής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, παρουσιάζεται στον «Ιανό» (Σταδίου 24) την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, 12 το μεσημέρι. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι-συγγραφείς Μιχάλης Ν. Κατσίγερας και Γιώργος Πετρόπουλος. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Στέφανος Κασιμάτης. Η έκδοση έχει συνολικά 1.000 σελίδες και συνοδεύεται από πλούσια εικονογράφηση.

​Τετάρτη  19/2,  ώρα  12  μ.  «Ιανός», Σταδίου 24.

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

«Μαγεία & Απομάγευση»

Εγκαίνια τη Δευτέρα (17/2) για την ομαδική έκθεση ζωγραφικής «Μαγεία & Απομάγευση» στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης. Οι δώδεκα Ελληνες καλλιτέχνες που συμμετέχουν μιλούν με τα έργα τους για τη μαγεία της ζωής και για το παραμύθι ή τον μύθο της. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Ηρας Παπαποστόλου.

​​Δευτέρα 17/2, 8.30 μ.μ. Μασσαλίας 22.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή