Κυπριακό και καταστροφή των χημικών της Συριάς στο επίκεντρο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Κυπριακό και καταστροφή των χημικών της Συριάς στο επίκεντρο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Στόχος μας είναι να αναδεικνύεται πάντα το κυπριακό πρόβλημα ως πρόβλημα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, εισβολής, κατοχής, να αναδεικνύονται οι ευθύνες που υπάρχουν, αλλά να ανοίγεται και μία προοπτική για μια λύση σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, με το κοινοτικό κεκτημένο». Aυτό δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με βασικό θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου για τα όσα συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη στην Αθήνα, για τα επόμενα βήματα, για το πώς τοποθετείται η παρούσα φάση του Κυπριακού μέσα στην ιστορία του κυπριακού προβλήματος, μέσα στον περιφερειακό και τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων.

«Η λύση» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, «πρέπει να προστατεύει τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασισμένη σε ένα ομοσπονδιακό διζωνικό δικοινοτικό κράτος- μέλος του ΟΗΕ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα ομοσπονδιακό κράτος που θα έχει μία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια», προσθέτοντας ότι «είμαστε ακόμη στην αρχή, θέλει πολλή δουλειά, πολλή προσπάθεια, η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανήκει στις ηγεσίες των δύο Κοινοτήτων, σε καμία περίπτωση όμως η Ελλάδα, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το τουρκοκυπριακό ψευτοκράτος (ή "ψευδοκράτος";)».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση όλων η διασφάλιση των προϋποθέσεων ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης και συμφωνίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι «την τύχη του, ο κυπριακός λαός την κρατάει στα χέρια του, γιατί η απόφαση θα ληφθεί με δημοψήφισμα από τους ίδιους τους Κύπριους πολίτες, άρα ο Κύπριος πολίτης είναι αυτός ο οποίος θα καθορίσει το μέλλον και πρέπει να του διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις μίας απόφασης η οποία έχει συνείδηση του ιστορικού βάρους της».

Αναφορικά με την πρόταση Καμμένου για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα γίνει μια συζήτηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το αν μια τέτοια διαδικασία διευκολύνει σε κάτι.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο και των σχετικών ανησυχιών της κοινής γνώμης δηλώνοντας τα εξής: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τη διαδικασία της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ένα ζήτημα που ενδιαφέρει την ελληνική κοινή γνώμη, που ενδιαφέρει όλο τον κόσμο στην Κρήτη, που ενδιαφέρει την Ελλάδα ως μια χώρα μεσογειακή, τουριστική, μια χώρα με περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Παρουσίασα στους εκπροσώπους των κομμάτων και στα άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής τις συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες που κάνουμε διπλωματικά πολιτικά και τεχνικά, προκειμένου να διασφαλιστεί εμπράκτως ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μεσογειακό θαλάσσιο περιβάλλον.

Γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, γιατί υπάρχει ευθύνη του ίδιου του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων, γιατί έχουμε κινητοποιήσει με πολύ μεγάλη πίεση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θα υπάρχουν παρατηρητές, γιατί υπάρχουν πολλά κράτη που εγγυώνται πως δεν υπάρχει πρόβλημα για τη Μεσόγειο, κράτη όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Νορβηγία και βέβαια οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν και την κεντρική διαχείριση του ζητήματος.

Θέλουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των άλλων μεσογειακών χωρών, που θα θέλαμε να είναι πιο δυναμικά κοντά μας, αλλά ακόμη και μόνη της η Ελλάδα καταβάλλει όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται στο όνομα του ελληνικού λαού και θα έχουμε όλες τις εγγυήσεις που πρέπει για τον ανεκτίμητο πλούτο της Μεσογείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή