Διαταραχή στη Δικαιοσύνη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρε, μανία με τα κλειστά επαγγέλματα! Ο λόγος για τη δικαστική εντολή να απαγορευτεί η μετάδοση της εκπομπής «Πρωταγωνιστές» σχετικά με τον χαμό 11 ανθρώπων στο Φαρμακονήσι. Το έγγραφο που έστειλε η ανακρίτρια της Κω στους παραγωγούς της εκπομπής αναφέρει: «Επειδή πιθανολογούμε ότι η εν λόγω εκπομπή πραγματεύεται έρευνα σχετική με το ανωτέρω συμβάν, ως προς το οποίο διενεργείται κατά τα ανωτέρω κύρια ανάκριση, η οποία εισέτι δεν έχει ολοκληρωθεί… ΚΑΘ’ Ο μέρος εκθέτει περιστατικά και παρουσιάζει έγγραφα, απεικονίσεις οιουδήποτε είδους ή ακόμη και πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση και συνδράμουν στην εκτέλεση του ανακριτικού έργου καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν πρέπει να μεταδοθεί, μέχρις ότου περατωθεί η διεξαγόμενη κύρια ανάκριση. Επιπροσθέτως, δεν πρέπει να μεταδίδεται εφεξής το αντίστοιχο διαφημιστικό τρέιλερ της εν λόγω εκπομπής…». Με άλλα λόγια, επειδή η Δικαιοσύνη ερευνά ένα θέμα, απαγορεύεται σε όλους τους άλλους να το ψάξουν.

Το πρόβλημα, δυστυχώς, είναι μεγαλύτερο από την «προληπτική λογοκρισία» που επιχειρεί η εν λόγω ανακρίτρια και απείρως σοβαρότερο από τη γλώσσα που χρησιμοποιεί. Αποκαλύπτει μια περίεργη διαταραχή στη Δικαιοσύνη, που δεν θέλει απλώς να κάνει τη δουλειά της, αλλά να υποκαταστήσει και την εργασία άλλων. Δηλαδή, παντού στον κόσμο οι ανακρίσεις έχουν αρωγό τη δημοσιογραφική έρευνα, δεν την απαγορεύουν. Και στην Ελλάδα η εξιχνίαση της δολοφονίας Λαμπράκη έγινε μετά τις έρευνες των δημοσιογράφων Γιώργου Ρωμαίου, Γιάννη Βούλτεψη και Γιώργου Μπέρτσου. Υπάρχει ένα ακόμη σημείο της επιστολής που πρέπει να προσέξουμε. Η απαγόρευση αφορά «ΚΑΘ’ Ο μέρος αναφέρεται σε διενεργηθείσες και σε μέλλουσες να διενεργηθούν ανακριτικές πράξεις και σε οποιοδήποτε άλλο περιστατικό». Ακόμη και για μέλλουσες ανακριτικές πράξεις;

Δεν είναι μόνο η απαγορευτική επιστολή της εν λόγω ανακρίτριας. Υπάρχει και η προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πειραιά κατά της δημοσιογράφου κ. Πόπης Χριστοδουλίδου για «μετάδοση μυστικών πληροφοριών στρατιωτικής σημασίας». Η «πληροφορία» είναι ότι βατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος συμμετέχουν στη φύλαξη ευαίσθητων στόχων με την ΕΛ.ΑΣ., μυστικό όμως που… δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως!

Η διαταραχή στη Δικαιοσύνη δεν περιορίζεται σε ζητήματα ελευθερίας του λόγου. Εκτός από το ΣτΕ –που αναδιανέμει το υπάρχον εισόδημα (γιατί, όπως ορθώς είπε ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, «λεφτά δεν μπορούμε να γεννήσουμε») υπέρ των ευπαθών ομάδων, ήτοι ενστόλων, καθηγητών ΑΕΙ κ.λπ.– υπήρξε και η επιστολή του εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, που αποκάλυψε η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και βάφτισε «Εισαγγελικό κατηγορώ στους υπουργούς Στουρνάρα και Αθανασίου» (9.2.2014). Η επιστολή δεν αναφέρεται σε υπάρχοντα κρούσματα διαφθοράς, αλλά σε μελλοντικά, που πιθανώς να δημιουργηθούν αν αναδιαταχθεί η Οικονομική Επιθεώρηση. Με άλλα λόγια, ο δικαστικός λειτουργός δεν περιορίζεται στο έργο του, που είναι η πάταξη της διαφθοράς, ζητάει και αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας για την πρόληψή της. Ακόμη και αν επί της ουσίας έχει δίκιο, αυτό είναι θέμα ενός άρθρου που μπορεί να δημοσιοποιήσει ως πολίτης, και δεν χρειάζεται το «έγγραφο-φωτιά με βαριές καταγγελίες προς τους δύο υπουργούς», όπως τουλάχιστον παρουσιάζει το θέμα η εφημερίδα.

Οι δικαστές πρέπει να προσέξουν αυτή τη διαταραχή της Δικαιοσύνης. Οι υπερβάσεις στο έργο τους δεν πλήττουν μόνο τον πυρήνα της Δημοκρατίας, που είναι η διάκριση των τριών εξουσιών. Δείχνει ότι σε αυτή την περίοδο της κρίσης και η Δικαιοσύνη τα έχει χαμένα και κινδυνεύει να γίνει μέρος του προβλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή