Τα υπέρ και τα κατά από την είσοδο των ξένων funds σε ελληνικές εισηγμένες

Τα υπέρ και τα κατά από την είσοδο των ξένων funds σε ελληνικές εισηγμένες

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπιστοσύνη στις ικανότητες των Ελλήνων επιχειρηματιών, γκρίνια για την άρνηση των τραπεζών να δανειοδοτήσουν υγιείς και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με χαμηλό δανεισμό, αλλά και στοχευμενο όριο 5ετίας για να κάνουν απόσβεση των κεφαλαίων τους.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα των privaty equity funds, που την τελευταία τριετία πραγματοποίησαν απόβαση στο χρηματιστήριο και απέκτησαν τον έλεγχο εισηγμένων επιχειρήσεων. Ηδη συμπληρώθηκαν 12 μήνες από την εξαγορά της Eurodrip από το fund Paine & Partners, όπως συνέβη και στην εξαγορά της S&B από τη Rhone Capital, ενώ τον προσεχή Απρίλιο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εξαγορά των ΚΑΕ από την ελβετική εταιρεία Dufry.

O διευθύνων σύμβουλος της Eurodrip Μιχάλης Παναγής μιλώντας στην «Κ» εξηγεί ότι η εταιρεία μετά την εξαγορά της εφαρμόζει το νέο πλάνο ανάπτυξης που έχει θέσει το αμερικανικό funds και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επέκταση σε νέες αγορές, όπως, για παράδειγμα, η Ινδία. «Αυτή τη στιγμή έχουμε παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες, με το 93% της παραγωγής μας να εξάγεται. Eχουμε δραστηριότητα σε χώρες όπως το Εκουαδόρ, η Ταϊλάνδη, η Νότια Κορέα, το Περού και το Μεξικό», τονίζει και συμπληρώνει: «Τα privaty equity funds έχουν οριοθετημένους επενδυτικούς στόχους. Πρέπει το αργότερο μέσα σε μία 5ετία να έχουν πετύχει τους στόχους κερδοφορίας και να αποσβέσουν την αξία της επένδυσής τους. Μετά μπορεί να προχωρήσουν σε πώληση της εταιρείας τους». Σε ερώτηση της «Κ» πώς αντιμετωπίζουν την ελληνική διοίκηση και γιατί δεν την άλλαξαν, μας απαντάει: «Της έχουν εμπιστοσύνη, άλλωστε παρακολουθούσαν την πορεία της περίπου 1,5 χρόνο πριν από την εξαγορά, ενώ κάθε εβδομάδα υπάρχει υποχρεωτικά μία τηλεδιάσκεψη για να ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες για την πορεία της Eurodrip».

Δυσφορία για τράπεζες

Ο κ. Παναγής αναφέρεται και στη στάση των τραπεζών που καθυστερούν να χρηματοδοτήσουν την Eurodrip, η οποία παραμένει μία κερδοφόρος επιχείριση (το 2013 τα κέρδη αυξήθηκαν 4% και ο τζίρος το 2014 θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα να αντιδρούν οι ιδιοκτήτες του private equity funds.

«Μου έχουν μεταφέρει την πρόταση να φύγει η έδρα από την Ελλάδα για να υπάρξει πιο άνετη χρηματοδότηση, αλλά τους εξηγώ ότι η παραγωγή μας, που διοχετεύεται στην Ελλάδα, είχε αυξητικές τάσεις το 2014, λόγω ανάπτυξης της γεωργίας και νομίζω ότι θα παραμείνουμε εδώ, αν και δεν κατανοούν αυτήν την αρνητική στάση των τραπεζών». Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurodrip αποκαλύπτει επίσης στην «Κ» ότι «στη διάρκεια του 2013 βρεθήκαμε πολύ κοντά να εξαγοράσουμε μεγαλύτερη εταιρεία από τη δική μας στις ΗΠΑ», ενώ εγκωμιάζει τον δείκτη αφοσίωσης των εργαζομένων με ένα μικρό παράδειγμα: «Κανένας εργαζόμενος δεν παραπονέθηκε όταν δουλεύαμε και την παραμονή των Χριστουγέννων για να υλοποιήσουμε μια μεγάλη παραγγελία, ενώ όταν ζητήθηκε από υπαλλήλους μας να μετακομίσουν για δύο μήνες στην Καλιφόρνια προκειμένου να παράσχουν τεχνογνωσία σε τοπική εταιρεία, αμέσως εκδήλωσαν ενδιαφέρον έξι άτομα, δείγμα της αφοσίωσης και του επαγγελματισμού τους».

Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στις άλλες ελληνικές επιχειρήσεις όπου «μπήκαν» privaty equity funds. Η παροχή ρευστότητας αποτέλεσε μια σημαντική ώθηση για να εξυγιανθούν ακόμη περισσότερο και να αναπτύσσονται σε διάφορες ηπείρους του πλανήτη.

Για παράδειγμα, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες στον χώρο των επιχειρήσεων ήταν η πώληση του 100% των ΚΑΕ στον ελβετικό οίκο Dufry από τον όμιλο Folli Follie. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε αποκλειστικά στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Κουτσολιούτσος, η πώληση των ΚΑΕ έγινε τρία χρόνια νωρίτερα, αφού η ελβετική εταιρεία πρότεινε τη συντόμευση της διαδικασίας προκειμένου να αποκτήσει την ελληνική εταιρεία και με αντάλλαγμα, εκτός του υψηλού τιμήματος, τη μεταβίβαση του 4% του ελβετικού ομίλου στη Folli Follie Group και τη θέση μέλους στο διοικητικό συμβούλιο που καταλαμβάνει από φέτος ο κ. Γιώργος Κουτσολιούτσος.

Στο τέλος του 2013 η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την επιχειρηματική συμφωνία για την Πανγαία ΑΕΕΑΠ όπου η Ιnvel Real Estate, προκειμένου να αποκτήσει το 66% των μετοχών της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, θα καταβάλει 653 εκατ. ευρώ σε μετρητά και σε είδος (ακίνητα). Ο ΟΠΑΠ ήταν η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση του 2013, καθώς το ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta Hellenic προς 652 εκατ. ευρώ.

Το καναδικό fund Fairfax Financial εισήλθε σε δύο εισηγμένους ομίλους το 2013. Κατ’ αρχάς εισήλθε στη Eurobank Properties, όπου κατέβαλε επιπλέον 144 εκατ. ευρώ (20 εκατ. στη Eurobank για αγορά δικαιωμάτων και 124 εκατ. σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Properties) προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό του στην τελευταία από το 19% στο 41%. Επίσης, ο καναδικός όμιλος εισήλθε στον Μυτιληναίο. Ο ελληνικός όμιλος διέθεσε το 4,25% των μετοχών του (ίδιες μετοχές) στην καναδική Fairfax, εισπράττοντας 25,5 εκατ. ευρώ και ενίσχυσε τη ρευστότητά του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή