Επαφές Noble Energy με εταιρείες Τουρκίας

Επαφές Noble Energy με εταιρείες Τουρκίας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Τουρκία μεταβαίνουν εντός της εβδομάδος στελέχη των εταιρειών Noble Energy και Delek, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα αερίου του Ισραήλ. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών θα συναντηθούν -σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet- με εκπροσώπους των τεσσάρων μεγαλύτερων τουρκικών εταιρειών ενέργειας, δηλαδή τις Zorlu Holding, Enka, Turcas Petrol AS και Calik Holding. Σκοπός της συνάντησης είναι η διερεύνηση της δυνατότητας μεταφοράς του ισραηλινού αερίου στην Ε.Ε. μέσω ενός αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία.

Η είδηση έρχεται μία ημέρα μετά τη δήλωση του Κύπριου προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, ότι, σε περίπτωση λύσης, η Τουρκία θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στην προμήθεια και μεταφορά κυπριακού και ισραηλινού αερίου και είναι ενδεικτική για την κινητικότητα που δημιουργεί η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και στον ενεργειακό τομέα.

Noble και Delek συμμετέχουν και στην εκμετάλλευση του κυπριακού κοιτάσματος «Αφροδίτη». Η Κύπρος έχει ως στρατηγική επιλογή τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης αερίου στο Βασιλικό, το οποίο ωστόσο εκτιμάται ότι θα στοιχίσει από 10 ώς 15 δισ. ευρώ. Ο αγωγός μέσω Τουρκίας αποτελεί φθηνότερη λύση, σκοντάφτει ωστόσο σε γεωπολιτικά προσκόμματα που συνδέονται άμεσα με το Κυπριακό, όπως η αναγνώριση της Κύπρου από την Αγκυρα και η χάραξη της ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο, καθώς ένας αγωγός θα χρειαστεί αδειοδότηση και από τις δύο χώρες.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πρώτος γύρος των χιαστί διαπραγματεύσεων ορίστηκε για τις 27/2, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία των γ.γ. του ελληνικού και του τουρκικού ΥΠΕΞ, Α. Μητσιάλη και Φ. Σινιρλιόγλου. Οι συνομιλητές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Α. Μαυρογιάννης και Κ. Οζερσάι, θα μεταβούν εκείνη την ημέρα σε Αγκυρα και Αθήνα αντίστοιχα. Επιφυλακτικός ως προς την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού εμφανίστηκε πάντως χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας. Σε συνάντηση που είχε χθες με τον δήμαρχο της κατεχόμενης Μόρφου δήλωσε ότι «δεν βλέπει αυτό τον δρόμο να ανοίγει». «Δεν μπορούμε να είμαστε εκείνοι που θα δεχτούμε τις απαιτήσεις της Αγκυρας», είπε ο Πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή