Διαγνωστικό τεστ για την κατάθλιψη των εφήβων

Διαγνωστικό τεστ για την κατάθλιψη των εφήβων

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα διαγνωστικό τεστ υπολογισμού του κινδύνου που διατρέχουν οι έφηβοι να εμφανίσουν κλινική κατάθλιψη επινόησαν Βρετανοί ερευνητές. Με τη βοήθειά του οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναγνωρίσουν ποιος κινδυνεύει περισσότερο και θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα προτού ξεφύγει από τον έλεγχο. Ολα αυτά θα τα καταφέρουν μετρώντας τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, σε συνδυασμό με αναφορές των παιδιών ότι νιώθουν απελπισία, μοναξιά και έλλειψη αγάπης.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα διαγνωστικό τεστ που θα μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εμφάνισης κλινικής κατάθλιψης όπως σήμερα γίνεται, παραδείγματος χάρη, με τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Ωστόσο, όπως προειδοποιούν, η μέθοδος στην οποία κατέληξαν είναι αποτελεσματική για τα αγόρια της εφηβικής ηλικίας, αλλά δεν είναι τόσο χρήσιμη για τα κορίτσια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις σε 1.858 εφήβους με τις οποίες υπολογίστηκε ο κίνδυνος κλινικής κατάθλιψης που αντιμετώπιζαν. Αυτό κατέστη δυνατό συνεκτιμώντας τα επίπεδα της κορτιζόλης και τις απαντήσεις των παιδιών σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διάθεσή τους. Τα παιδιά που είχαν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και συμπτώματα καταθλιπτικής διάθεσης διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κλινική κατάθλιψη, κίνδυνο που ήταν κατά 14 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που διέτρεχαν όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα ορμόνης του στρες χωρίς καταθλιπτικά συμπτώματα.

Περίπου το ένα στα έξι αγόρια που συμμετείχαν στη μελέτη ανήκε στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, ενώ τα μισά παιδιά που εντάχθηκαν σε αυτήν την κατηγορία διαγνώστηκαν με κατάθλιψη πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας.

Οπως αναφέρει ο καθηγητής Ιαν Γκουντάιερ, χάρη στην τελευταία έρευνα, οι επιστήμονες διαθέτουν ένα διαγνωστικό εργαλείο που τους επιτρέπει να αναγνωρίσουν τα αγόρια εφηβικής ηλικίας που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν. Στις γυναίκες το τεστ δεν είναι αποτελεσματικό ίσως επειδή έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης που επηρεάζουν τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το διαγνωστικό τεστ δεν είναι ακόμα έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί ευρέως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή