Με απόφαση ΚΥΣΕΑ ο κ. Χρ. Μανωλάς νέος αρχηγός ΓΕΣ

Με απόφαση ΚΥΣΕΑ ο κ. Χρ. Μανωλάς νέος αρχηγός ΓΕΣ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ήπιες κρίσεις και όχι «σφαγές», όπως στο παρελθόν, προχώρησε χθες το ΚΥΣΕΑ, το οποίο αποφάσισε την ανανέωση της θητείας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μ. Κωσταράκου, καθώς και των αρχηγών ΓΕΑ αντιπτέραρχου Ευ. Τουρνά και ΓΕΝ αντιναύαρχου Ευ. Αποστολάκη. Η χθεσινή τακτική του συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ότι ο έως χθες αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αθ. Τσέλιος, ολοκλήρωσε τη σταδιοδρομία του. Θα αντικατασταθεί τη Δευτέρα, ώστε να μπορέσει να αποχαιρετήσει τους υφισταμένους του. Καθήκοντα νέου αρχηγού ΓΕΣ θα αναλάβει ο έως σήμερα διοικητής της Α΄ Στρατιάς, αντιστράτηγος Χρ. Μανωλάς. Ως εκ τούτου, η άλλη σημαντική αλλαγή στην ηγεσία του Στρατεύματος προκύπτει από τη μετακίνηση στη θέση του διοικητή της Α΄ Στρατιάς τού έως χθες γενικού επιθεωρητή Στρατού, του αντιστράτηγου Β. Τελλίδη.

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε επίσης να αποστρατεύσει τον αρχηγό του Λιμενικού Δ. Μπαντιά. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η αλλαγή δεν είχε σχέση με το Φαρμακονήσι. Οι κρίσεις ήταν προγραμματισμένες. Καθήκοντα αρχηγού αναλαμβάνει ο έως χθες γενικός επιθεωρητής, υποναύαρχος Αθ. Αθανασόπουλος, ο οποίος -όπως λένε οι ίδιες πηγές- είχε συντάξει τον νέο κανονισμό και εύλογα καλείται τώρα να τον εφαρμόσει. Ο κ. Αθανασόπουλος προήχθη σε αντιναύαρχο. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, έλεγαν χθες ότι το τάιμινγκ της αντικατάστασης ήταν ακατάλληλο, την ώρα που η έρευνα του επεισοδίου στο Φαρμακονήσι είναι θετική για το σώμα.

Η παραμονή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκου στο αξίωμά του εθεωρείτο εδώ και καιρό ειλημμένη απόφαση. Ο κ. Κωσταράκος προήχθη σε στρατηγό και αρχηγό ΓΕΕΘΑ από τον τότε υπουργό Αμυνας Π. Μπεγλίτη την 1η Νοεμβρίου 2011 και παρέμεινε σε αυτό το αξίωμα και επί κυβέρνησης Παπαδήμου και επί Σαμαρά (με υπουργούς τούς Π. Παναγιωτόπουλο και Δ. Αβραμόπουλο). Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ χαίρει της εκτίμησης και του κ. Ευ. Βενιζέλου.

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα συνέρχεται σήμερα το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. Στις συνεδρίες του συμβουλίου θα συμμετάσχουν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και ο αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ, υπεύθυνος για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ερβέ Λαντσούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή