«Ψαλίδι» στις αρμοδιότητες των Συμβουλίων Ιδρύματος ζητεί η ΠΟΣΔΕΠ

«Ψαλίδι» στις αρμοδιότητες των Συμβουλίων Ιδρύματος ζητεί η ΠΟΣΔΕΠ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πισωγύρισμα από τον νόμο-πλαίσιο 4009/2011 για τα ΑΕΙ ζητεί από την ηγεσία του υπ. Παιδείας η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, ώστε να ψαλιδιστούν οι αρμοδιότητες των Συμβουλίων σε κάθε ίδρυμα. Πρόκειται για τον νέο πόλο εξουσίας που συνιστά μία από τις βασικές τομές της μεταρρύθμισης που επιχειρήθηκε στα ΑΕΙ το 2011.

Ειδικότερα η ομοσπονδία ζητεί από το υπουργείο «τα μέλη ΔΕΠ να επιλέγουν με άμεση ψηφοφορία τους υποψήφιους πρυτάνεις και κοσμήτορες που έχουν τα τυπικά προσόντα, χωρίς διαδικασία προεπιλογής από το Συμβούλιο». Το αίτημα της ΠΟΣΔΕΠ προκάλεσε την αντίδραση μελών Συμβουλίων. «Ο νόμος έφερε νέο μοντέλο διοίκησης στα ΑΕΙ, το οποίο εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις προηγμένες χώρες της Δύσης. Οπως και με κάθε νόμο, είναι πρόωρο να ζητούμε αλλαγές του πριν τον αφήσουμε να εφαρμοστεί στην πράξη και διαπιστώσουμε τυχόν προβλήματα κατά την εφαρμογή του» δήλωσε στην «Κ» ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου του ΑΠΘ Β. Ταρλατζής. Αλλα μέλη Συμβουλίων, μιλώντας στην «Κ», κατηγόρησαν την ΠΟΣΔΕΠ για «φωτογραφικό» αίτημα που εξυπηρετεί πανεπιστημιακούς, των οποίων η υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη υπάρχει η πιθανότητα να μην προκριθεί από το Σ.Ι. Από την πλευρά του, το υπ. Παιδείας αναμένει τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ επί των ερωτημάτων που έχουν τεθεί για τη διαδικασία εκλογής πρυτάνεων και κοσμητόρων.

Τέλος, χθες, όπως και τη Δευτέρα, φοιτητές πήραν τις κάλπες στη δεύτερη απόπειρα διεξαγωγής εκλογών για κοσμήτορα στη Νομική Αθηνών. Ετσι οι εκλογές θα γίνουν με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Ευ. Ευσταθόπουλος, καταδίκασε στην «Κ» τα φαινόμενα αυτά ως απαράδεκτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή