Εμπόλεμη ζώνη το Κίεβο – δείτε live εικόνα

Εμπόλεμη ζώνη το Κίεβο – δείτε live εικόνα

6' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται δραματικά όσο περνούν οι ώρες. Τουλάχιστον 25 διαδηλωτές έπεσαν σήμερα νεκροί από πυροβολισμούς στη διάρκεια συμπλοκών με τις αστυνομικές δυνάμεις στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου. Ξενοδοχεία μετατράπηκαν σε νεκροτομεία καθώς πτώματα τουλάχιστον δέκα διαδηλωτών κείτονταν έξω από το ξενοδοχείο Kozatsky ενώ τα υπόλοιπα επτά πτώματα βρίσκονταν στο εσωτερικό του ξενοδοχείου Ukraine.

Το κέντρο της πόλης αδειάζει σταδιακά με τους ξένους υπήκοους να αναζητούν οποιοδήποτε τρόπο διαφυγής την ώρα που η έδρα της ουκρανικής κυβέρνησης εκκενωνόταν από το προσωπικό της. Ο δήμαρχος του Κιέβου παραιτήθηκε από το κόμμα του προέδρου Γιανουκόβιτς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματοχυσία στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Είμαι έτοιμος να κάνω τα πάντα για να σταματήσω την αδελφοκτόνα σύγκρουση και το λουτρό αίματος στην καρδιά της Ουκρανίας, στην πλατεία της Ανεξαρτησίας. Η ανθρώπινη ζωή πρέπει να είναι η ανώτερη αξία στη χώρα μας και τίποτε δεν πρέπει να αντιφάσκει μ' αυτή την αρχή», δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Βολόντιμιρ Μακαϊένκο προσθέτοντας ότι εγκαταλείπει το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας με τον με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς παρά τις αρχικές πληροφορίες που ανέφεραν ότι οι ΥΠΕΞ εγκατέλειψαν το Κίεβο  έπειτα από τη νέα έκρηξη βίας ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Αναχώρησαν. Δεν θα δουν τον πρόεδρο για λόγους ασφαλείας», δήλωσε διπλωματική πηγή. Ωστόσο πηγή του περιβάλλοντος του προέδρου ανέφερε ότι τελικά η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το πρωί εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν έφοδο κατά του αστυνομικού κλοιού γύρω από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας ανακαταλαμβάνοντας τον χώρο, σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας, παρά την εκεχειρία που κηρύχθηκε χθες το βράδυ.

Οι διαδηλωτές, φορώντας κράνη και οπλισμένοι με ρόπαλα και ασπίδες, ανέβηκαν στα δικά τους οδοφράγματα και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που οπισθοχώρησαν για αρκετές εκατοντάδες μέτρα εγκαταλείποντας το έδαφος που κατέλαβαν με έφοδο κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάλυψαν την οπισθοχώρησή τους με πυρά πλαστικών σφαιρών που τραυμάτισαν περί τους δέκα διαδηλωτές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα ιατρικά κέντρα εκστρατείας της αντιπολίτευσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έγιναν στόχος των πυρών ελεύθερου σκοπευτή πριν από την έφοδο των διαδηλωτών και ότι είκοσι αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί. Ένας αστυνομικός συνελήφθη από τους διαδηλωτές, οι οποίοι τον μετέφεραν πίσω από τις γραμμές τους.

Η τηλεόραση έδειξε ακτιβιστές που φορούσαν στολές μάχης να απομακρύνουν από την πλατεία μερικούς συλληφθέντες αστυνομικούς με στολές. Δημοσιογράφοι λένε πως στους τοίχους και τα παράθυρα του ξενοδοχείου που δεσπόζει στην πλατεία υπάρχουν τρύπες από σφαίρες. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για χρήση πραγματικών σφαιρών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι νεκροί στο Κίεβο είναι τουλάχιστον 25. Το πρωί πυροβολισμοί με πραγματικές σφαίρες ρίχτηκαν από τον κλοιό της αστυνομίας και από τις στέγες των πολυκατοικιών που περιβάλλουν την Μαϊντάν. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι νεκροί σήμερα ανέρχονται σε 7, εκ των οποίων οι δύο είναι αστυνομικοί. Από την προεδρία ανακοινώθηκε πως δεκάδες αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί. Συνολικά οι νεκροί από την Τρίτη στο Κίεβο είναι τουλάχιστον 53, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο — τουλάχιστον 51, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε σήμερα τους κατοίκους του Κιέβου να μην βγουν από τα σπίτια τους και να μην μεταβούν στο κέντρο της πόλης. «Αυτή τη στιγμή, είναι καλύτερα να περιοριστούν οι μετακινήσεις με ιδιωτικά αυτοκίνητα και οι πολίτες να μην βγαίνουν στο δρόμο. Υπάρχουν άνθρωποι οπλισμένοι με επιθετικές διαθέσεις στους δρόμους του Κιέβου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Νωρίτερα, ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Στανισλάβ Σικόρσκι δήλωσε ότι ο μαύρος καπνός, οι εκρήξεις και τα πυρά γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο προκάλεσαν πανικό στους ουκρανούς αξιωματούχους.

Μεντβέντεφ: «Σφουγγαρόπανο η ηγεσία της Ουκρανίας»

Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα έχει πλήρεις διμερείς σχέσεις με την Ουκρανία μόνον όταν η νόμιμη ηγεσία της θα είναι «σε φόρμα», μετέδωσε το Ιντερφάξ.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους ουκρανούς εταίρους μας σε όλους τους τομείς, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα για να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις που δώσαμε. Αλλά την ίδια στιγμή, για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι ίδιοι οι εταίροι μας να είναι σε φόρμα και οι αρχές της Ουκρανίας να είναι νόμιμες και αποτελεσματικές», τόνισε ο Μεντβέντεφ.

Ο ρώσος πρωθυπουργός τόνισε ότι δε θα συνεργαστεί στην Ουκρανία παρά μόνο με μια εξουσία που υπερασπίζεται «τα συμφέροντα του κράτους» και «πάνω στην οποία δε σκουπίζει κανείς τα πόδια του».

«Πρέπει οι εταίροι μας να έχουν δυναμισμό, η ηγεσία της Ουκρανίας να είναι νόμιμη και αποτελεσματική, να μην είναι σφουγγαρόπανο για να σκουπίζει κανείς τα πόδια του», πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς δήλωσε πως οι απειλές για κυρώσεις είναι «ανάρμοστες» και το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να επιδεινώσουν τη σύγκρουση ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και τους αντιπάλους της.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από τη Βαγδάτη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, παρομοίασε τις κυρώσεις με εκβιασμό και κατηγόρησε ριζοσπαστικές δυνάμεις ότι θέλουν να υποκινήσουν έναν εμφύλιο στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε πως η Μόσχα υποστηρίζει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ουκρανικές αρχές και την αντιπολίτευση για να διευθετηθεί «η κρίση και να καταπολεμηθούν από κοινού εξτρεμιστικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις που επιχειρούν να υποκινήσουν έναν εμφύλιο πόλεμο».

Η Βρετανία κάλεσε σήμερα στο Φόρεϊν Όφις τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στο Λονδίνο και του ζήτησε να σταματήσει η βία, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα από το Κίεβο ότι η Ευρωπαϊκή 'Ενωση ετοιμάζεται να επιβάλει σήμερα κυρώσεις εναντίον όσων ευθύνονται για τις βιαιότητες στην Ουκρανία.

«Αυτό που θα τού πω είναι ότι πρέπει να σταματήσει η βία, η οποία είναι προφανώς απαράδεκτη και ότι ετοιμαζόμαστε σήμερα το απόγευμα να επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον αυτών που είναι υπεύθυνοι για τη βία», τόνισε ο Φαμπιούς στο γαλλικό ιδιωτικό ραδιοσταθμό Europe 1 .

«Αμέσως μετά την αναχώρησή μου από το Κίεβο θα μεταβώ στις Βρυξέλλες και οι κυρώσεις που έχουμε κατά νου είναι στοχευμένες, δηλαδή προσωπικές και προβλέπουν την απαγόρευση εξόδου, συνεπώς απαγόρευση θεώρηση διαβατηρίου και έλεγχο και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των υπευθύνων. Πρέπει να τους θίξουμε το πορτοφόλι», υπογράμμισε ο υπουργός χωρίς να διευκρινίσει εάν σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο Γιανουκόβιτς.

«Στόχος του ταξιδιού μου είναι να σταματήσουν αρχικά οι σφαγές, να ανακοινωθεί ότι θα υπάρξουν στοχευμένες κυρώσεις που θα αποφασιστούν στις Βρυξέλλες και οι οποίες θίγουν βίζα και πορτοφόλι και να συζητηθούν τα πολιτικά μέσα που θα οδηγήσουν στις εκλογές», τόνισε ο Φαμπιούς στο γαλλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από τις εκλογές, πρέπει να στραφούμε στο λαό», τόνισε.

Χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε την επίτευξη εκεχειρίας,  η οποία έσπασε λίγες ώρες αργότερα, εξαιτίας των νέων βίαιων συγκρούσεων που ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών στους 53 από την έναρξη των συγκρούσεων. Σύμφωνα μάλιστα με νεότερο απολογισμό του ουκρανικού υπουργείου Υγείας 287 άνθρωποι νοσηλεύονται, μεταξύ των οποίων τέσσερις νέοι μικρότεροι των 18 ετών και δύο αλλοδαποί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Ουκρανία προειδοποιώντας την ουκρανική κυβέρνηση να μην εμπλέξει στη σύγκρουση τις ένοπλες δυνάμεις. ΗΠΑ και Ε.Ε. προανήγγειλαν την επιβολή κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς, χρεώνοντάς της ευθύνες για το λουτρό αίματος, καθώς προχθές το κέντρο του Κιέβου μετετράπη σε πεδίο μάχης και δεκάδες άνθρωποι –μεταξύ των οποίων 10 αστυνομικοί– έχασαν τη ζωή τους. Μέρκελ και Πούτιν συμφώνησαν, σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους, να πράξουν το παν για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Αργά το βράδυ, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε ότι επετεύχθη εκεχειρία. Νωρίτερα, η κρατική ασφάλεια είχε αναγγείλει εκστρατεία για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας». Ο Γιανουκόβιτς επιστράτευσε αλεξιπτωτιστές για τη φύλαξη δημοσίων κτιρίων, ενώ ερωτήματα προκάλεσε η απόφασή του να αντικαταστήσει τον αρχηγό του στρατού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή