Κατηγορείται το σύνολο των βουλευτών Χρυσής Αυγής

Κατηγορείται το σύνολο των βουλευτών Χρυσής Αυγής

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύνολο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής τίθεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, με πρωτοβουλία των δύο ειδικών εφετών ανακριτριών Ιωάννας Κλάππα και Μαρίας Δημητροπούλου, οι οποίες έχουν στα χέρια τους την τεράστια δικογραφία με τα πολλά επιβαρυντικά στοιχεία για βουλευτές της Χρυσής Αυγής, μέλη και υποστηρικτές της. Με έγγραφο που απέστειλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι ανακρίτριες ζητούν να διαβιβαστεί στη Βουλή το αίτημα για άρση ασυλίας των εννέα βουλευτών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν αντιμετώπιζαν κατηγορίες.

Ειδικότερα πρόκειται για τους: Ελένη Ζαρούλια, Νίκο Κούζηλο, Μιχάλη Αρβανίτη-Αβράμη, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, για τους οποίους ζητείται η άρση της ασυλίας με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, σε βαθμό κακουργήματος.Κατά το προηγούμενο διάστημα οι ανακρίτριες εξέτασαν 115 μαρτυρικές καταθέσεις, μελέτησαν τις απολογίες των κατηγορουμένων και έλαβαν γνώση του τεράστιου υλικού που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια ερευνών στα σπίτια των κατηγορουμένων. Στα συμπεράσματα, τα οποία περιλαμβάνονται στο έγγραφο που απέστειλαν στη Βουλή ζητώντας την άρση ασυλίας για τους εννέα βουλευτές, η Χρυσή Αυγή παρουσιάζεται ως μια κάθετα δομημένη οργάνωση στρατιωτικού τύπου με χαρακτήρα ιδεολογικής καθοδήγησης προς τον εθνικοσοσιαλισμό και με σαφείς παραπομπές στον Χίτλερ και τον ναζισμό.

Από τη δεκαετία του ’80 που ιδρύθηκε η οργάνωση αριθμώντας ελάχιστα μέλη αρχικά, μέχρι και πρόσφατα η Χρυσή Αυγή φέρεται να είχε ιεραρχική δομή και σαφή κατανομή αρμοδιοτήτων και τομέων ευθύνης για τα στελέχη της. Η οργάνωση των δράσεων, η εκπαίδευση των μελών, η προβολή των θέσεων της οργάνωσης ήταν οι τομείς οι οποίοι είχαν ανατεθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα σε κάθε γεωγραφικό τομέα. Η στρατιωτική δομή, σύμφωνα με τις ανακρίτριες, είναι εμφανής από τη διοργάνωση παρελάσεων από ομάδες της Χρυσής Αυγής, από το στρατιωτικό βήμα, από την εκπαίδευση που φαίνεται να περνούσαν μέλη της οργάνωσης, από το πανομοιότυπο ντύσιμο των μελών που συχνά περιελάμβαναν μαύρα στρατιωτικού τύπου ρούχα με χαρακτηριστικά διακριτικά.

Οι δράσεις της οργάνωσης, ωστόσο, σύμφωνα με τις δικαστικές λειτουργούς, δεν σταματούν σε αυτά, καθώς φέρονται να σχετίζονται με σειρά εγκληματικών πράξεων, οι οποίες διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Μέσα στο αίτημα αναφέρονται οι καταθέσεις μαρτύρων που εμπλέκουν μέλη της Χ.Α. ή προσκείμενα σε αυτήν άτομα σε ενέργειες όπως οι δολοφονίες του Παύλου Φύσσα αλλά και του Πακιστανού Λουκμάν Σαχζάτ, ενώ γίνεται αναφορά σε επιθέσεις κατά αφισοκολλητών στο Πέραμα (ΠΑΜΕ), Αιγυπτίων ψαράδων στην ιχθυόσκαλα, των χώρων «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη και «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα κ.ά.

Νέες κατηγορίες

Ακόμα, στο ίδιο κείμενο ζητείται η άδεια προκειμένου να απαγγελθούν επιπλέον κατηγορίες σε βουλευτές της Χ.Α. που ήδη έχουν κατηγορηθεί. Ειδικότερα οι νέες κατηγορίες αφορούν τους ήδη προφυλακισμένους Ν. Μιχαλολιάκο, Ιω. Λαγό και Γ. Γερμενή αλλά και τους κατηγορούμενους Ηλ. Κασιδιάρη και Ν. Μίχο, οι οποίοι ίσως να βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο της προφυλάκισης. Οι νέες κατηγορίες σε βάρος τους αφορούν οπλοκατοχή και κατοχή εκρηκτικών με σκοπό τον εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ επιπλέον ο κ. Μίχος κατηγορείται για κατοχή ναρκωτικών (2,4 γρ. χασίς) και ο κ. Παππάς για αρχαιοκαπηλία καθώς είχε στην κατοχή του δύο εκκλησιαστικά βιβλία βυζαντινών αρχαιοτήτων που χρονολογούνται από το 1830.

 Με φραστικές επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων, καθώς και λειτουργών της Δικαιοσύνης, αλλά και απειλές εντός του Κοινοβουλίου, αντιδρούν προς το παρόν βουλευτές της Χρυσής Αυγής στη δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι ζητείται, πλέον, για όλους η άρση της ασυλίας τους.

Οχετός ύβρεων στη Βουλή

Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης και ο βουλευτής Ν. Σηφουνάκης ήταν οι πρώτοι στόχοι των επιθετικών διαθέσεων των ακραίων χρυσαυγιτών, χθες, στον διάδρομο της Βουλής ακριβώς έξω από την αίθουσα της Ολομελείας.

«Είστε α…, λαμόγια και ξεφτιλισμένοι», φέρονται, σύμφωνα με μαρτυρίες, να είπαν προς τους δύο πολιτικούς οι βουλευτές της Χ.Α. –μεταξύ των οποίων οι Ηλ. Κασιδιάρης, Ν. Μίχος, Π. Ζησιμόπουλος– όταν τους συνάντησαν κατά την έξοδό τους από το κτίριο της Βουλής, προκειμένου ο εκπρόσωπος της Χ.Α. να κάνει δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες. Οι φωνές και ο επιθετικός τόνος αντήχησαν σε όλο το ισόγειο του κτιρίου, αιφνιδιάζοντας και τα στελέχη της φρουράς. Οι δύο πολιτικοί της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ελάχιστα λεπτά αργότερα περιορίστηκαν να πουν σε δημοσιογράφους που έσπευσαν στο σημείο ότι «οι εξαγριωμένοι χρυσαυγίτες τους είπαν τα γνωστά “γαλλικά”, προφανώς θορυβημένοι από τις εξελίξεις».

Εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, οι βουλευτές της Χ.Α., επιστρέφοντας στα γραφεία τους μετά το τέλος των «on camera» δηλώσεων, πέρασαν ξανά από το σημείο. Κοντοστάθηκαν για λίγο και σε εντονότατο ύφος ο Ηλ. Κασιδιάρης είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους: «Να σας πούμε εμείς τι έγινε. Το μόνο που τους είπαμε ήταν ότι κάνουν εσχάτη προδοσία και θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους».

«Δεν είπες αυτό. Μίλησες «“γαλλικά”, τη μόνη γλώσσα που ξέρεις», σχολίασε ο Ν. Σηφουνάκης, δίχως να δοθεί συνέχεια στο επεισόδιο.

Λίγη ώρα αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Αρτ. Ματθαιόπουλος, επιχείρησε να μεταφέρει το κλίμα της έντασης εντός της αίθουσας της Ολομελείας: «Η Βουλή είναι κολοβή, αντισυνταγματική, θεσμικά έκτροπη. Δεν έχουμε να απολογηθούμε σε κανένα και για τίποτα», είπε. Και αφού μίλησε για χούντα, αναφερόμενος στο πολιτικό σύστημα, επιτέθηκε φραστικά σε δημοσιογράφους και στην ανακρίτρια που έχει οριστεί για την υπόθεση της Χ.Α. «Χαρείτε τώρα που μπορείτε, γιατί ο Μάιος έρχεται», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους βουλευτές των άλλων κομμάτων.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή