Σκληρές διαπραγματεύσεις στο Κίεβο, 75 νεκροί από τις συγκρούσεις

Σκληρές διαπραγματεύσεις στο Κίεβο, 75 νεκροί από τις συγκρούσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους 75 έφθασαν οι νεκροί από την Τρίτη στα επεισόδια στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 67 νεκρούς από την Τρίτη. Επιπλέον, από σήμερα το πρωί, «76 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε σοβαρή κατάσταση» προσέθεσε το υπουργείο. Την ίδια ώρα σε εικόνες που κατέγραψε ένα ουκρανικό μέσο ενημέρωσης απεικονίζονται άνδρες, εμφανώς μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ο ένας εκ των οποίων ανοίγει πυρ με ένα ημιαυτόματο επιθετικό τουφέκι Καλάσνικοφ εναντίον ενός στόχου που δεν φαίνεται, στο κέντρο του Κίεβου. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών του υπουργείου Εσωτερικών, τις Μπερκούτ, ότι άνοιξαν πυρ με πραγματικές σφαίρες εναντίον τους σήμερα το πρωί.

 Στο βίντεο που κατέγραψε και μετέδωσε το Radio Svoboda, το ουκρανικό παράρτημα του Radio Free Europe/Radio Liberty, απεικονίζονται πάνω από 10 άνδρες οι οποίοι φορούν μαύρες στολές, με ένα κίτρινο περιβραχιόνιο στο μπράτσο. Μεταξύ τους βρίσκονται δύο με τη λέξη Μπερκούτ, στην ουκρανική γλώσσα, να διακρίνεται καθαρά στο πίσω μέρος της στολής τους. Ένα μέλος της ομάδας κοιτά μέσα από τη διόπτρα του τουφεκιού ελεύθερου σκοπευτή που χειρίζεται πρηνηδόν. Δε διακρίνεται ωστόσο να πυροβολεί.

Οι άνδρες έχουν πάρει θέσεις πίσω από σάκους που είχαν τοποθετηθεί ο ένας πάνω στον άλλο, όπως συνήθως κάνουν οι διαδηλωτές για να ανέβουν σε ένα οδόφραγμα.

Ένας άλλο μέλος της ομάδας φέρνει στον ώμο του ένα επιθετικό τουφέκι Καλάσνικοφ και πυροβολεί δύο φορές εν ψυχρώ, πριν απομακρυνθεί με αργό βηματισμό. Ριπές όπλων αντηχούν. Ο σκοπευτής δεν μοιάζει να διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο. Το υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση των όπλων τους ευρισκόμενοι ωστόσο σε «νόμιμη άμυνα». Οι εικόνες δεν επιτρέπουν να εξακριβωθεί εναντίον ποιου πυροβόλησε ο αστυνομικός ούτε πού ακριβώς έχει καταγραφεί το βίντεο, όμως το Radio Svoboda υποστηρίζει ότι έχει καταγραφθεί στην οδό Institutska, τη στιγμή που οι δυνάμεις ασφαλείας υποχωρούσαν έναντι των διαδηλωτών.

 Οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχουν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, ανέφερε ένας πολωνός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Οι συνομιλίες του Πολωνού, του Γερμανού και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στο γραφείο του Γιανούκοβιτς συνεχίζονται. Σε αυτές παρίστανται οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και πολλοί βουλευτές» έγραψε στο Twitter ο Μάρτσιν Βόιστσεσόφσκι εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος είναι στο Κίεβο συνοδεύοντας τον επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να επιβάλουν κυρώσεις στους ουκρανούς αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τη βία εναντίον των πολιτών που διαδηλώνουν στο Κίεβο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε γι' αυτό τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατά τη διάρκεια μιας ακόμη τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δυο άντρες τις τελευταίες ημέρες και ενώ σοβεί η φονική βία στο Κίεβο. «Ο αντιπρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να επιβάλλουν κυρώσεις στους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τη βία» ανέφερε ο Λευκός Οίκος. «Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς να αποσύρει αμέσως όλες τις δυνάμεις ασφαλείας- την αστυνομία, τους ελεύθερους σκοπευτές, τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές μονάδες, και τις δυνάμεις των ατάκτων» συμπληρώνει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή