Ο Ευ. Βενιζέλος ζητεί γνωμοδότηση ΝΣΚ για το κατοχικό δάνειο

Ο Ευ. Βενιζέλος ζητεί γνωμοδότηση ΝΣΚ για το κατοχικό δάνειο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης που αφορά τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο ζήτησε με κατεπείγον έγγραφό του προς τον πρόεδρο του ΝΣΚ ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την παράδοση στο ΥΠΕΞ του πορίσματος που εκπονήθηκε από ομάδα εργασίας του ΝΣΚ.

Το πολυαναμενόμενο εμπιστευτικό πόρισμα παραδόθηκε στον υπουργό Εξωτερικών στις 11 Φεβρουαρίου, όπως προκύπτει από απάντηση του κ. Βενιζέλου σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος. Αντίγραφο του πορίσματος διαβιβάστηκε στον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η γνωμοδότηση της επιτροπής του ΝΣΚ είχε ζητηθεί μετά την ολοκλήρωση των εργασιών που κατέγραψε τις διεκδικήσεις που θα μπορούσε να εγείρει η Ελλάδα έναντι της Γερμανίας, προκειμένου να καθορισθεί ο νομικός χειρισμός της υπόθεσης.

Το αίτημα του υπουργού Εξωτερικών για γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ προκάλεσε χθες την έντονη αντίδραση του κ. Γλέζου, ο οποίος απέδωσε στον κ. Βενιζέλο διάθεση παρακώλυσης των εξελίξεων, καθώς, όπως λέει, «ο υπουργός Εξωτερικών ζητεί τώρα δεύτερη απόφαση του ΝΣΚ, βαφτίζοντας τη γνωμοδότηση της επιτροπής πρόταση. Το ροκάνισμα του χρόνου αποτελεί μέρος της κοροϊδίας ως προς την αντιμετώπιση αυτού του εθνικού θέματος», ανέφερε και διερωτήθη: «Φοβάται ο κ. Βενιζέλος να ομολογήσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να ασκήσει πίεση στη γερμανική κυβέρνηση για τις οφειλές τις Γερμανίας;».

Μετά την αντίδραση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, από το υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποιήθηκε απάντηση, στην οποία επισημαίνεται ότι «όταν ο κ. Γλέζος διαβάσει το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θα αντιληφθεί ότι η πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών να ζητήσει γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ για τον συνολικό χειρισμό της υπόθεσης και την περαιτέρω συνεργασία των στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ήταν η μόνη οδός για την πρακτική και αποτελεσματική προστασία των ελληνικών εθνικών συμφερόντων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή