Εγγραφο – καταγγελία για την απάτη στο ΕΣΕΠΑ

Εγγραφο – καταγγελία για την απάτη στο ΕΣΕΠΑ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές επισημάνσεις για τη λειτουργία του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών – Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ) περιλαμβάνει το έγγραφο – καταγγελία που εστάλη προ εξαμήνου στην ΕΛ.ΑΣ. και αποτέλεσε αφορμή της έρευνας σε βάρος του επικεφαλής της οργάνωσης Νίκου Σαχινίδη και δύο στενών συνεργατών του. Στο έγγραφο, που έχει στη διάθεσή της η «Κ», επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η εκπαίδευση των εθελοντών από το ΕΣΕΠΑ δεν γίνεται δωρεάν, αλλά το κόστος της διαδικασίας καλύπτεται από την ετήσια συνδρομή που καταβάλλουν οι δήμοι προς το Σωματείο. Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ακόμα ότι το Σωματείο εισάγει πυροσβεστικά οχήματα για τα οποία δεν καταβάλλει φόρους, καθώς και ότι τα χρήματα που δίνονται από τους δήμους στο Σωματείο δεν υπόκεινται σε δημοσιονομικό έλεγχο και δεν φορολογούνται.

«Το ΕΣΕΠΑ εισάγει πυροσβεστικά οχήματα τουλάχιστον 20ετίας και τρέχουσας αξίας κάτω των 30.000 ευρώ χωρίς να έχει διαπιστωθεί εάν πληρούν τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές και χωρίς να καταβληθούν οι αντίστοιχοι φόροι» αναφέρει το επίμαχο έγγραφο που διαβιβάστηκε στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Σχετικά με την καταβολή ποσού 12.000 ευρώ από τους δήμους στο ΕΣΕΠΑ με τη μορφή ετήσιας συνδρομής καταγγέλλεται ότι: «Η δαπάνη του δήμου δεν υπόκειται σε δημοσιονομικό έλεγχο, αφού καταβάλλεται με απλή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με τη μέθοδο δηλαδή της έμμεσης απευθείας ανάθεσης για κάτι που ουσιαστικά το ΕΣΕΠΑ απαγορεύεται να παρέχει».

Εκτενής αναφορά γίνεται στον Δήμο Μακεδονίδος: «Το 2009 μόνο ο ορεινός Δήμος Μακεδονίδος των 3.000 κατοίκων έλαβε για Πολιτική Προστασία και Δασοπροστασία χρηματοδότηση ύψους 158.000 ευρώ εκ των οποίων τα μισά χορηγήθηκαν για υποστήριξη του ΕΣΕΠΑ, που εδρεύει στα Ριζώματα (νομός Ημαθίας)». Η καταγγελία καταλήγει με την επισήμανση ότι ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. δύναται να κατηγορηθούν για εξαπάτηση του Δημοσίου, φοροδιαφυγή κ.ά. Με βάση τα παραπάνω ανετέθη στην ΕΛ.ΑΣ. από τον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Οπως ανακοινώθηκε χθες, σε βάρος του επικεφαλής του Σωματείου και δύο συνεργατών του προέκυψαν ενδείξεις απάτης ύψους 2,4 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος πάντως ο Νίκος Σαχινίδης δήλωσε χθες στην «Κ» ότι το Σωματείο είναι καταχωρισμένο στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας καθώς και ότι μεταξύ ΕΣΕΠΑ και δήμων υπογράφεται πρωτόκολλο συνεργασίας. «Σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνημένων, οι δήμοι έχουν δυνατότητα να καταγγείλουν τη συμφωνία» είπε. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι όλα τα οχήματα του Σωματείου έχουν πλέον ταξινομηθεί χάρη σε δωρεά ύψους 500.000 ευρώ της Εμπορικής Τράπεζας προς το Σωματείο. Απέδωσε τη δίωξή του στην αντίθεση που έχει εκφράσει δημόσια για το προωθούμενο νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης της Πυροσβεστικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή