Εξι στρέμματα “θυσία” για το γήπεδο της ΑΕΚ

Εξι στρέμματα “θυσία” για το γήπεδο της ΑΕΚ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα έξι στρέμματα -και όχι τα τρία, όπως αρχικά διαφαινόταν-  φθάνει τελικά σε έκταση το τμήμα του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος δέχεται να «θυσιαστεί» υπέρ της δημιουργίας του γηπέδου της ΑΕΚ.

Όπως προκύπτει από την έκθεση που συνοδεύει την προτεινόμενη ρύθμιση (και βρίσκεται αναρτημένη στο opengov.gr):

-Η έκταση που είχε παραχωρηθεί το 1934 στην ΑΕΚ προς ίδρυση γυμναστηρίου είναι 26,6 στρέμματα.

-Για τη δημιουργία του γηπέδου θα αποκοπούν από το Άλσος 3 στρέμματα, ενώ για τη δημιουργία πεζοδρόμου περιμετρικά του γηπέδου, επιπλέον 3 στρέμματα.

-Η ΑΕΚ θα παραχωρήσει στο δήμο 0,9 στρέμματα από το οικόπεδο του γηπέδου για τη δημιουργία του περιμετρικού πεζοδρόμου.

Με τα νέα αυτά δεδομένα, η συνταγματικότητα της ρύθμισης ενδέχεται να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο (σε περίπτωση προσφυγής). Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται και στην έκθεση του ΥΠΕΚΑ, «έως σήμερα η έκταση του άλσους στο σύνολό της,  εξαιρουμένης της έκτασης των 26.621,50 τ. μ.  η οποία είχε παραχωρηθεί από το 1934 στην αθλητική ομάδα ΑΕΚ,  θεωρείται αναδασωτέα». Επομένως η παραχώρηση ισοδυναμεί με αλλαγή χρήσης αναδασωτέας έκτασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος επέλεξε να τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο της Νέας Φιλαδέλφειας με (τη συγκεκριμένη) νομοθετική ρύθμιση και όχι με προεδρικό διάταγμα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Επιλογή που ενδεχομένως να υποδεικνύει την προσπάθεια να αποφύγει την… εθελοντική επαφή της ρύθμισης με το Συμβούλιο της Επικρατείας (τα προεδρικά διατάγματα ελέγχονται από το ΣτΕ πριν θεσπιστούν).

Πώς εκτιμά το ΥΠΕΚΑ ότι θα αποφύγει τα ζητήματα συνταγματικότητας; Δημιουργεί ένα υποθετικό «ισοζύγιο» στο οποίο συνυπολογίζει τη δημιουργία μιας πρασιάς (περίπου 1,5 στρέμμα) και το χώρο που παραχωρεί η ΑΕΚ για τον πεζόδρομο (0,9 στρ.). Το ισοζ΄τγιο αυτό είναι υποθετικό, καθώς η δασική νομοθεσία δεν προβλέπει τέτοιους μηχανισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι ιδιαίτερα θετικό ότι με την αφορμή της υπόθεσης του γηπέδου, το ΥΠΕΚΑ ευαισθητοποιήθηκε για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το άλσος και προτείνει τη φύτευση 21,2 στρεμμάτων. Προ διετίας είχε ευαισθητοποιηθεί… για την νομιμοποίηση της αυθαίρετης καφετέριας στην καρδιά του άλσους, την κατεδάφιση της οποίας είχε διατάξει απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή