Η αναδυόμενη τάξη της δημιουργίας

Η αναδυόμενη τάξη της δημιουργίας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ένα βιβλίο μέσα σε μόλις 12 χρόνια από την έκδοσή του να θεωρείται ήδη κλασικό;

Ναι, αν μιλάμε για το «The rise of the creative class» του Ρίτσαρντ Φλόριντα, που όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις προθήκες των βιβλιοπωλείων προκάλεσε ένα μικρό σεισμό. Τώρα έχουμε στα χέρια μας μια πλήρως αναθεωρημένη έκδοση, εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία, πίνακες και επιπλέον ερευνητική εργασία. Τι έκανε, όμως, αυτό το βιβλίο τόσο σημαντικό; Ο Φλόριντα προχώρησε στην αυγή του νέου αιώνα σε μια τολμηρή παρατήρηση: πρόσεξε ότι κάτω από την επιφάνεια ενός κόσμου που άλλαζε με μεγάλες ταχύτητες, το δυναμικό στοιχείο που τροφοδοτούσε όλες αυτές τις συναρπαστικές μεταλλάξεις δεν ήταν ούτε το Διαδίκτυο ούτε η νέα πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης, αλλά η έννοια της δημιουργικότητας ως θεμελιώδους, κινητήριας δύναμης της νέας οικονομίας.

Θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς: μα, αυτό δεν συνέβαινε πάντα; Οχι, απαντά ο Φλόριντα. Για τον απλούστατο λόγο ότι ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας ο ρόλος της ατομικής δημιουργικότητας δεν ήταν τόσο σημαντικός και δεν οδηγούσε στην ανάδυση μιας νέας κοινωνικής τάξης. Αυτή η νέα τάξη, που αποτελεί κατά τον Φλόριντα τουλάχιστον το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, παρουσίασε τις μικρότερες απώλειες στην πρόσφατη οικονομική κρίση. Σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια του βιβλίου, ο Αμερικανός συγγραφέας επανασχεδιάζει τον χάρτη των «ποιοτικών» πόλεων, όπου το αστικό κάλλος υποχωρεί προς όφελος νέων χαρακτηριστικών που σχετίζονται άμεσα με τη δυναμική της νέας τάξης. Ας ελπίσουμε πως σύντομα ένας ελληνικός εκδοτικός οίκος θα φέρει τον Φλόριντα και στη γλώσσα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή