Σε καθεστώς αναμονής και πάλι η χρηματιστηριακή αγορά

Σε καθεστώς αναμονής και πάλι η χρηματιστηριακή αγορά

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διστακτικοί οι επενδυτές αφαίρεσαν την πολύτιμη ρευστότητα από τη χρηματιστηριακή αγορά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να εισέλθει σε μία περιδίνηση στα επίπεδα των 1.250 μονάδων.

Ο μέτριος όγκος συναλλαγών σε συνδυασμό με τη στασιμότητα στις δημοσιονομικές εξελίξεις ενόψει του αυριανού ερχομού της τρόικας στην Αθήνα, προκάλεσε στασιμότητα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά που έχασε ξανά τον βηματισμό της και παρέμεινε σε καθεστώς αναμονής. Οι ξένοι επενδυτές στις συναλλαγές του Φεβρουαρίου δείχνουν περισσότερο αποστασιοποιημένοι περιμένοντας πιο επίσημα δημοσιονομικά στοιχεία για το πλεόνασμα του 2013, αλλά κυρίως για τον χρόνο που θα πραγματοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2009. Παράλληλα, εκνευρισμό προκαλεί στους επενδυτές η καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της έκθεσης της BlackRock για τις δανειακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η προτελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Φεβρουαρίου εξελίχθηκε με συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις του Γενικού Δείκτη, με επίκεντρο των ρευστοποιήσεων τις τράπεζες και όσες εισηγμένες εξαρτώνται από την εγχώρια καταναλωτική δαπάνη.

Οι συνεδριάσεις άφησαν μάλλον αδιάφορους τους επενδυτές, γεγονός που αποκαλύπτουν και οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών αλλά και η ανύπαρκτη επιχειρηματική δραστηριότητα. Υπάρχει η δικαιολογία για τις επιχειρήσεις ότι είναι σε περίοδο ανακοινώσεων των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2013, αλλά το κλίμα παραμένει εύθραυστο στους κόλπους των επιχειρηματιών. Ολοι απεύχονται να αυξηθεί το πολιτικό ρίσκο με τη διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών εντός του 2014, αλλά και κανείς δεν το αποκλείει. Ταυτόχρονα οι κραδασμοί στον χώρο των ενεργοβόρων βιομηχανιών μεταφέρουν κλίμα ανησυχίας από τις επιχειρήσεις, αφού οι περισσότερες έχουν περάσει από τις συσσωρευμένες ζημίες στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για να μην οδηγηθούν σε λουκέτο.

Σε όλες τις χρηματιστηριακές συναλλαγές της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε αρνητική πορεία, συμπληρώνοντας 5 διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις.

Τη περασμένη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,28% και διαμορφώθηκε στις 1.276,82 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα και έφθασε τα 57 εκατ. ευρώ. Καλύτερη εικόνα από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse 25 παρουσίασε ο τίτλος της Coca Cola HBC με άνοδο 2,32%. Οριακές ήταν οι απώλειες του Χρηματιστηρίου την Τρίτη, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,15% στις 1.274,94 μονάδες. Ελαφρά αύξηση στα 70,65 εκατ. ευρώ παρουσίασε η αξία των συναλλαγών σε σχέση με τη Δευτέρα, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Jumbo σε ποσοστό 3,97%. Οι πιέσεις αυξήθηκαν στη χρηματιστηριακή αγορά την Τετάρτη, με τον Γενικό

Δείκτη να χάνει 1,44% και να διολισθαίνει στις 1.256,52 μονάδες, ενώ ο τζίρος παρέμεινε πάνω από τα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης επικράτησε επενδυτική άπνοια. Η αξία των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 47 εκατ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε για 4η διαδοχική μέρα στις 1.250,25 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,50%. Την καλύτερη εικόνα από τους δείκτες της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε ο τίτλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς που ενισχύθηκε 1,73%. Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της εταιρείας παιδικών παιχνιδιών Jumbo που υπέστη πτώση 2,67%.

H τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου περιλαμβάνει τα ετήσια αποτελέσματα 2013 του ομίλου Fourlis (25/2), των Ελληνικών Πετρελαίων (27/2) και της Eurobank (28/2). Επίσης αναμένονται την Παρασκευή και οι ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών που έχει διενεργήσει η BlackRock. Στις καλές ειδήσεις της περιόδου θα πρέπει να συμπεριλάβουμε την πρόθεση πολλών εισηγμένων να επιστρέφουν κεφάλαια προς τους μετόχους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή