Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα

Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη γραμμή εκκίνησης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που ξεκινούν τη Δευτέρα, συμφώνησαν οι κ.κ Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τρίωρη σχεδόν συνάντηση που είχαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, στο τραπέζι των δύο πολιτικών αρχηγών ετέθη και το ζήτημα των ευρωεκλογών, ιδίως δε το τεχνικό κομμάτι που αφορά στις περιφέρειες, τον αριθμό των σταυρών και το ασυμβίβαστο των εν ενεργεία βουλευτών που θέλουν να είναι υποψήφιοι για το ευρωκοινοβούλιο. Όπως προκύπτει και από τα όσα είπε, εξερχόμενος του Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος η κυβέρνηση έχει καταλήξει η ψηφοφορία να διεξαχθεί με το σύνολο της Επικράτειας ως ενιαία περιφέρεια καθώς, όπως είπε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, το νέο σύστημα θα πρέπει να είναι το απλούστερο δυνατό και το πλέον καθαρό.

Ως προς τους σταυρούς προτίμησης, πιθανότερος αριθμός είναι οι 4 σταυροί ενώ ασάφεια εξακολουθεί να επικρατεί ως προς το ασυμβίβαστο των εν ενεργεία βουλευτών. Θυμίζεται ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι εν ενεργεία βουλευτές θα πρέπει να παραιτηθούν προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα για την ευρωβουλή, ωστόσο όπως σημείωναν πηγές του Μαξίμου το ζήτημα τελεί ακόμη υπό συζήτηση. Πάντως, η άρση του ασυμβιβάστου διχάζει την κυβέρνηση ενώ ενστάσεις για την άρση του διατυπώνονται και από κορυφαίους κοινοβουλευτικούς παράγοντες.

Ως προς την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας επιστρέφουν το βράδυ της Κυριακής στην Αθήνα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε βέβαιος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας καθώς όπως επεσήμανε τα αποτελέσματα των θυσιών των πολιτών είναι εντυπωσιακά. Μάλιστα, κάλεσε τους εταίρους να μην αντιμετωπίζουν την ελλάδα με στερεότυπα αλλά, αντιθέτως, να δουμ με ολοκληρωμένο και θεσμικό τρόπο τους «αριθμούς» που δείχνουν, πέραν αμφιβολίας, ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, με δηλώσεις του και ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας, καθώς, όπως είπε, δεν απομένει πολύς χρόνος. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε και στις επικρίσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για καθυστερήσεις, τονίζοντας ότι λάθη έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές.

Πάντως, τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα δεν είναι λίγα. Ως προς τη λίστα του ΟΟΣΑ, παραμένει η απόσταση για το ζήτημα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων καθώς η Αθήνα προκρίνει την άρση της διατίμησης και επιχειρηματολογεί πως θα δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των πολλών φαρμακείων της χώρας, η δε τρόικα ζητεί απελευθέρωση. Ως προς το γάλα, αντιθέτως, οι εντάσεις είναι εσωτερικές. Η πρόταση για «γάλα ημέρας» και επέκταση της ζωής του σημερινού «φρέσκου» οδηγεί ακόμη και στην… παραίτηση της ηγεσίας του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Αγκάθι αποτελούν οι φόροι υπέρ τρίτων, καθώς, κατά πληροφορίες, στο τελευταίο Eurogroup επανήλθε και το ζήτημα του αγγελιόσημου, η κινητικότητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο (όπου η Αθήνα υπολείπεται σημαντικά των στόχων) αλλά και ο τρόπος μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες.

Στη συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της περιοδείας του Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών στα Δυτ. Βαλκάνια αλλά και η κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία, την οποία δεν αποκλείεται να επισκεφτεί τα επόμενα 24ώρα ο κ. Βενιζέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή