Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας

Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ θα αναλάβει προσωρινά χρέη προέδρου της χώρας, όπως αποφασίστηκε έπειτα από ψηφοφορία. Ο Τουρτσίνοφ είναι στενός σύμμαχος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και θα παραμείνει επικεφαλής του κράτους έως τις 25 Μαΐου οπότε και θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Ο Τουρτσίνοφ κάλεσε νωρίτερα τους βουλευτές να καταλήξουν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας έως την Τρίτη.

«Αυτό το έργο αποτελεί προτεραιότητα» δήλωσε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ στη Βουλή.

Υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, μία ημέρα μετά την απόφαση του κοινοβουλίου να καθαιρέσει τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και δύο ημέρες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον Γιανουκόβιτς με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Παράλληλα, το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του υπουργού Εξωτερικών, Λεονίντ Κοζάρα, στενό σύμμαχο του Γιανουκόβιτς, ο οποίος είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με ξένους ηγέτες οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα η χώρα να στραφεί για βοήθεια προς τη Ρωσία και όχι προς τη Δύση.

Ο Τουρτσίνοφ, ηλικίας 49 ετών, κατάγεται από την ίδια πόλη με τη Γιούλια Τιμοσένκο, το Ντνιπροπετρόβσκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, και κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα».

Υπηρέτησε ως επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004- 2005.

Το βράδυ του Σαββάτου η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο που επέστρεψε στην Ουκρανία κάλεσε περίπου 50.000 πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου να μην παραιτηθούν εάν δεν πετύχουν τον στόχο τους.

Η Τιμοσένκο που εμφανίστηκε σε αναπηρικό καροτσάκι εξαιτίας ενός προβλήματος που αντιμετωπίζει στην πλάτη το οποίο και επιδεινώθηκε με την κράτησή της, έγινε δεκτή με υπέρμετρο ενθουσιασμό από το πλήθος. «Είστε ήρωες, είστε ό,τι καλύτερο έχει η Ουκρανία» φώναξε η Τιμοσένκο ξεσπώντας σε δάκρυα. «Μην φύγετε από την πλατεία Ανεξαρτησίας αν δεν πετύχετε τον στόχο σας» τόνισε.

Στις πρώτες δηλώσεις της αμέσως μετά την απελευθέρωσή της το απόγευμα τόνισε πως «η δικτατορία έπεσε», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως στο εγγύς μέλλον η Ουκρανία θα ενταχθεί στην Ε.Ε. «Είμαι βεβαία ότι η Ουκρανία θα γίνει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό θα τα αλλάξει όλα» είπε.

Η Τιμοσένκο που ήταν υπό κράτηση στο νοσοκομείο, μετά από αμφιλεγόμενη καταδίκη της για κατάχρηση εξουσίας σε ό,τι αφορά ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία, αποφυλακίστηκε με απόφαση της ουκρανικής βουλής. Οι υποστηρικτές της και δυτικές κυβερνήσεις χαρακτήριζαν τη δίκη της πολιτική.

Σήμερα, το ουκρανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για τη σύλληψη του πρώην υπουργού Εσόδων Ολεκσάντερ Κλιμένκο και του πρώην γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Πσόνκα.

Ο Ολεχ Μαχνίτσκι που εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι «μια έρευνα έχει αρχίσει και μια ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα εργάζεται για τη προφυλάκιση των προσώπων αυτών προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ δήλωσε επίσης στο κοινοβούλιο ότι η αστυνομία συνεργάζεται με την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για τη διεξαγωγή έρευνας «σοβαρών εγκλημάτων κατά του ουκρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαπράχθηκαν από πρώην αρχηγούς του κράτους».

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας κήρυξε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς συνταγματικά ανίκανο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και όρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την 25η Μάιου. Την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος αποπειράθηκε το απόγευμα του Σαββάτου να επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος με προορισμό τη Ρωσία, αλλά εμποδίστηκε να το πράξει παραμένει άφαντος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Τιμοσένκο

Η Αγκελα Μέρκελ είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο στη διάρκεια της οποίας την συνεχάρη για την απελευθέρωσή της.

Μάλιστα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της Τιμοσένκο «Πατρίδα» αναμένεται οι δυό τους να συναντηθούν πολύ σύντομα.

Η Άγκελα Μέρκελ «συνεχάρη τη Γιούλια Τιμοσένκο για την αποφυλάκισή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία» αναφέρθηκε στην ανακοίνωση.

Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η επιστροφή της Τιμοσένκο στην πολιτική ζωή θα συμβάλλει επίσης στη διαφύλαξη της ενότητας στην Ουκρανία και θα βοηθήσει (την χώρα) να ακολουθήσει το δρόμο των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, προστίθεται επίσης.

Παράλληλα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον κάλεσε όλες τις πλευρές στην Ουκρανία να ενεργήσουν υπεύθυνα για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της χώρας συνεχίζοντας το διάλογο με στόχο την εκπλήρωση των νόμιμων δημοκρατικών προσδοκιών του ουκρανικού λαού, σύμφωνα με ανακοίνωσή της τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Η ΕΕ παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την ταχεία αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στην Ουκρανία. «Χρειαζόμαστε μια διαρκή λύση στην πολιτική κρίση. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει συνταγματική μεταρρύθμιση, το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών», τόνισε εκφράζοντας επίσης ικανοποίηση για την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμόσενκο.

Επιστρέφει σταδιακά στους κανονικούς του ρυθμούς το Κίεβο

Να ανακτά τους κανονικούς του ρυθμούς έδειχνε σήμερα το πρωί, το κέντρο του Κιέβου, που έως χθες είχε μεταμορφωθεί σε εμπόλεμη ζώνη.

Νωρίς το πρωί εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας και τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο. Άλλοι περιφέρονταν με λουλούδια στα χέρια ή φωτογράφιζαν τα οδοφράγματα και τους κρανοφόρους διαδηλωτές που έπιναν τσάι γύρω από τα μαγκάλια.

Τα καταστήματα που παρέμεναν κλειστά τις τελευταίες ημέρες, άνοιξαν ξανά σήμερα.

Σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό οι συγκρούσεις στη χώρα προκάλεσαν τον θάνατο 82 ανθρώπων αυτή την εβδομάδα.

Το θέμα της Ουκρανίας συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη σύνοδο της G20 στο Σίδνεϊ: «Πολλές χώρες συμφώνησαν να προσφέρουν την στήριξή τους» στη χώρα, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Στο Ισραήλ, το Εβραϊκό Πρακτορείο ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε οικονομική βοήθεια για την προστασία της ουκρανικής εβραϊκής κοινότητας. «Στείλαμε μια πρώτη βοήθεια μετά το αίτημα των επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Ουκρανίας για την αγορά συστημάτων παρακολούθησης και προστασίας εβραϊκών εγκαταστάσεων όπως σχολεία, συναγωγές, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Αβι Μάγιερ χωρίς να αναφέρει το ύψος της βοήθειας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή