Στο τέλος Ιουλίου ορίστηκε δικάσιμος για το ζεύγος Γριβέα

Στο τέλος Ιουλίου ορίστηκε δικάσιμος για το ζεύγος Γριβέα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετατίθεται χρονικά για το επόμενο εξάμηνο, στην καλύτερη περίπτωση, η έκδοση στην Ελλάδα του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα, καθώς χθες η δίκη τους ορίστηκε για τέλη Ιουλίου ενώπιον του αρμοδίου βρετανικού δικαστηρίου, που θα εκδικάσει το σχετικό αίτημα των ελληνικών δικαστικών αρχών.

Το ζεύγος Γριβέα, που εμπλέκεται στις παράνομες δανειοδοτήσεις από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επί διοικήσεως του Αγγελου Φιλιππίδη, εμφανίστηκε και χθες –για τρίτη φορά– στο Ειρηνοδικείο του Ουεστμίνστερ εκθέτοντας μέσω δικηγόρου σωρεία προϋποθέσεων για την έκδοσή τους στην Ελλάδα.

Και ενώ τόσο ο Κυριάκος Γριβέας, όσο και η σύζυγός του, εναντίον των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, είχαν δηλώσει μόλις παραδόθηκαν στις βρετανικές αρχές, ότι θα συναινέσουν να έρθουν και να δικαστούν στην Ελλάδα, εντούτοις η υπεράσπισή τους προέβαλε και κατά τη χθεσινή δίκη θέματα που σχετίζονται με την επάρκεια και την καταλληλότητα των ελληνικών φυλακών, αλλά και τη δυνατότητα της ελληνικής πολιτείας να τους εξασφαλίσει δίκαιη δίκη.

Επιπτώσεις της έκδοσης

Επίσης ο συνήγορός τους προέβαλε θέματα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις που θα έχει η έκδοσή τους στα δυο τους παιδιά που ζουν στο Λονδίνο, ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει πρόσθετα στοιχεία από τις ελληνικές δικαστικές αρχές για τις κατηγορίες που τους έχουν αποδοθεί. Και τούτο, προκειμένου, όπως δήλωσε, να διευκρινισθεί το σύνολο της κατηγορίας εναντίον τους, μια και στη Βρετανία το νομικό καθεστώς δεν προβλέπει διώξεις για ανάλογες συμπεριφορές.

Το Δικαστήριο, που όρισε ως νέα δικάσιμο την 22α, 23η και 24η Ιουλίου, έκανε δεκτά τα περισσότερα αιτήματα της υπεράσπισης Γριβέα – Βάτσικα και για τον λόγο αυτό όρισε πραγματογνώμονες, που θα καταθέσουν φάκελο στο βρετανικό δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές και για τις δυνατότητες παροχής δίκαιης δίκης από την πλευρά της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ο συνήγορός τους θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον δημόσιο κατήγορο (ανάλογο με τον δικό μας εισαγγελέα) προκειμένου το έδαφος να είναι έτοιμο για να υπάρξει απόφαση στο τέλος Ιουλίου.

Πάντως η βρετανική Δικαιοσύνη έχει επιβάλει και στους δύο περιοριστικούς όρους, χρηματική εγγύηση 50.000 λιρών, παράδοση των διαβατηρίων τους και υποχρέωση να απαντούν 24 ώρες το 24ωρο στις κλήσεις των βρετανικών αρχών, έχοντας τα κινητά τους πάντα ανοικτά.

Για την υπόθεση του Τ.Τ. αναμένεται εντός των ημερών η απόφαση του ειδικού ανακριτή Διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη για το αίτημα του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά περί μείωσης του ποσού της εγγύησης των 5 εκατ. ευρώ που του έχει επιβληθεί. Ηδη η αρμόδια εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου έχει προτείνει να επιβληθεί εγγύηση 4 εκατ. ευρώ και το ένα εκατ. να δοθεί στο Τ.Τ για αποπληρωμή των δανείων Κοντομηνά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή