Αδ. Γεωργιάδης: «Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη» – Στους 62 οι νεκροί

Αδ. Γεωργιάδης: «Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη» – Στους 62 οι νεκροί

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σε φάση αυξημένης δραστηριότητας συνεχίζει να βρίσκεται η γρίπη στην Ελλάδα, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 62, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν υποκείμενο νόσημα και δεν είχαν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 54 άτομα, ενώ συνολικά έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ από τον περασμένο Οκτώβριο, 186 άτομα. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η έγκαιρη έναρξη αντι- ιϊκής θεραπείας με αντιγριπικά φάρμακα μειώνει τις επιπλοκές από τη γρίπη.

 Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, εκτεθειμένο έμεινε φέτος το 40% του πληθυσμού υψηλού κινδύνου που δεν κατάφερε να εμβολιαστεί, για τη φετινή εποχιακή γρίπη, καθώς, αρκετοί φαρμακοποιοί δήλωναν ότι οι ποσότητες των εμβολίων που έφτασαν στα χέρια τους ήταν πολύ μικρότερες από τις παραγγελίες τους και παράλληλα δεν εστάλησαν εμβόλια στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει «εγκληματική» την έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής στην Ελλάδα, σχετικά με τη σοβαρότητα της πρόληψης από την εποχιακή γρίπη, με αποτέλεσμα το χαμηλό εμβολιαστικό status του πληθυσμού, και παράλληλα αναφέρεται και στη στρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων από τους μη ειδικούς, που τρομοκράτησε τα προηγούμενα χρόνια τον πληθυσμό, με επιστημονικά αβάσιμες ανησυχίες «πιθανών επιπλοκών» του εμβολίου, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες έκθετους στην πανδημία της γρίπης. Παροτρύνει όλους τους γιατρούς- μέλη του να βρίσκονται σε διαδικασία επαγρύπνησης και να καθοδηγούν τους ασθενείς τους για τα μέτρα προφύλαξης και την κατάλληλη αντιική θεραπεία, ώστε να περιορίσουν όσο μπορούν τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη, λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη, αυτό που χρειάζεται είναι ενημέρωση του κόσμου για το εν εξελίξει φαινόμενο και αντιϊκά τα οποία υπάρχουν, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς για τις ελλείψεις εμβολίων που καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι το πρόγραμμα των εμβολίων καταρτίζεται με βάση την προηγούμενη χρονιά και αφού το 2013 ήταν μια χρονιά ύφεσης της γρίπης, τα εμβόλια που παρελήφθησαν ήταν λιγότερα, όπως και σε όλη την Ευρώπη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αντιεμβολιαστική νοοτροπία των πολιτών, η οποία, όπως είπε, έχει ενισχυθεί από αναφορές διαφόρων επιστημών για παρενέργειες και επικινδυνότητα των εμβολίων.

Πάντως, όπως είπε και με αφορμή την αύξηση των θανάτων που έχουν φτάσει τους 62, στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άτομα με υποκείμενα νοσήματα, σήμερα ο εμβολιασμός δεν βοηθάει, καθώς το εμβόλιο για να δράσει θέλει 3 με 4 εβδομάδες, ενώ το κύμα της γρίπης αναμένεται να καμφθεί σε δυο με τρείς εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή