Χαμηλώνουν τον πήχυ σε ΠΑΣΟΚ και «58»

Χαμηλώνουν τον πήχυ σε ΠΑΣΟΚ και «58»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μειωμένες προσδοκίες, για τις προοπτικές που μπορεί να έχει η «Ελιά» μετά τις ευρωεκλογές, κινούνται πλέον όλοι όσοι επιχειρούν να συνεργαστούν για το φερώνυμο εγχείρημα ανασύστασης της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, «58» και λοιπές κινήσεις). Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, κυρίως όμως στις τάξεις των «58», υφίσταται καχυποψία και αμφιβολία περί του αν η «Ελιά» μπορεί να μετεξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από ένα κοινό ευρωψηφοδέλτιο τον ερχόμενο Μάιο.

Πιθανότατα το όνομα του σχήματος που θα κατέλθει υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) θα είναι «Ελιά», με ένα παρόμοιο σύμβολο, μια έμμεση παραπομπή στην αντίστοιχη συμμαχία των κεντροαριστερών δυνάμεων της Ιταλίας κατά τη δεκαετία του 1990. Στο ψηφοδέλτιο θα ακολουθούν τα ονόματα των κομμάτων που το απαρτίζουν, πιθανότατα χωρίς κάποια παραπομπή στους «58», εκτός αν τελικά συμφωνηθεί να υπάρχει και ο τίτλος «Δημοκρατική Παράταξη» ή κάτι παρεμφερές. Η σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ, «58» και λοιπών κινήσεων ενδεχομένως να ξεδιαλύνει τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν, προκειμένου ώς το τέλος της εβδομάδας, όταν θα πραγματοποιηθεί η συνδιάσκεψη του ΕΣΚ στη Ρώμη, να μην υφίστανται εκκρεμότητες.

Τα ονόματα που θα περιληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο παραμένουν, βεβαίως, κυρίαρχο θέμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων σχηματισμών. Στη Χαρ. Τρικούπη αντιμετώπισαν με αμηχανία την απόφαση του κ. Αντ. Σαμαρά να περιγράψει ως «ασυμβίβαστο» την κάθοδο των εν ενεργεία βουλευτών στις ευρωεκλογές. Από τη Χαρ. Τρικούπη μετέδιδαν ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε μια ανάλογη ρύθμιση για το ΠΑΣΟΚ, παρέπεμπαν, μάλιστα, στις συζητήσεις των δύο αρχηγών το περασμένο Σάββατο, όταν και αποφασίστηκε ότι, επί της αρχής, δεν θα ισχύει το ασυμβίβαστο.

Ο κ. Βενιζέλος δεν σκέφτεται να πράξει κάτι ανάλογο με τον κ. Σαμαρά, καθώς, μεταξύ άλλων, πρέπει να λάβει υπ’ όψιν και τις ενδοκομματικές ισορροπίες ενόψει διαμόρφωσης του ευρωψηφοδελτίου. Σε περίπτωση ενεργοποίησης ενός αντίστοιχου ασυμβίβαστου, δεν θα μπορούσαν να κατέλθουν ως υποψήφιοι ευρωβουλευτές πρόσωπα όπως ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, τον οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιθανότατα θα περιλάβει στο ψηφοδέλτιο. Επίσης, θα εδημιουργείτο πρόβλημα και για βουλευτές όπως ο κ. Θ. Μωραΐτης, που αποτελεί ένα από τα κοινοβουλευτικά στελέχη που παραπέμπουν στο «παπανδρεϊκό» στρατόπεδο, καθώς ο κ. Βενιζέλος θεωρεί την εκπροσώπησή του απαραίτητη για τη δημιουργία της αίσθησης ότι το ΠΑΣΟΚ κατέρχεται στις ευρωεκλογές χωρίς αποκλεισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή