Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Ουκρανία

Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Ουκρανία

5' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους στην  πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας. Ο φιλοευρωπαϊστής Αρσένι Γιατσένιουκ που έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών στην Ουκρανία και ο οποίος ηγήθηκε των μαζικών διαδηλώσεων στο Κίεβο προτάθηκε από τους ηγέτες των διαδηλωτών της Ουκρανίας για μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών τον Μάιο.

Η υποψηφιότητά του από το συμβούλιο «Μειντάν» που απαρτίζεται από τους πολιτικούς ηγέτες του ουκρανικού κινήματος διαμαρτυρίας, της κοινωνίας των πολιτών αλλά και ακραίων ομάδων, ανακοινώθηκε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο των τρίμηνων βίαιων διαδηλώσεων που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 100 ατόμων και την πτώση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την εξουσία.

Η υποψηφιότητα του Γιατσένιουκ θα πρέπει να εγκριθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, ωστόσο έγινε δεκτή με υπέρμετρο ενθουσιασμό από το πλήθος στην πλατεία.

«Πρόκειται να λάβουμε εξαιρετικά αντιλαϊκά μέτρα καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση και ο προηγούμενος πρόεδρος ήταν τόσο διεφθαρμένοι που η χώρα βρέθηκε σε απελπιστικά δεινή οικονομική κατάσταση. Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής κι αυτή είναι μια κυβέρνηση αυτοχείρων. Οπότε καλωσήρθατε στην κόλαση», δήλωσε ο Γιατσένιουκ στο BBC.

Ως υπουργός Εξωτερικών προτάθηκε ο διπλωμάτης και πρώην πρεσβευτής στη Φινλανδία και Ισλανδία Αντρι Ντεστσίτσια.

Για το υπουργείο Οικονομικών προτάθηκε ο Ολεξάντερ Σλάπακ, πρώην υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Η δημοσιογράφος Τετιάνα Τσορνοβόλ, η οποία έγινε γυναίκα-σύμβολο των ακτιβιστών, καθώς είχε ξυλοκοπηθεί από αγνώστους νωρίτερα φέτος μαζί με τον Ντμίτρο Μπουλάτοφ, αναμένεται να τοποθετηθούν στο Γραφείο Διαφάνειας και στο υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού, αντίστοιχα.

Για τη θέση του επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας προτείνεται ο Αντρέι Παρούμπιγιε, ενώ στη θέση του θα παραμείνει ο υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ.

Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο μεταβατικός πρόεδρος που ορίστηκε μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς το Σάββατο από το κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις για να αποτρέψει τη στάση πληρωμών, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών και επενδυτών και να εγγυηθεί τις συνθήκες μιας φυσιολογικής ζωής για τους πολίτες της Ουκρανίας.

Οι προτάσεις των ηγετών των διαδηλωτών αναμένεται να υποβληθούν προς έγκριση στο κοινοβούλιο αύριο.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης θα είναι η αναζήτηση εξωτερικής οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οικονομολόγοι αναφέρουν ότι η Ουκρανία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οικονομική κατάρρευση καθώς το νόμισμα της δέχεται πιέσεις και το θησαυροφυλάκιό της έχει σχεδόν αδειάσει.

Διαψεύδει την παρουσία Γιανουκόβιτς στην περιοχή το Άγιον Όρος

Κατηγορηματικά διαψεύδουν αγιορίτικες πηγές που ρωτήθηκαν από την «Κ» δημοσιεύματα του ουκρανικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στο Άγιον Όρος.

«Τέτοια δημοσιεύματα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και το μόνο που κάνουν είναι να βλάπτουν την εικόνα της Αγιώνυμης Πολιτείας διεθνώς» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Ουκρανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της χώρας, ο οποίος κατάφερε να εγκαταλείψει την Ουκρανία, κατέφυγε στο Άγιον Όρος.

Νωρίτερα,  οι νέες ουκρανικές αρχές ζήτησαν να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος καταζητείται από τις νέες ουκρανικές αρχές με την κατηγορία «των μαζικών ανθρωποκτονιών» σε σχέση με τους θανάτους αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ανακοίνωσε ο ασκών χρέη γενικού εισαγγελέα Όλεγκ Μαγκνίτσκι.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα Μικόλα Γκολόμτσα, ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται ακόμη στην Ουκρανία.

«Διαθέτουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Γιανουκόβιτς εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουκρανία», σημείωσε ο Γκολόμτσα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αναφορικά με τα αιματηρά γεγονότα που σημειώθηκαν στις 19 Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι των ειδικών δυνάμεων, ανάμεσά τους και ελεύθεροι σκοπευτές ισχυρίστηκαν πως δεν χρησιμοποίησαν όπλα, τονίζοντας πως τις επιθέσεις τις πραγματοποίησαν άγνωστοι. Επίσης, έθεσαν τους εαυτούς και τα όπλα τους προς εξέταση με στόχο να αποδειχθούν όσα ισχυρίζονται.

Ενταση στην Κριμαία

Στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε στην Κριμαία συζήτηση ανάμεσα σε τοπικούς φορείς σχετικά με το σύνταγμα του 1975, καθώς και την επιστροφή του προέδρου της Κριμαίας, γεγονός που θα παρέχει την δυνατότητα αυτονομίας της περιοχής, αλλά και την προσάρτησή της στην Ρωσία, πράγμα που αποτελεί επιθυμία της πλειονότητας των κατοίκων στην Κριμαία.

Χιλιάδες φιλοδυτικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπου γίνεται συνεδρίαση με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται οργισμένοι διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό.

Οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τους φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Σιμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας. Οι διαδηλωτές ήρθαν στα χέρια, εκτόξευσαν μπουκάλια οι μεν στους δε και αντάλλαξαν ύβρεις έξω από το κοινοβούλιο αλλά επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και χώρισαν τις δύο αντίπαλες ομάδες, σχηματίζοντας μια αλυσίδα ανάμεσά τους. Οι αστυνομικοί δεν ήταν οπλισμένοι.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πιθανότατα από καρδιακή προσβολή, έξω από το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το θύμα δεν έφερε κανένα ίχνος εξωτερικού τραύματος. Το πτώμα βρέθηκε κοντά στο κοινοβούλιο, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Υγείας.

Εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών της Κριμαίας διέψευσε την πληροφορία ότι ο άνθρωπος αυτός σκοτώθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε στη Συμφερόπολη.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Βολόντιμιρ Κονσταντίνοφ απέκλεισε κάθε συζήτηση για πιθανή απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία.

"Το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να συζητήσει την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Πρόκειται για προβοκάτσια με στόχο την αμαύρωση του αυτόνομου κοινοβουλίου της Κριμαίας", είπε ο εκπρόσωπός του, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα των φιλορώσων διαδηλωτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της περιοχής.

Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να διαλύονται γύρω στις 16.00 (τοπική ώρα), μετά από έκκληση που απηύθυναν οι βουλευτές να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ερευνες για Γιανουκόβιτς

Έρευνες διεξήχθησαν σήμερα στα γραφεία του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και άλλα κτίρια στη χώρα, περιλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας, στο πλαίσιο της έρευνας εναντίον του αναπεμφθέντος προέδρου που κατηγορείται για προμελετημένες ανθρωποκτονίες, ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας.

Σε μια ανακοίνωση στον ιστότοπο της γενικής εισαγγελίας αναφέρεται: «Στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας (…) έχουν διεξαχθεί έρευνες στην προεδρία, στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και άμυνας, την κεντρική τράπεζα και την πρώην κατοικία του Γιανουκόβιτς».

Εκτός από τον Γιανουκόβιτς στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο, ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα και ο πρώην προσωπάρχης του Γιανουκόβιτς Αντρέι Κλιούγεφ ερευνώνται για την εμπλοκή τους στις δολοφονίες διαδηλωτών στη διάρκεια των τρίμηνων ταραχών που συγκλόνισαν την Ουκρανία.

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες η Ουκρανία θα απευθύνει άμεσα σε διεθνείς οργανισμούς επίσημα αιτήματα βοήθειας για να εντοπίσει τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των συνεργατών του, δήλωσε σήμερα ο ασκών χρέη γενικού εισαγγελέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή