Νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γιατσένιουκ

Νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γιατσένιουκ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αρσένι Γιατσένιουκ, μέλος της ηγετικής τρόικας της μέχρι χθες αντιπολίτευσης, θα είναι ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας κατά τη δύσκολη, μεταβατική περίοδο μετά την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η επιλογή του Γιατσένιουκ ανακοινώθηκε χθες το βράδυ στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, το περίφημο Μαϊντάν, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες υποστηρικτές της νέας κατάστασης πραγμάτων, περιμένοντας να γνωστοποιηθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. O διορισμός του αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το ουκρανικό Κοινοβούλιο.

Ο 40χρονος πολιτικός έχει χρηματίσει κατά το παρελθόν υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών, όπως και πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής. Προέρχεται από το κόμμα «Μητέρα Πατρίδα» της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία αποφυλακίστηκε μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς. Από το ίδιο κόμμα προέρχεται ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επί πρωθυπουργίας Τιμοσένκο. Ο Γιατσένιουκ είναι γνωστός για τις καλές σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θεωρείται πραγματιστής. Στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές, οι ηγέτες του κόμματος «Μητέρα Πατρίδα» είναι πιθανό να αναμετρηθούν με τον πανύψηλο, πρώην πυγμάχο Βιτάλι Κλίτσκο, μια άλλη ηγετική μορφή του κινήματος εναντίον του Γιανουκόβιτς, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της χώρας και διατηρεί στενές σχέσεις με τη Γερμανία.

Παράλληλα με τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφαλείας, προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα αποτελέσει η επίλυση του οξύτατου οικονομικού προβλήματος. Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένονται συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες, δανειακές ανάγκες της Ουκρανίας, οι οποίες υπολογίζονται από τις νέες αρχές σε 35 δισ. δολάρια. Η Ρωσία είχε υποσχεθεί στον Γιανουκόβιτς δάνειο 15 δισ. δολαρίων, αλλά η εκταμίευσή του θεωρείται απίθανη μετά τις τελευταίες, δραματικές εξελίξεις. Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται στο Κίεβο για διαπραγματεύσεις, ενώ ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε από το Κίεβο ότι η χώρα του έχει ήδη στείλει στην Ουκρανία ειδικούς για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή