Προσφορά από Lamda Development για το Ελληνικό

Προσφορά από Lamda Development για το Ελληνικό

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Lamda Development σε συνεργασία με αραβικά και κινεζικά κεφάλαια υπέβαλε τη μοναδική προσφορά στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου σε επόμενη συνεδρίασή του θ’ αποφασίσει για την εγκυρότητα της τεχνικής προσφοράς και την πληρότητα των δικαιολογητικών. Τότε, κι εφόσον αποφανθεί θετικά για την εγκυρότητα της προσφοράς, θ’ ανοιχτεί η οικονομική προσφορά της εταιρείας η οποία παραμένει σφραγισμένη. Η διαδικασία αυτή αξιολόγησης της προσφοράς της Lamda θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι λίγες ώρες πριν από την υποβολή της προσφοράς, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) με τη οποία αποφασίζεται το ελληνικό Δημόσιο να συνυπογράψει το σχέδιο σύμβασης της αγοραπωλησίας (του 100%) των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. Η συνυπογραφή θα γίνει από τους υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, οι οποίοι εξουσιοδοτήθηκαν κατάλληλα.

Η Lamda Development, λίγο μετά την υποβολή της προσφοράς της απέστειλε ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γνωστοποιώντας τη σύνθεση του επενδυτικού σχήματος που διεκδικεί τα 6.200 στρέμματα του Ελληνικού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η προσφορά της υποστηρίζεται από το Global Investment Group, που απαρτίζεται από την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, από τον κινεζικό όμιλο Fosun Group, καθώς και από ευρωπαϊκά κεφάλαια που δεν κατονομάζονται. Η Αl Maabar είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων μεικτής χρήσης στην ευρύτερη περιοχή της Mέσης Aνατολής και της Βορείου Αφρικής. Είναι θυγατρική εταιρεία της Mubadala Development, η οποία είναι κρατικά ελεγχόμενο επενδυτικό κεφάλαιο του Αbu Dhabi.

Από την άλλη πλευρά, η Fosun Group, είναι γνωστή στη χώρα μας από την επένδυσή της στη Folli – Follie. Η εταιρεία στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί και για τον ΟΠΑΠ, αλλά τελικά δεν υπέβαλε προσφορά. Εν γένει ο κινεζικός κολοσσός παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στη χώρα μας, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες. Η εταιρεία, δημιουργήθηκε το 1992, έχει έδρα τη Σαγκάη, και δραστηριοποιείται στους τομείς της βιομηχανίας, των επενδύσεων, της διαχείρισης περιουσίας και των ασφαλειών.

O διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου σε γραπτή δήλωσή του που διανεμήθηκε μετά την υποβολή της προσφοράς, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα, ως «μια πολύ σημαντική ημέρα για την Εταιρεία αλλά και την Ελλάδα, αφού ορισμένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια του κόσμου αποφάσισαν να επενδύσουν στη χώρα μας, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας». Ο ίδιος χαρακτήρισε επίσης τη συνολική επενδυτική πρόταση που υποβλήθηκε, ως «το μεγαλύτερη ιδιωτικό έργο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα», το οποίο, εφόσον υλοποιηθεί, θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα επισήμανε ότι η ανάπτυξη του ακινήτου θα συμβάλει στην ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής με τη δημιουργία ενός βιώσιμου πάρκου 2.000 στρεμμάτων, το οποίο θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της επένδυσης.

Σημειώνεται ότι η σύμβαση πώλησης του 100% των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. περιλαμβάνει την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού για 99 έτη με τη μέθοδο της επιφανείας, εκ των οποίων για το 30% της έκτασης θα παραχωρηθεί η πλήρης κυριότητα. Η σύμβαση είναι υπό την αίρεση του Ελεγκτικού Συμβουλίου και την έγκρισή της σύμβασης από την Ελληνική Βουλή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή