Σύγκρουση στη Βουλή για τη Χρυσή Αυγή

Σύγκρουση στη Βουλή για τη Χρυσή Αυγή

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σφοδρής σύγκρουσης εισήλθαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τους χειρισμούς στην υπόθεση της «Χρυσής Αυγής» και τη στάση έναντι του μεταναστευτικού. Δηλώσεις όπως του κ. Ν. Βούτση περί κυβερνητικών μεθοδεύσεων για να τεθεί εκτός νόμου η «Χρυσή Αυγή», αλλά και άλλων βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «ακροδεξιάς ατζέντας» της συγκυβέρνησης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Ρήγας εξαπέλυσε νωρίτερα εντός Βουλής μετωπική επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ με βαρύτατες εκφράσεις: «Είστε υποκριτές και έμποροι ελπίδας» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Είστε συνομιλητές της ΧΑ και επιλεκτικά ευαίσθητοι. Είστε ένα κόμμα που πουλάει ψέμματα και κούφια ευαισθησία. Αυτοί είστε οι Συριζαίοι. Θέλετε τους μετανάστες παράνομους, κι ευτελισμένους, να τους διακινείτε ανά την Επικράτεια και να πουλάτε ευαισθησία»!

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου διαμαρτυρήθηκε εντόνως: «Να ανκαλέσετε αμέσως. Δεν έχετε τσίπα» είπε απευθυνόμενη στον κ. Ρήγα, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της πολιτικής έντασης στο κατακόρυφο, λίγο πριν από την ολοκλήρωση συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής, θέμα της οποίας ήταν η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης.

«Δεν έχω να ανακαλέσω τίποτα. Και δεν θα επιτρέψω άλλες διακοπές από τη συγκεκριμένη πτέρυγα. Από τον πολιτικό χώρο που στα λόγια είναι κατά της Χ.Α., αλλά στην πράξη όχι. Θέλει να εκμεταλλευθεί όσο μπορεί το συγκεκριμένο χώρο. Και να δούμε τί θα πράξουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν συζητηθεί η πρόταση για άρση της ασυλίας των υπολοίπων της Χρυσής Αυγής. Μαθαίνω ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θα ψηφίσουν υπέρ της άρσης. Και θα απολοηθούν τότε στο λαό».

Την έκρηξη Ρήγα, είχε προκαλέσει νωρίτερα τόσο η επανάληψη του ισχυρισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτή τη φορά διά στόματος της κας Κατριβάνου, περί «ακροδεξιάς ατζέντας της συγκυβέρνησης», όσο και η επαναδιατύπωση από πλευράς του κ. Βούτση της θέσης του για «μεθοδεύσεις» της κυβέρνηης με στόχο να τεθεί εκτός νόμου η ΧΑ.

Ο γραμματέας της Κονοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ουσιαστικά ότι εντός κυβέρνησης λειτουργούν ταυτόχρονα δύο διαφορετικές τάσεις: Από τη μία κάποιοι θέλουν να θέσουν εκτός νόμου τη ΧΑ ώστε η ΝΔ να κερδίσει μέρος των ψηφοφόρων της η ΝΔ, ενώ από την άλλη, κάποιοι άλλοι γαλάζιοι «κύκλοι» επιχειρούν να ηροποιήσουν τα στελέχη της ακριδεξιάς.

«Οταν μίλησα περί μεθόδευσης, δεν αναφέρθηκα στην Δικαιοσύνη, την οποία σεβόμαστε. Είναι, όμως, σαφές, ότι από πολιτικούς κύκλους και δημοσιολογούντες εδώ και καιρό παίζεται το σενάριο του να τεθεί εκτός νόμου η ΧΑ». Ο κ. Βούτσης, αφού σημείωσε ότι «το Σύνταγμά μας απαγορεύει» τέτοιες εξελίξεις σε βάρος πολιτικών κομμάτων, συνέχισε: «Εμείς λέμε ότι η ΧΑ πρέπει να τεθεί ενώπιον του νόμου και όχι εκτός νόμου. Δεν θα παίξουμε σε πολιτικά παιχνίδια. Και αυτό είναι θέση αρχής, και όχι φυσικά κάποιου είδους συναίνεση».

Αμέσως μετά, ωστόσο, αφού υποστήριξε ότι κάποιοι εντός της κυβέρνησης, μέσω αυτών των μεθοδεύσεων, έχουν στόχο να κερδίσουν «το εκλογικό ακροατήριο της ΧΑ», ανέφερε και πως ταυτοχρόνως, ένας μειοψηφικός πυρήνας εντός της κυβέρνησης, «κάποιοι κύκλοι» σημείωσε χαρακτηριστικά, «κάνουν το παν για να ηρωποιήσουν τα στελέχη της ΧΑ». Και κατέληξε: «Οι εγκληματικές πράξεις πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Το δικαιακό μας σύστημα τιμωρεί πράξεις και όχι ιδέες».

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που «κλείνει το μάτι» στην ακροδεξιά, σχολίασε αμέσως σε υψηλούς τόνους και εν μέσω μεγάλης έντασης ο κ. Ρήγας.

Της νέας τοποθέτησης του κ. Βούτση, ακολούθησε παρέμβαση του βουλευτή της ΧΑ Δημ. Κουκούτση: «Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι και θα φυλακιστούν οι υπόλοιποι εννέα (Σ.σ. οι εναπομείναντες εκτός φυλακής βουλευτές της ΧΑ) και εκτός νόμου θα βγει η ΧΑ. Και τότε θα δούμε πόσα απίδια χωράει ο σάκος».

Ενδεικτική του όλου κλίματος ήταν και η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κων. Μπάρκα: "Μπορεί να έχει το τέλος του Γιανουκόβιτς ο Σαμαράς αλλά η Ελλάδα δεν θα έχει το τέλος της Ουκρανίας…"

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή