Σε συναγερμό ο ουκρανικός στρατός μετά την ρωσική επέμβαση στην Κριμαία

Σε συναγερμό ο ουκρανικός στρατός μετά την ρωσική επέμβαση στην Κριμαία

8' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία διατάζει πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση, μετά την απόφαση της Ρωσίας να επιτρέψει την ανάπτυξη των στρατευμάτων στην Κριμαία. Ο αναπληρωτής πρόεδρος Ο.Τουρτσίνοφ είχε ήδη παραγγείλει αυξημένη ασφάλεια σε βασικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Επίσης διέταξε το "κλείσμο" του εναέριου χώρου για τα μη πολιτικά αεροσκάφη. Ο νέος Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Arseniy Yatsenyuk έχει προειδοποιήσει ότι η στρατιωτική δράση από τη Μόσχα θα είναι "η αρχή του πολέμου και το τέλος των σχέσεων". "Το υπουργείο 'Αμυνας αναμένεται να καλέσει απ' όλη την Ουκρανία όλους όσους χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας, Αντριι Παρούμπιι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Οι ένοπλες δυνάμεις θα τεθούν σε "πλήρη ετοιμότητα μάχης", επεσήμανε.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει τη βοήθεια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο την εγγύηση της ασφάλειάς της. Πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν έκτακτες συνομιλίες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ανέφερε σε συνομιλία του με τον Πούτιν πως η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία είναι "παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας", αλλά και "παραβίαση του διεθνούς δικαίου".

Υψηλή παραμένει η ένταση στην Κριμαία

Μια ουκρανική βάση στην Περεβαλνοε, νότια της Συμφερούπολη έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα. Ενοπλοι πεζοναύτες, περίπου 100 στον αριθμό λέγεται πως περικύκλωσαν την βάση του λιμανιού της Κριμαίας, Φεοδοσια. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν εμφανιστεί στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας κατά παράβαση της συμφωνίας που διέπει την παρουσία της Ρωσίας Στόλου στη χερσόνησο.

Υπενθυμίζεται πως ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας το Σάββατο, καθώς η ρωσική Βουλή παραχώρησε στον Πρόεδρο Πούτιν ευρεία εξουσιοδότηση για την χρήση στρατιωτικής δύναμης απέναντι στην πολιτική κρίση στην Ουκρανία, κατά την οποία απομακρύνθηκε ένας σύμμαχος του Κρεμλίνου και εγκαταστάθηκε μία φιλοδυτική κυβέρνηση.

Ρώσοι στρατιώτες χωρίς διακριτικά, σε οχήματα που φέρουν πινακίδες της ρωσικής δύναμης της Μαύρης Θάλασσας, έχουν κατακλύσει τις μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες της Κριμαίας, έχουν περικυκλώσει κυβερνητικά κτίρια, έχουν κλείσει το κεντρικό αεροδρόμιο κι έχουν καταλάβει κέντρα επικοινωνιών. Το Σάββατο ο ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας δήλωσε πως στην Κριμαία βρίσκονται περίπου 6.000 ρωσικά στρατεύματα  και 30 επιπλέον θωρακισμένα οχήματα.

Λίγες ώρες μετά το αίτημα του κ. Πούτιν, η ρωσική Γερουσία ψήφισε την αποδοχή του, μετά απο συζήτηση σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις σε περίπτωση αποτυχίας αντιμετώπισης “της φασιστικής απειλής που εξαπλώνεται στα σύνορα της Ρωσίας”.  Οι ομιλητές επιτέθηκαν εναντίον του αμερικανού Προέδρου και άλλων ηγετών της Δύσης, τους οπίους κατηγόρησαν για ενθάρρυνση της κρίσης στην Ουκρανία.

Η αποδοχή τους αιτήματος Πούτιν ήταν ομόφωνη ανάμεσα στους 90 παρόντες και θεωρείται πλέον ξεκάθαρο ότι δυνάμεις με σύμμαχο τη Μόσχα έχουν αναλάβει τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας.

Ο κ. Πούτιν επικαλέστηκε την κατάσταση στην Ουκρανία και την απειλή που υφίστανται «οι ρώσοι πολίτες, οι συμπατριώτες μας και το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετεί στην Ουκρανική επικράτεια». Για αυτούς τους λόγους, ο κ. Πούτιν κατέθεσε το αίτημα στην βουλή της Δούμας για δράση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια έως ότου "ομαλοποιηθεί η κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη χώρα".

Στο σχετικό έγγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται μόνο η χερσόνησος της Κριμαίας ως προορισμός των ρωσικών δυνάμεων και η συζήτηση και ψηφοφορία στην Άνω Βουλή προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι η άρνηση υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία αποτελεί πραγματική απειλή αιματοχυσίας στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ανθρωπιστικής καταστροφής σε ολόκληρη τη χώρά.

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς υποστήριξε με μήνυμά του προς τη ρωσική Βουλή την πολύπλευρη βοήθεια και την υπεράσπιση των κατοίκων της Κριμαίας. Ο Β.Γιανουκόβιτς υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και εκφράζει την ανησυχία του για την ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας, τονίζοντας την παρανομία των ενεργειών όσων κατέλαβαν βίαια την εξουσία στην Ουκρανία.

Ανακαλείται ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον

Παράλληλα, η Άνω Βουλή ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας από τις ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιούρι Βορόμπεφ υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερέβη μια "κόκκινη γραμμή" και "ταπείνωσε τον ρωσικό λαό" όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει "κόστος" για τη Μόσχα.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της Άνω Βουλής, ζήτησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να συντάξει την πρόταση του αιτήματος που θα υποβληθεί στον πρόεδρο Πούτιν.

Φιλορώσος πρωθυπουργός ανέλαβε τον έλεγχο στην Κριμαία

Νωρίτερα, ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας, ο φιλορώσος Σεργκέι Ακσένοφ, δήλωσε ότι ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας και κάλεσε τη Μόσχα να βοηθήσει στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις στην Κριμαία, ενώ ο αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε τη Μόσχα ότι "θα υπάρξει κόστος" σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης.

Ο κ. Ακσένοφ, στον οποίο ανατέθηκαν απο την Βουλή τα καθήκοντα του πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη, πρόσθεσε ότι αναλαμβάνει προσωρινά τον έλεγχο του υπουργείου εσωτερικών της Κριμαίας, των ενόπλων δυνάμεων, του στόλου και της συνοριοφυλακής.

Δύο κύρια αεροδρόμια της περιοχής έκλεισαν, ενώ πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας ακυρώθηκαν. Τα αεροδρόμια της Κριμαίας φυλάσσονται από άντρες βαριά οπλισμένους με στρατιωτικές στολές. Παρόμοιες δυνάμεις περικύκλωσαν περιφερειακά το κτίριο του Κοινοβουλίου και το υπόλοιπο κυβερνητικό συγκρότημα στο κέντρο της Συμφερούπολη, καθώς και πολλές άλλες στρατηγικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των κόμβων επικοινωνίας και ένα κεντρικό σταθμό λεωφορείων.

Στους δρόμους, δεν υπάρχουν ενδείξεις ως το μεσημέρι του Σαββάτου ότι η νεοδιορισθείσα κυβέρνηση στο Κίεβο, στην ουκρανική πρωτεύουσα, έχει τον έλεγχο στην Κριμαία, στην αυτόνομη δημοκρατία στη Μαύρη Θάλασσα.

Με ανακοίνωση που μεταδώθηκε απο τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι "δεν θα ανγοήσει" την έκκληση του κ. Ακσένοβ. Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι "άγνωστοι ένοπλοι, οι οποίοι υποκινούνται απο το Κίεβο" επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στη Συμφερούπολη. Οι ένοπλοι δεν τα κατάφεραν αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση "η επίθεση επιβεβαιώνει τις διαθέσεις πολιτικών κύκλων του Κιέβου για την αποσταθεροποίηση της χερσονήσου".

Η εδραίωση του ελέγχου από τον κ. Ακσενόφ και η έκκληση για βοήθεια από τη Μόσχα πυροδότησε περαιτέρω εντάσεις στη διαμάχη για την Κριμαία και βάθυνε την κρίση που αντιμετωπίζει η νέα προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας στο Κίεβο. Ακόμη προστίθεται η πιθανότητα της προσπάθειας από το μέρος της Κριμαίας να αποσχιστεί από την Ουκρανία. Αξιωματούχοι στην Κριμαία το Σάββατο ανακοίνωσαν επίσης ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Κριμαίας θα μεταφερθεί έως τις 30 Μαρτίου, αντί να διεξαχθή μαζί με τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου.

Στην πρωτεύουσα του Κιέβου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις εξαιτίας των εξελίξεων και οι αρχές επανέλαβαν τα αιτήματά τους ότι η Ρωσία πρέπει να τραβήξει πίσω τις δυνάμεις της, και να περιορίσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία, συμπεριλαμβανομένου και του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.

Οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία τύπου του Στόλου. Ωστόσο, οι πληροφορίες παραμένουν ακόμη ανεπιβεβαίωτες.

Ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας, Ο.Τουρτσίνοβ, δήλωσε απο την πλευρά του ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία, παραβιάζοντας τις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ιχορ Τενιούκ, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία "πρόσφατα" μετέφερε 6.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ουκρανία και ότι ο ουκρανικός στρατός είναι σε κατάσταση συναγερμού στην περιοχή της Κριμαίας. Ο κ.Τενιούκ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Κίεβο. Ωστόσο τόνισε πως «ο ουκρανικός στρατός είναι σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας στην Κριμαία».

Προειδοποίηση Ομπάμα

“Θα υπάρξει κόστος” ξεκαθάρισε ο Μ. Ομπάμα σε μία δήλωση η οποία συντάχθηκε εσπευσμένα απο τον Λευκό Οίκο τη νύχτα της Παρασκευής. Ο αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε σε «στρατιωτικές κινήσεις απο την Ρωσική Ομοσπονδία στο εσωτερικό της Ουκρανίας» και πρόσθεσε ότι «κάθε παραβίαση της Ουκρανικής εδαφικής ακεραιτόητας θα είναι βαθειά αποσταθεροποιητική».

Η προειδοποίηση ήταν αποτελέσμα μίας μέρας κατά την οποία στρατιωτικοί αναλυτές προσπαθούσαν να βγάλουν συμπέρασμα απο μία σειρά ασυνήθιστων γεγονότων στην Κριμαία, περιλαμβανομένης της κινητοποίησης τεθωρακισμένων αρμάτων μεταφοράς με ρωσικά διακριτικά σε δρόμους της Συμφερούπολης, όπως επίσης και την παρουσία πάνοπλων μασκοφόρων στα δύο βασικά αεροδρόμια της Κριμαίας.

Η Ρωσία είναι «βαθιά ανήσυχη από την τελευταία τροπή των γεγονότων στην Κριμαία», σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αναφέρει ακόμα ότι «άγνωστοι ένοπλοι άνδρες, που είχαν σταλεί από το Κίεβο, επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών της Αυτόνομης Δημοκρατίας στη Συμφερούπολη».Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «ομάδες επαγρύπνησης» που προσπάθησαν να καταλάβουν το κτίριο είχαν απωθήσει, αλλά τόνισε πως η "επίθεση, επιβεβαιώνει την επιθυμία επιφανών πολιτικών κύκλων στο Κίεβο να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χερσόνησο". Το υπουργείο κάλεσε τις αρχές στο Κίεβο να δείξουν  "αυτοσυγκράτηση".

“Η Ρωσική Ομοσπονδία ξεκίνησε μία επίθεση εναντίον της χώρας μας” είπε σε τηλεοπτική δήλωσή του ο Τουρτσίνοβ το βράδυ της Παρασκευής. “Υπό τη μεταμφίεση στρατιωτικών ασκήσεων, στρατεύματα εισχώρησαν στην αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας…”

Ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το τοπικό Κοινοβούλιο και το αρχηγείο της τοπικής κυβέρνησης, όπως επίσης και άλλους στόχους, μεταξύ των οποίων ζωτικά σημεία επικοινωνίας. Παράλληλα, δε, έχουν μπλοκάρει ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ασυνήθιστες κινήσεις ελικοπτέρων πάνω απο την Κριμαία είναι ενδείξεις στρατιωτικής επέμβασης σε εξέλιξη, αλλά προειδοποίησαν ότι δεν γνωρίζουν ούτε το μέγεθος της επιχείρησης, ούτε τα κίνητρα της Μόσχας.

Η Ρωσία αρνήθηκε την Παρασκευή ότι παραβίασε ρωσικό έδαφος και ότι έχει τέτοιες προθέσεις. Μετά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, ο ρώσος αντιπρόσωπος, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές κινήσεις στην περιοχή γίνονται στο πλαίσιο των συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

“Εχουμε συμφωνήσει με την Ουκρανία για την παρουσία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και κινούμεθα βάση αυτής της συμφωνίας” δήλωσε ο κ. Τσούρκιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή