Ανοικτό «Το Ποτάμι» στις πολιτικές συμμαχίες

Ανοικτό «Το Ποτάμι» στις πολιτικές συμμαχίες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις βασικές θέσεις του σχηματισμού του παρουσίασε χθες ο δημοσιογράφος Στ. Θεοδωράκης, στην εναρκτήρια δημόσια εκδήλωση του «Ποταμιού». Ο κ. Θεοδωράκης αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό «κεντροαριστερός» ή «κεντρώος», εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν εξαιρετικές ιδέες τόσο στην Αριστερά όσο και στη φιλελεύθερη Δεξιά, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα οξύς στην κριτική του στα υπάρχοντα κόμματα. Περιέγραψε ως άμεσο στόχο την επίτευξη ενός ποσοστού το οποίο θα επιτρέπει την κάθοδο και στις εθνικές εκλογές, ενώ χαρακτηρίζει ως μόνο τρόπο να αλλάξει η χώρα τις συμμαχίες.

Υπέρ της Ευρώπης

Ως προς τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας, ο κ. Θεοδωράκης τάχθηκε ευθαρσώς υπέρ της Ευρώπης, λέγοντας, μάλιστα, ότι η ομοσπονδοποίηση της ηπείρου θα πρέπει να είναι εθνικός στόχος για την Ελλάδα. Επίσης, αρνήθηκε να απαντήσει σε ποια ομάδα θα εντάξει το «Ποτάμι», εφόσον εκλέξει ευρωβουλευτή.

Ο επικεφαλής του κόμματος επανέλαβε χθες ότι ο ίδιος δεν θα περιλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ κατονόμασε και τους τριάντα οι οποίοι τον επηρέασαν και τον υποστηρίζουν στο «Ποτάμι». Συγκεκριμένα, πρόκειται για καθηγητές, δημοσιογράφους, ανθρώπους με κοινωνική προσφορά και πρόσωπα αναγνωρισμένα στην επαγγελματική πορεία τους. Ο κ. Θεοδωράκης ανακοίνωσε, εν προκειμένω, τα ονόματα: των: Θ. Γκόνη, Μαρία Δημητρία, Π. Καρκατσούλη, Βάσω Κιντή, Δ. Κοντοπίδη, Δ. Κουρέτα, Ολυμπία Κρασαγάκη, Δ. Κυριακόπουλος, Αναστασία Λαμπρία, Γαβρ. Μαυρογιάννη, Γ. Μαυρωτά, Ν. Ξυδάκη, Ν. Ορφανό, Γ. Παπαληό, Α. Πετρουλάκη, Τ. Τέλλογλου, Στ. Τσακυράκη, Χάγκεν Φλάισερ, Ν. Δήμου, Αννα Εφραιμίδου, Ζαχαρούλα Λούδα, Αννα Λιδάκη, Χ. Μαθιόπουλο, Ν. Μαραντζίδη, Γιούλη Μενουδάκου, Αναστασία Μηλιού, Ντάνα Παρασκευοπούλου, Θ. Σκόκο και Χριστίνα Ταχιάου. Στη χθεσινή συνέντευξη ο κ. Θεοδωράκης ανακοίνωσε και το όνομα του συγγραφέα Αύγ. Κορτώ, ο οποίος, ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα γνωστοποίησε ότι η συγγραφική δραστηριότητα και η προσωπική ζωή του δεν επιτρέπουν την ενασχόληση με οτιδήποτε άλλο.

Ως προς το ευρωψηφοδέλτιο, ο κ. Θεοδωράκης γνωστοποίησε ότι η διαμόρφωσή του βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ανακοίνωσε πως θα δημοσιοποιηθεί μαζί με εκείνα των υπόλοιπων κομμάτων. Επισήμανε ότι το «Ποτάμι» δεν θα περιλαμβάνει πολιτικούς στις τάξεις του και επεξήγησε, επί τούτου, πως ακριβώς η απόσταση την οποία αισθάνεται ο ίδιος αλλά και μεγάλο τμήμα της κοινωνίας -και δη οι νέοι- οδήγησε στη δημιουργία του κόμματός του. «Τα κόμματα καταδυναστεύουν τη χώρα, είναι μια μπάλα βαριά, δεμένη στο πόδι του Ελληνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Τάχθηκε, επίσης, υπέρ αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, με την επέκταση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι σε όσους έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Το κόμμα του κ. Θεοδωράκη κλήθηκε να σχολιάσει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε: «Καλή επιτυχία σε κάθε τηλεοπτική εκπομπή που θέλει να μετασχηματισθεί σε πολιτικό κόμμα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή