Και το γαλλικό UMP υπέρ ποσοστώσεων μετανάστευσης

Και το γαλλικό UMP υπέρ ποσοστώσεων μετανάστευσης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Η αμφισβήτηση της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών, ενός από τους βασικότερους πυλώνες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έχει περάσει από τα άκρα στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως φαίνεται από τη χθεσινή τοποθέτηση της αντιπροέδρου του γαλλικού UMP, Ρασιντά Ντατί. Σε άρθρο που συνυπέγραψε με 15 στελέχη του κόμματός της, η Γαλλίδα πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επαινεί την πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για περιορισμούς στην ενδοευρωπαϊκή μετεγκατάσταση και ζητεί την τιμωρία χωρών όπως η Ελλάδα εάν δεν αστυνομεύουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους.

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον πρότεινε ποσοστώσεις ανά χώρα για την ενδοευρωπαϊκή μετανάστευση και περιορισμούς για τις χώρες των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι μικρότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η λέξη “ποσόστωση”, που καθορίζεται ανάλογα με τις δυνατότητες ενσωμάτωσης και τις οικονομικές ανάγκες, δεν πρέπει να μας τρομάζει», έγραψε η Ντατί στην εφημερίδα Les Echos.

Η αντιπρόεδρος του συντηρητικού UMP αναφέρθηκε σε έρευνα του ινστιτούτου Ιfop, σύμφωνα με την οποία το 59% των Γάλλων συμφωνεί να περιοριστεί ο αριθμός των μεταναστών από ευρωπαϊκές χώρες. Στην πλατφόρμα του UMP για τις ευρωεκλογές, όπως εκφράζεται από το άρθρο της αντιπροέδρου του, είναι σαφείς οι επιρροές του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν.

«Η Σέγκεν απέτυχε», ανέφερε το άρθρο, ενώ σε τηλεοπτική συνέντευξή της η Ντατί είπε ότι «η επιτροπή του (σ.σ. προερχόμενου από τη δική της πολιτική οικογένεια) Μπαρόζο είναι απόλυτη αποτυχία».

Παράλληλα, επιχείρησε να οριοθετήσει τον πολιτικό χώρο της γαλλικής συντηρητικής παράταξης ως «το ενδιάμεσο μεταξύ του απομονωτισμού του Εθνικού Μετώπου και της χαλαρότητας της Αριστεράς».

«Πώς μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια έναν εργάτη του οποίου η θέση έχει καταληφθεί από ενοικιαζόμενο Ανατολικοευρωπαίο εργαζόμενο λέγοντάς του ότι η ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να μείνει απαραβίαστη αρχή;» έγραψε η συνεργάτις του Νικολά Σαρκοζί. Η αναφορά αυτή αποτελεί έμμεση αναγνώριση των δημοσκοπικών ευρημάτων, σύμφωνα με τα οποία η γαλλική εργατική τάξη εκφράζει τον μεγαλύτερο βαθμό δυσπιστίας απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Θα υπερασπιζόμαστε πάντα μια Ευρώπη που λειτουργεί προς όφελος των Γάλλων, ποτέ μια Ευρώπη που επωφελείται από τους Γάλλους».

Πέρα από τον ενδοευρωπαϊκό πυλώνα, ο οποίος αφορά και την Ελλάδα, ως χώρα με ΑΕΠ κάτω του κοινοτικού μέσου όρου, η Ντατί αναφέρθηκε και στη μετανάστευση υπηκόων τρίτων χωρών, στην οποία και πάλι εμπλέκεται η Ελλάδα.

«Προτείνουμε τρεις ισχυρές δεσμεύσεις. Η πρώτη είναι να υπάρξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα στην Ευρώπη με μεγαλύτερο συντονισμό στη διασφάλιση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων μας. Η δεύτερη είναι να υπάρξει πραγματικά μεγαλύτερη υπευθυνότητα των χωρών στις οποίες βρίσκονται τα κοινά μας σύνορα: να τις τιμωρήσουμε αυστηρά σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και να μη διστάσουμε να προχωρήσουμε σε αποκλεισμούς. Ειδικά η περίπτωση της Ελλάδας και του πορώδους συνόρου της με την Τουρκία πρέπει να ρυθμιστεί ταχύτατα. Η τρίτη είναι να συνεχίσουμε να αρνούμαστε την είσοδο της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν, όσο δεν διασφαλίζονται επαρκώς τα εξωτερικά μας σύνορα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή