Τμηματική παραχώρηση 600 στρεμμάτων στο Θριάσιο Πεδίο προωθεί η ΓΑΙΟΣΕ

Τμηματική παραχώρηση 600 στρεμμάτων στο Θριάσιο Πεδίο προωθεί η ΓΑΙΟΣΕ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «σπάσιμο» της έκτασης 600 στρεμμάτων που προορίζεται για ιδιωτική εκμετάλλευση στο Θριάσιο Πεδίο και την τμηματική διάθεσή του με παράλληλη παραχώρηση δυνατότητας δημιουργίας μεταποιητικών μονάδων στο εμπορευματικό κέντρο προωθεί η ΓΑΙΟΣΕ σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτικού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι όσοι διαγωνισμοί έχουν γίνει στο παρελθόν δεν είχαν αποτέλεσμα κυρίως λόγω περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος, το οποίο ακόμη και εάν εκδηλωνόταν στα αρχικά στάδια, στο τέλος αποσυρόταν. Η εμμονή μάλιστα, όπως χαρακτηρίστηκε από κύκλους της αγοράς, της κυβέρνησης να παραχωρήσει το Θριάσιο ως ενιαία έκταση και η μέχρι πρότινος άρνησή της να επιτρέψει τη δημιουργία μονάδων μεταποίησης στο εμπορευματικό κέντρο αποτελούσε, μεταξύ άλλων, αποτρεπτικό παράγοντα για πιθανούς επενδυτές.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι συζητήσεις που είχαν προηγηθεί με εκπροσώπους της Cosco, η οποία είχε ενδιαφερθεί για το Θριάσιο, υπό τον όρο ότι θα μπορεί να δημιουργήσει μεταποιητική μονάδα εντός του εμπορευματικού κέντρου, είχαν πέσει στο κενό λόγω άρνησης της κυβέρνησης να παράσχει αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο χθες, για πρώτη φορά αναφέρθηκε από επίσημα χείλη ότι προβλέπεται πλέον κατά τη νέα προσπάθεια εύρεσης επενδυτή για το Θριάσιο, η δημιουργία μεταποιητικών μονάδων μέσα στα κέντρα. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του υπουργού Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επεσήμανε ότι «το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αυτό που προσδιορίζει και τις διαδικασίες» αναφερόμενος στους όρους του διαγωνισμού για το Θριάσιο.

Κύκλοι του ΟΣΕ σημειώνουν ότι η ΓΑΙΟΣΕ θα προχωρήσει στη χαρτογράφηση της συνολικής έκτασης, τη χωροθέτησή της και στη συνέχεια θα παραχωρηθούν τμηματικά, με τη μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης, οι εκτάσεις του εμπορευματικού κέντρου του Θριάσιου ύστερα από την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Σημειώνεται ότι στον τελευταίο διαγωνισμό συμμετείχαν στη διαδικασία απευθείας διαπραγμάτευσης οι J&P Αβαξ και η Aegean Oil Α.Ε. Κύκλοι της αγοράς επεσήμαναν από τον προηγούμενο διαγωνισμό, ότι το μεγάλο επενδυτικό ρίσκο και οι επαχθείς όροι του διαγωνισμού ευθύνονταν για την απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος. Στην αρχική φάση του διαγωνισμού είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον σχεδόν 30 εταιρείες. Το εγγυημένο όμως αντάλλαγμα που ζητούσε η ΓΑΙΟΣΕ (15% επί του τζίρου της εταιρείας παραχώρησης και επιπλέον 15% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής) κρίθηκε ασύμφορο από τους ενδιαφερομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή