«Αξιολογήστε μας: Μας αρέσει!»

«Αξιολογήστε μας: Μας αρέσει!»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χώρα μπορεί να πανηγυρίζει! Διαθέτει εξαίρετα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ, και όποιος το αμφισβητεί είναι «εχθρός της δημόσιας και δωρεάν παιδείας». Πρόκειται για την καραμέλα όσων πανεπιστημιακών νιώθουν ότι βάλλονται από τα επικριτικά σχόλια για το επίπεδο του τμήματός τους, το παρεχόμενο έργο, το επίπεδο των φοιτητών.

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που, ανασφαλείς λόγω της δικής τους μετριότητας καθώς και του τμήματός τους, φοβούνται μήπως ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σχεδιάσει μία νέα «Αθηνά» και συγχωνεύσει περιφερειακά τμήματα που ιδρύθηκαν μόνο και μόνο για να ενισχυθούν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, τα σουβλατζίδικα και οι καφετέριες. Ας μη φοβούνται οι εν λόγω πανεπιστημιακοί. Ο μεταρρυθμιστικός οίστρος του κ. Αρβανιτόπουλου ήταν πάντα περιορισμένος!

Αλλωστε, ποιος ο λόγος φόβου; Εάν κάποιος πολίτης ρωτήσει τους Ελληνες πανεπιστημιακούς για τα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης του τμήματός τους, είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει ένας που δημοσίως θα παραδεχθεί ότι βρέθηκαν ατέλειες (έστω!) στο τμήμα του. Ολα είναι super! Πόσο, λοιπόν, ουσιαστικές είναι αυτές οι αξιολογήσεις;

«Μόνο εάν διαβάσεις πίσω από τις γραμμές μπορεί και να καταλάβεις τα ζητήματα για τα οποία οι αξιολογητές είναι επικριτικοί» μου ανέφερε πρόσφατα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα της οποίας οι φοιτητές διέκοψαν προσωρινά την αξιολόγηση. «Οι αξιολογητές είναι συνάδελφοί μας, και άρα εύλογα καλοπροαίρετοι. Συνήθως αποφεύγουν να μιλήσουν ανοιχτά για τις ευθύνες των διδασκόντων, ενώ αντίθετα υπερτονίζουν τις ευθύνες του υπουργείου Παιδείας» προσθέτει άλλη πανεπιστημιακός του ΕΚΠΑ.

Ετσι οι πάντες είναι ευτυχείς με το δικό τους έργο, χωρίς να δέχονται ίχνος κριτικής για το δικό τους μερίδιο ευθύνης στα προβλήματα των ΑΕΙ. «Ελάτε να σας ξεναγήσω στο τμήμα μου» μου πρότεινε τις προάλλες πρόεδρος τμήματος. Η ίδια ταξιδεύει δύο φορές την εβδομάδα στην ειδυλλιακή έδρα του τμήματος, όπως κάνουν και πολλοί άλλοι συνάδελφοί της. «Ιπτάμενους» τους χαρακτήριζε η πανεπιστημιακή κοινότητα όταν άρχισαν να ιδρύονται σωρηδόν τα τμήματα σε κάθε πόλη και χωριό. Βέβαια, οι διδάσκοντες του τμήματος ήταν όλοι παρόντες στην ημέρα της αξιολόγησής του…

Ομως, γιατί να μη βγάζουν γλώσσα σήμερα όλοι αυτοί που διατρανώνουν το πιστοποιημένο έργο τους; Ο ίδιος ο κ. Αρβανιτόπουλος προ εβδομάδων στη Βουλή είχε ανακοινώσει ότι στα τέλη Φεβρουαρίου θα είχε την πλήρη έκθεση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) για τη συνολική αξιολόγηση των ΑΕΙ της χώρας. Η έκθεση της ΑΔΙΠ παρουσιάστηκε από την «Κ» στις 13 Δεκεμβρίου 2013 και έλεγε ότι υπουργείο Παιδείας, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν εφαρμόζουν το νόμο-πλαίσιο, αφήνουν προβλήματα και στρεβλώσεις.

Ελήφθησαν υπόψη οι παρατηρήσεις της; Ολοι, κουκουλώνουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, και περιμένουν στο τέλος του μήνα να πάρουν τον μισθό τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή