Π. Νικολούδης: «Εκ των έσω καταλήστευση τραπεζών»

Π. Νικολούδης: «Εκ των έσω καταλήστευση τραπεζών»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρήματα για την, όπως τη χαρακτήρισε, εκ των έσω καταλήστευση τραπεζών, καθώς και εντυπωσιακές επισημάνσεις ως προς την περιορισμένη δυνατότητα των εφοριών να στρατευθούν στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επιφύλαξε χθες στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντεισαγγελέας Παν. Νικολούδης.

Εχουμε δέκα χιλιάδες πληροφορίες και τις διοχετεύουμε στο ΣΔΟΕ. Οι εφορίες δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα, δεν είναι ακόμα έτοιμες να δεχθούν τέτοιο όγκο πληροφοριών, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούδης αναφερόμενος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη συνεργασία της Αρχής της οποίας προΐσταται με το ΣΔΟΕ.

Σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα αναφορικά με τραπεζικά ιδρύματα στα οποία καταγράφηκαν -όπως ανέφερε- «εγκληματικές πράξεις», ο κ. Νικολούδης μίλησε για τις PROTON Bank, FBB, Τράπεζα Χαλκίδας, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Πελοποννήσου. Οπως σημείωσε, από την έρευνα «για τις τρεις πρώτες προκύπτει ότι η καταλήστευση έγινε για πλουτισμό των στελεχών τους». Για τις δε περιπτώσεις του Τ.Τ. και της Τράπεζας Πελοποννήσου συμπλήρωσε πως διαφέρουν, αφού φαίνεται πως δόθηκαν «δάνεια» κατά κανόνα σε επιχειρηματίες.

«Το παζλ δεν έχει συμπληρωθεί ούτε για μένα», υπογράμμισε ο κ. Νικολούδης, πλην όμως συμπλήρωσε ότι το «κόλπο», που έκανε την εμφάνισή του το 2007 και φάνηκε να κορυφώνεται το 2009, εξελίχθηκε μέσω offshore και αφορά κατά περίπτωση «εξαφάνιση ποσών έως και 520 εκατομμυρίων ευρώ». Υπό αυτό το πρίσμα, ο επικεφαλής της Αρχής είπε πως οι πρωταγωνιστές αυτών των δραστηριοτήτων (έφθασε να κάνει λόγο ακόμα και για «εγκληματική οργάνωση») δεν φορούν μάσκα όπως οι κοινοί διαρρήκτες των τραπεζών, ούτε κρατούν καλάσνικοφ. «Φοράνε μάσκες, που είναι ο ασύλληπτος αριθμός των offshore».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Νικολούδης είπε ότι θα έπρεπε να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη που να απαγορεύει και σε διοικητικά στελέχη τραπεζών να έχουν εταιρείες offshore, προσθέτοντας ότι υπάρχει περίπτωση ιδιοκτήτη τράπεζας με 152 τέτοιες εταιρείες.

Oι πυλώνες διαπλοκής

Αναφερόμενος στα θέματα διαπλοκής, ο κ. Νικολούδης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ενώ γενικώς σε άλλες χώρες οι τρεις πυλώνες είναι κατά σειρά η οικονομική ελίτ, η πολιτική ελίτ και τα ΜΜΕ, στην Ελλάδα η σειρά έχει αλλάξει και η πολιτική ελίτ φαίνεται να έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση. «Τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν πολύ μειωμένο ρόλο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στο γνωστό θέμα των στρατιωτικών εξοπλισμών, ο κ. Νικολούδης είπε ότι από την έρευνα που διεξήχθη, το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μόλις ανακαλύφθηκε η «φωλιά των προμηθειών», όπως ανέφερε, δηλαδή δύο λογαριασμοί του Κάντα στη Σιγκαπούρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή