Πιέσεις Ομπάμα προς Πούτιν για διπλωματική λύση στην Ουκρανία

Πιέσεις Ομπάμα προς Πούτιν για διπλωματική λύση στην Ουκρανία

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεφωνική επικοινωνία για μια ώρα είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλάντιμιρ Πούτιν, με τον αμερικανό πρόεδρο να ζητά από τον ρώσο ομόλογό του να αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης.

Στη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία τους κατά τις τελευταίες έξι μέρες, ο Ομπάμα υπογράμμισε στον Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε πως η απόσταση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ παραμένει μεγάλη στο θέμα της Ουκρανίας, προσθέτοντας όμως πως οι δύο χώρες δεν πρέπει να θυσιάσουν τις σχέσεις τους εξαιτίας μιας διαφωνίας για ένα μεμονωμένο, αν και πολύ σημαντικό, διεθνές πρόβλημα.

Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε σήμερα από το Κρεμλίνο, ο ρώσος ηγέτης είπε στον αμερικανό πρόεδρο πως οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας, οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία μ' ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, επέβαλαν "απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες και στην περιφέρεια της Κριμαίας".

Χθες, Πέμπτη, το κοινοβούλιο της νότιας ουκρανικής περιφέρειας της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για να γίνει η Κριμαία τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κινήσεις για τις οποίες οι φιλοδυτικοί ηγέτες στο Κίεβο υποστηρίζουν πως παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

"Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει εκκλήσεις για βοήθεια στο θέμα αυτό και ενεργεί αναλόγως, συμμορφούμενη πλήρως προς το διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ρώσος ηγέτης "υπογράμμισε την κορυφαία σημασία των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων για να εξασφαλισθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στον κόσμο. Οι σχέσεις αυτές δεν πρέπει να θυσιασθούν για μεμονωμένες διαφορές, αν και σημαντικές, σχετικά με διεθνή προβλήματα".

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που διήρκεσε μια ώρα, ο Ομπάμα κάλεσε το Πούτιν να δεχθεί τους όρους για μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Πούτιν υπεραμύνεται των κινήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια χώρα την οποία αποκαλεί "αδελφό έθνος", λέγοντας πως η Μόσχα δεν βρίσκεται πίσω από την κατάληψη της Κριμαίας, όπου βρίσκεται το αγκυροβόλιο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ο ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε τις δυτικές κατηγορίες ότι τα στρατεύματά του κατάλαβαν δημόσια κτίρια εκεί, λέγοντας πως οι ένοπλοι ήταν μέλη τοπικών μονάδων αυτοάμυνας.

Ο ίδιος λέει πως η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεργασθεί με δυτικές δυνάμεις, αλλά οποιαδήποτε λύση στην κρίση πρέπει να βασίζεται στη συμφωνία που υπογράφθηκε στις 21 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα της ΕΕ από τον ανατραπέντα ηγέτη Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος σύμφωνα με τον Πούτιν είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν δήλωσε πως συμφώνησε με τον Ομπάμα ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, θα πρέπει να συνεχίσουν τις "εντατικές επαφές" σχετικά με την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα περιέγραψε και τους όρους της "off-ramp" διπλωματικής λύσης που προωθούν αμερικανοί. Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η Ρωσία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά που βρίσκονται στην Κριμαία πίσω στις βάσεις τους, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ρώσων και να συναινέσει η Μόσχα σε απευθείας συνομιλίες με τους ουκρανούς αξιωματούχους.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπάρχει ένας τρόπος για την επίλυση της κατάστασης διπλωματικά» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε τη σημασία των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον κόσμο. Οι σχέσεις αυτές δεν θα πρέπει να θυσιαστούν από διεθνώς μεμονωμένα προβλήματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ομπάμα τη δεύτερη σε διάστημα έξι ημερών, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Λίγο νωρίτερα και ο Λευκός Οίκος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για την επικοινωνία των δύο ηγετών η οποία έγινε αφότου οι αμερικανοί προχώρησαν σε κυρώσεις κατά της Μόσχας με την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και πάγωμα πόρων σε ρώσους αξιωματούχους καθώς και σε αξιωματούχους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας τους οποίους κρίνει «υπεύθυνους» για το ότι απειλείται η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η εθνική κυριαρχία ή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας .

«Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή