Διπλή προσβολή

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκαθαρίζω εκ των προτέρων ότι δεν πιστεύω να ευθύνεται ο ίδιος ― θεωρώ πιθανότερο ότι έπεσε θύμα παραπληροφόρησης. Εννοώ τον πρόεδρο της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Ελληνα ομόλογό του είπε: «Θέλω να ξέρετε ότι στα δεκαπέντε μου χρόνια, στην τότε κομμουνιστική και δικτατορική Ανατολική Γερμανία, έμαθα αρχαία ελληνικά».

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο άνθρωπος το είπε με την καλύτερη των διαθέσεων. Ηθελε να κολακεύσει το κοινό του στην Ελλάδα. Στην προσπάθεια του, όμως, διέπραξε δύο σοβαρά λάθη. Το πρώτο: και τι μας νοιάζει εμάς αν αυτός έμαθε αρχαία ελληνικά; Η γνώση αρχαίων ελληνικών δεν μας ενδιαφέρει, διότι αν μας ενδιέφερε η μελέτη τους θα ήταν περισσότερο διαδεδομένη στην Ελλάδα· δεν είναι όμως. Εμάς μας ενδιαφέρει κυρίως να φέρουμε τον τίτλο των κληρονόμων, σαν να πρόκειται για τίτλο ευγενείας. Μας ενδιαφέρει να μας τον αναγνωρίζουν οι ξένοι. Θέλουμε να κοιτάμε τον Γερμαναρά ή τον Αγγλάρα στα μάτια και να του λέμε «ξέρεις ποιος είμαι ‘γω, ρε;». Εστω και αν το λέμε στη γλώσσα μας, επειδή δεν ξέρουμε τη δική του. Εστω και αν εκείνος δεν καταλαβαίνει τι του λέμε, επειδή δεν ξέρει τη δική μας. Αλλωστε δεν το λέμε για εκείνον. Για εμάς το λέμε, για να αντέξουμε την ασημαντότητά μας στον σύγχρονο κόσμο.

Το δεύτερο: ποιος σας είπε κύριε Γκάουκ μας ότι η Ανατολική Γερμανία ήταν δικτατορική επειδή ήταν κομμουνιστική; Δεν το γνωρίζετε ότι ο Υπαρκτός Ελληνισμός είναι ιδιάζουσα εκδοχή του Υπαρκτού Σοσιαλισμού και ότι ακόμη θρηνούμε την πτώση του τείχους; Δεν γνωρίζετε ότι είμαστε η μόνη υποτίθεται δυτική χώρα, όπου ο αντικομμουνισμός θεωρείται βαρύτατο πολιτικό αμάρτημα, που σε κατατάσσει αμέσως στην άκρα Δεξιά; Δεν γνωρίζετε ότι, παρά τον Εμφύλιο, εμείς ζούμε στη δεκαετία του 1930 και ότι τα στερεότυπα της σοβιετικής προπαγάνδας εκείνης της εποχής ακόμη ισχύουν εδώ; Δεν ξέρετε ότι «πρόοδος» σημαίνει «Αριστερά» και ότι, στο βάθος, θα θέλαμε να έχουν κερδίσει οι κομμουνιστές τον Εμφύλιο; Μένω κατάπληκτος, ειλικρινά, πώς δεν βρέθηκε κάποιος να προστατεύσει τον υψηλό επισκέπτη μας από τέτοια ολισθήματα…

Αρχηγός χωρίς ακόλουθους;

Μαθαίνω ότι ο καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ ούτε έχει ούτε φιλοδοξεί να αποκτήσει θέση στελέχους στο «Ποτάμι» του Σταύρου (το επίθετο περιττεύει). Η διευκρίνιση θεωρήθηκε απαραίτητη, καθώς το όνομα του γνωστού ιστορικού περιελήφθη στον κατάλογο προσωπικοτήτων που ανέγνωσε ο Σταύρος κατά την επίσημη παρουσίαση του κόμματός του, με αποτέλεσμα να δοθεί η εντύπωση ότι μετέχει ενεργά στη δραστηριότητα του κόμματος. Η ανάμειξή του, όμως, δεν υπερέβη -και ούτε πρόκειται να υπερβεί, όπως επισημαίνει ο ίδιος- το επίπεδο της μεταφοράς γνώσης γύρω από το θέμα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, το οποίο ο Χ. Φλάισερ γνωρίζει εις βάθος. (Ως εκ τούτου, παρακαλούνται θερμά οι φοιτητές του καλού καθηγητού να κόψουν το σχετικό δούλεμα. Εντάξει;)

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποστασιοποίησης από το «Ποτάμι» είναι το δεύτερο μετά τον συγγραφέα Ωγκύστ Κορτώ και με κάνει να υποψιάζομαι ότι η προσέλκυση ονομάτων ίσως αποδειχθεί το μεγαλύτερο εμπόδιο που θα πρέπει να υπερβεί το «Ποτάμι». Μέχρι τώρα είχαμε συναθροίσεις προσωπικοτήτων, οι οποίες, ελλείψει ηγεσίας, δεν τολμούσαν να παρουσιασθούν ως κανονικά κόμματα. Μήπως, αναρωτιέμαι, έχουμε τώρα κόμμα και αρχηγό, χωρίς προσωπικότητες; Διότι ξεκινώντας το κόμμα με τον αρχηγό, λύνεις μεν ένα βασικό πρόβλημα, δημιουργείς όμως ένα άλλο: ποιος δέχεται να στρατευθεί υπό τον Σταύρο, έστω και αν είναι «ο Σταύρος» και όχι ένας οποιοσδήποτε Σταύρος; Αν επιβεβαιωθεί η υποψία μου θα έχουμε, ει μη τι άλλο, μια ενδιαφέρουσα αντιστροφή του υποδείγματος που ίσχυε ώς τώρα…

Τα δυο του χέρια

Ο Αλέκος Αλαβάνος παρουσίασε την περασμένη Τρίτη τη θέση υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε κοινή συνέντευξη με ένα «Ινστιτούτο Ανδρέας Μπάτσης για την Ελληνική Οικονομία». Στη συνέντευξη, οι δύο εξίσου συνοφρυωμένοι εικονιζόμενοι, Κ. Παπουλής (ο παχουλούτσικος) και Θ. Μαριόλης (ο λιγνός), κάθονταν αριστερά του Αλ. Αλαβάνου, ώστε θα μπορούσε να πει κάποιος, αν ήθελε, ότι ο μεν πρώτος είναι το αριστερό χέρι του Αλαβάνου, ο δε δεύτερος το πιο αριστερό του. Διότι ο πρόεδρος του «Σχεδίου Β» είναι πολύ αριστερός για να έχει δεξί χέρι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή