Γ.Σταθάκης: ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ πρέπει να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο

Γ.Σταθάκης: ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ πρέπει να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ριζικά αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, τόνισε ο βουλευτής και υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του κόμματος Γιώργος Σταθάκης, στη διάρκεια συνάντησης με εργαζόμενους της ΔΕΗ που είχε στη Θεσσαλονίκη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωράει στη διάλυση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Το θέμα της αγοράς ενέργειας και της ΔΕΗ δεν είναι στις μνημονιακές δεσμεύσεις και ό,τι συμβαίνει είναι προϊόν επιλογών που κάνει η κυβέρνηση, προφανώς σε συνεργασία με την Τρόικα, είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προχωράει με ταχύ ρυθμό στην ιδιωτικοποίηση μεγάλων κομματιών της ΔΕΗ πριν ιδιωτικοποιήσει την ίδια τη ΔΕΗ. Ξεκινάει με τον πιο απαράδεκτο και εκκωφαντικό τρόπο και ιδιωτικοποιεί το δίκτυο. Αυτή είναι η μόνη στρατηγική διάλυσης του συστήματος της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού όπως το ξέρουμε. Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε από αυτά τα βήματα. Ο ΑΔΜΗΕ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και, προφανώς, πρέπει να παραμείνει κρατική η ΔΕΗ και όλα τα άλλα θέματα, τα οποία θα τα συζητήσουμε στη συνέχεια ξεκινούν και έχουν ως αφετηρία αυτό το δεδομένο".

Όπως εξήγησε τα άλλα θέματα είναι δύο, είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς στον τρόπο που τα συζητάμε. Το ένα είναι η μετάβαση, η αλλαγή του ενεργειακού μίγματος και αφορά το ειδικό βάρος που θα έχουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο. Αυτό είναι ένα μεγάλο και σύνθετο θέμα στο οποίο πρέπει να βρούμε έναν τρόπο σχεδιασμένο, συγκροτημένο με σαφήνεια και οι κανόνες για το πως θα γίνει η αλλαγή σε αυτό το μείγμα με ορίζοντα δεκαετία και εικοσαετία μπροστά μας. Το δεύτερο είναι η σχέση που έχει η παραγωγή ενέργειας με την υπόλοιπη οικονομία.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι ήταν "μπάχαλο" ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας τα τελευταία χρόνια, διότι εισήγαγε το φυσικό αέριο με υψηλές τιμές, συρρίκνωσε τη λιγνιτική παραγωγή, που ήταν η πιο φτηνή, και εισήγαγε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τις "πιο ακραίες" τιμές που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι είναι "απόλυτα σαφείς και αιχμηρές και απειλητικές απέναντι στην κυβέρνηση. Η δημόσια ΔΕΗ θα μείνει και θα παραμείνει ο κορμός παραγωγής ενέργειας και σχεδιασμού στη χώρα μας. Θα πάμε με ένα συντεταγμένο τρόπο σε ένα διαφορετικό ενεργειακό μείγμα και θα έχουμε πάντα μέριμνα για την αναπτυξιακή διάσταση της ενέργειας".

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση θα κινηθεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ενέργεια (που δεν απαγορεύει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες), λέγοντας πως όσο η ΔΕΗ παραμένει ο μεγάλος παραγωγός και έχει το δίκτυο και τα λιγνιτωρυχεία δεν υπάρχει πρόβλημα ανταγωνισμού.

Σε ερώτηση αν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει ιδιωτικοποιήσεις με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, απάντησε αρνητικά και διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει με νόμιμα μέσα, διότι όπως γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν και μια διεθνή διάσταση, που πρέπει να ληφθεί υπόψη για να μην ζημιωθεί η Ελλάδα από νομικά προβλήματα σε διεθνή δικαστήρια. "Υπάρχουν τα νόμιμα μέσα, είναι πιο ασφαλή θα κοστίσουν λιγότερο σε μας και θα κάνουμε και τη δουλειά που θέλουμε" είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταθάκης επισκέφθηκε τα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Παπαναστασίου, ξεναγήθηκε στους χώρους δουλειάς και συζήτησε με εργαζόμενους και διευθυντικά στελέχη. Η βουλευτής και υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που ήταν μαζί του, κάλεσε τους εργαζόμενους σε συστράτευση για να μην περάσει καμιά ιδιωτικοποίηση.

Στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν ο γραμματέας της Ν.Ε. Α΄Θεσσαλονίκης Νίκος Σαμανίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος.

Μετά τη ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ που λειτουργεί σε συνεταιριστική βάση από τους εργαζόμενους και ενημερώθηκε για την πορεία του εγχειρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή