Φίλια πυρά σε Τσίπρα για τις σχέσεις με το Die Linke

Φίλια πυρά σε Τσίπρα για τις σχέσεις με το Die Linke

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο Αλ. Τσίπρας, ως υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, περιοδεύει στην Ευρώπη στο πλαίσιο της καμπάνιας, με τελευταίο σταθμό το Δουβλίνο, στην Αθήνα δέχεται έμμεσα εσωκομματικά πυρά για την πολιτική συμμαχιών που επιλέγει για τον ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα για τη σχέση με το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς Die Linke. Ενώ η Κουμουνδούρου έχει πολλές φορές επικαλεσθεί την αλληλεγγύη που εκδηλώνεται από το Die Linke για τη χώρα μας και επιχαίρει για τις πολιτικές παρεμβάσεις του στο γερμανικό Κοινοβούλιο με θέσεις που ευνοούν τις ελληνικές διεκδικήσεις, στον ιστότοπο iskra.gr, που πρόσκειται στην εσωκομματική αντιπολίτευση, δημοσιεύθηκε άρθρο που ασκεί δριμεία κριτική στη στάση του Die Linke αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Παράλληλα, προκύπτει ότι το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς ουδόλως συμμερίζεται τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί μονομερούς διαγραφής του χρέους.

Στον εν λόγω ιστότοπο παρατίθεται report του υποψηφίου διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου Γ. Βασσάλου, με αφορμή συνέδριο με θέμα «Εναλλακτικές λύσεις για την κρίση χρέους», το οποίο πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο. Ο συντάκτης του κειμένου ασκεί κριτική στoν εκπρόσωπο του Die Linke στο συνέδριο, κ. Αξελ Τρουστ, για την τοποθέτησή του εναντίον του χαρακτηρισμού του ελληνικού χρέους προς την τρόικα ως απεχθούς και κατά της διαγραφής του. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού κόμματος αιτιολόγησε την άποψή του επικαλούμενος τον κίνδυνο που θα προέκυπτε από μια τέτοια κίνηση για τα ασφαλιστικά προγράμματα Γερμανών εργαζομένων. Ο συντάκτης του κειμένου, αφού παραθέτει στοιχεία για τις απώλειες που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα από την αναδιάρθρωση του χρέους και από τα μέτρα που ελήφθησαν, επικρίνει τον κ. Τρουστ για τις θέσεις του, αμφισβητώντας την αριστερή προέλευσή τους. Οπως λέει, μια πραγματικά αριστερή θέση θα ήταν τα ασφαλιστικά ταμεία να μην επενδύουν / κερδοσκοπούν σε κρατικά ομόλογα και αν τα Ταμεία κινδυνεύουν, η κυβέρνηση θα πρέπει να τα διασώζει. Προσθέτει, δε, ότι η γερμανική Αριστερά θα πρέπει να ζητήσει τη διαγραφή του χρέους από την πλευρά του πιστωτή και ότι αυτή θα ήταν μια πραγματικά διεθνιστική στάση, σε αντίθεση με την τρέχουσα του Die Linke.

«Το χειρότερο είναι ότι το Die Linke φαίνεται να έχει πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκλείσει την επιτακτικά αναγκαία μονομερή παύση πληρωμών και να προωθήσει μια “ομαλή διαπραγμάτευση” με σκοπό την προστασία των πιστωτών», καταλήγει το κείμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή