Συνδικαλιστές κλείνουν τα αεροδρόμια σε επενδυτές

Συνδικαλιστές κλείνουν τα αεροδρόμια σε επενδυτές

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχή εμπόδια στην πρόσβαση ξένων επενδυτών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας βάζουν το τελευταίο δεκαπενθήμερο οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Σχεδόν καθημερινά οι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν στους αερολιμένες της περιφέρειας έρχονται αντιμέτωποι με την «οργή» των συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), οι οποίοι δεν τους επιτρέπουν τα εισέλθουν και να επιθεωρήσουν τους χώρους, τους οποίους επιθυμούν να αξιοποιήσουν, ενώ παράλληλα εμποδίζουν τους συναδέλφους τους να εκδώσουν τις άδειες που απαιτούνται για τις επισκέψεις.

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Πρωτοστατούντος του προέδρου της ΟΣΥΠΑ κ. Αλεβιζόπουλου, που είχε καταφθάσει από την Αθήνα, οι συνδικαλιστές προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων του αερολιμενάρχη, ώστε να αποτρέψουν τους επενδυτές να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, αντιπροσωπεία κοινοπραξίας, αποτελούμενης από εκπροσώπους της ΜΕΤΚΑ, AEGEAN και μιας εταιρείας από την Αργεντινή, πήγαν στη Μίκρα για να επιθεωρήσουν την κατάσταση των υποδομών του αεροδρομίου, ώστε να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά τον Ιούνιο. Συνδικαλιστές του τοπικού σωματείου εργαζομένων επιχείρησαν να τους εμποδίσουν φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της αποκρατικοποίησης. Λόγω της έντασης, ο αναπληρωτής αερολιμενάρχης κ. Γιάννης Βογιατζής προέβη σε μια πρόχειρη ξενάγηση των υποψήφιων επενδυτών, υπό τις διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων. Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη δυνατό κατά την επίσκεψη στις 5 Μαρτίου, μιας άλλης αντιπροσωπείας αποτελούμενης από εκπροσώπους του ομίλου που διαχειρίζεται τον «Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών», καθώς οι συνδικαλιστές, με επικεφαλής τον κ. Αλεβιζόπουλο, εμπόδισαν την προσέγγισή τους στους χώρους του αεροδρομίου.

Μια άλλη αντιπροσωπεία ενδιαφερομένων από τον όμιλο Κοπελούζου σε συνεργασία με γερμανική και βρετανική εταιρεία, ξεναγήθηκε κανονικά στις 25 Φεβρουαρίου από τις αρχές του αεροδρομίου. Ο κ. Βογιατζής ερωτηθείς από την «Κ» επιβεβαίωσε τα παραπάνω. Με την προοπτική της παραχώρησης τμημάτων του, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» βρίσκεται στη διαδικασία αναβάθμισης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την επέκταση του διαδρόμου του σε μήκος χιλίων μέτρων μέσα στη θάλασσα του Θερμαϊκού ώστε να μπορούν να προσγειώνονται και να απογειώνονται μεγάλα αεροσκάφη και να εκτελούνται υπερατλαντικές πτήσεις. Το έργο ήταν να παραδοθεί το 2011, αλλά αναμένεται να παραδοθεί το 2015. Το 2013 διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης 4,5 εκατ. επιβάτες αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί την τρέχουσα χρονιά.

Καταλήψεις

Κατάληψη «συμβολικού χαρακτήρα» πραγματοποίησε η ΟΣΥΠΑ και στο αεροδρόμιο της Ρόδου, της Σαντορίνης και των Χανίων.

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου στα Χανιά, όπου συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός μελών της ΟΣΥΠΑ από όλη την Ελλάδα, μαζί με φορείς της τοπικής κοινωνίας (εκπρόσωποι ξενοδόχων, της περιφέρειας κ.ά.), καθυστερώντας κατά περίπου 4 ώρες την είσοδο των υποψηφίων επενδυτών (Fraport-Slentel) στους χώρους του αεροδρομίου.

Αποτέλεσμα ήταν το ΤΑΙΠΕΔ να εκδώσει σχετική ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι «είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στη διαδικασία αξιοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, που θα αναβαθμίσει τις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να αξιοποιεί την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος των τοπικών κοινωνιών και της εθνικής οικονομίας». Το επόμενο περιστατικό σημειώθηκε πάλι στα Χανιά στις 4 Μαρτίου, όταν πραγματοποιήθηκε, τελικώς χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, η επίσκεψη των υποψηφίων της Corporation America-METKA, παρουσία διαδηλωτών.

Στις 6 Μαρτίου καθυστέρησε κατά μία ώρα περίπου η είσοδος εκπροσώπων της Fraport-Slentel στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης. Την ίδια μέρα στη Ρόδο καθυστέρησε η είσοδος εκπροσώπων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, λόγω παρεμπόδισής τους από μέλη της ΟΣΥΠΑ. Κατά μία ώρα καθυστέρησε, επίσης στις 6 Μαρτίου, και η τρίτη επίσκεψη ενδιαφερομένων στο αεροδρόμιο Χανίων, αυτή τη φορά των εκπροσώπων του ΔΑΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή