37.200 οι συντάξεις σε μεγάλη καθυστέρηση

37.200 οι συντάξεις σε μεγάλη καθυστέρηση

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 37.200 και όχι σε 150.000 ανέρχονται οι συντάξεις που η απόδοσή τους καθυστερεί, ανακοίνωσε χθες το ΙΚΑ, διαβεβαιώνοντας ότι το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις βαίνει προς επίλυση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης, από τις 77.375 συντάξεις που καθυστερούν να βγουν, οι μη αποδοθείσες συντάξεις, εξαιρουμένων των προσωρινών και των σε αναστολή διακοπής αναπηρικών συντάξεων, ανέρχονται σε 37.299. Το σύνολο των προσωρινών συντάξεων που έχουν αποδοθεί είναι 35.576. «Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσα σε συνθήκες ιδιαίτερα δυσχερείς, λόγω και της έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού (ιδιαίτερα μετά τη δικαστική απόφαση απομάκρυνσης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 400 περίπου εργαζομένων της σειράς 9Κ του ΑΣΕΠ, απασχολουμένων κυρίως στο έργο απόδοσης των συντάξεων) καταβάλλει κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού του χρόνου απόδοσης των κύριων συντάξεων» αναφέρει, υποσχόμενο για πολλοστή φορά ότι μέχρι το 2015 οι συντάξεις θα καταβάλλονται εντός τριμήνου.

Η Εθνική Τράπεζα επανέκτησε την πρώτη θέση στην κεφαλαιοποίηση των 241 εισηγμένων με χρηματιστηριακή αξία 9,46 δισ. ευρώ, προσπερνώντας την Τράπεζα Πειραιώς, που υποχώρησε στη δεύτερη θέση με κεφαλαιοποίηση 9,28 δισ. ευρώ. Το νέο υψηλό έτους που σημειώθηκε χθες στο Χρηματιστήριο έφερε την εγχώρια αγορά να έχει συνολική αξία 75,810 δισ., που αντιστοιχεί στο 42% του φετινού ΑΕΠ της χώρας, το οποίο έχει προσδιορισθεί στα 183,089 δισ. Η ρηχότητα της ελληνικής αγοράς επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι 11 εισηγμένες που έχουν χρηματιστηριακή αξία από 1 δισ. και πάνω έχουν άθροισμα κεφαλαιοποίησης 54,95 δισ. και οι υπόλοιπες 231 έχουν αξία 20,86 δισ. ευρώ.

Οι δύο ρόλοι του υπουργού

Τη μία μέρα δέχεται πιέσεις, την άλλη ασκεί ο ίδιος. Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τη μία μέρα είναι σε ρόλο απολογούμενου στο Eurogroup και την αμέσως επόμενη σε ρόλο προέδρου του Ecofin.

Και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία με ιδιαίτερη σημασία, μιας και η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει στην τραπεζική ενοποίηση. Πάντως, η επιστροφή του στην Αθήνα μόνο ομαλή δεν θα είναι, καθώς θα έχει στη διάθεσή του το πολύ πέντε ημέρες για να γεφυρώσει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Αισιοδοξία λόγω νέων φωτοβολταϊκών

Εξαιρετικά θετική κρίνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών την άρση της αναστολής αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών έργων, που ισχύει από τον Αύγουστο του 2012, μέσω του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη Παρασκευή. Η αναστολή, σύμφωνα με τον ΣΕΦ, έχει ήδη οδηγήσει σε μαρασμό την αγορά και σε απώλεια άνω του 75% των θέσεων εργασίας στον κλάδο. Με την αδειοδότηση νέων έργων και τη συνέχιση της αδειοδοτικής διαδικασίας για μη ώριμα έργα, δημιουργείται προσδοκία για μια μελλοντική επανεκκίνηση της αγοράς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Αγώνας δρόμου για Τράπεζα Αττικής και Πανελλήνια

Αποφασισμένες να το «παλέψουν» εμφανίζονται τόσο η Τράπεζα Αττικής όσο και η Πανελλήνια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του stress test, οι κεφαλαιακές ανάγκες της πρώτης διαμορφώνονται στα 397 εκατ. ευρώ, ενώ της δεύτερης στα 169 εκατ. ευρώ. Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, δεδομένου ότι τα κεφάλαια της Τράπεζας Αττικής διαμορφώνονται στα 225 εκατ. ευρώ και της Πανελλήνιας στα 61 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι διοικήσεις και των δύο τραπεζών εμφανίζονται αποφασισμένες να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Στην προσπάθειά τους έχουν ένα σύμμαχο: τη διαφαινόμενη επάνοδο της οικονομίας σε ανοδική τροχιά και το μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για ελληνικό κίνδυνο. Και οι τράπεζες πλέον στην Ελλάδα είναι μετρημένες στα δάχτυλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή