Ετοιμες το 2015 οι σήραγγες των Τεμπών

Ετοιμες το 2015 οι σήραγγες των Τεμπών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΜΠΗ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Μόλις μισό ευρώ ακριβότερη από σήμερα θα είναι η χρέωση των διοδίων μετά τη λειτουργία των σηράγγων των Τεμπών και του Πλαταμώνα, οι οποίες θα παραδοθούν στην κυκλοφορία τον Αύγουστο του 2015.

Παράλληλα, η διαδρομή θα «συντομεύσει» χρονικά κατά μισή ώρα. Βέβαια, οι οδηγοί που θα θελήσουν να τις παρακάμψουν επιλέγοντας την παλαιά εθνική οδό δεν θα απαλλάσσονται από τα διόδια, αφού αυτά θα συνεχίσουν να υφίστανται. Επίσης, την παλαιά εθνική οδό δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα μεγάλα φορτηγά.

Την υπό κατασκευή σήραγγα του Πλαταμώνα επισκέφθηκαν χθες ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ. Οπως επεσήμανε ο κ. Ράιχενμπαχ, η πρόοδος του έργου αυτού είναι συμβολική, καθώς «αποδεικνύει ότι όποιος επιμένει τελικά θα επιτύχει τον στόχο του». Επιπλέον, «οι Ελληνες μιλούν συχνά για την ανάγκη να δουν φως στην άκρη του τούνελ», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήρε τη συμβολή του κ. Ράιχενμπαχ στην επανέναρξη των έργων, χαρακτηρίζοντάς τον «έναν από εμάς». Ενώ ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους πολίτες που «από το υστέρημά τους αύξησαν τη χρηματοδοτική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο έργο». Οπως επεσήμανε ο υπουργός Υποδομών, σήμερα στο έργο απασχολούνται περισσότερες από 100 τοπικές εταιρείες, ενώ σε λίγους μήνες θα απασχολούνται περί τα 1.500 άτομα. Ερωτώμενος για τα διόδια, επανέλαβε ότι «δεν πηγαίνουν στην τσέπη κανενός, αλλά στην κατασκευή του έργου».

Οι δύο σήραγγες των Τεμπών και η σήραγγα του Πλαταμώνα (μαζί με τα νέα «υπαίθρια» οδικά τμήματα συνολικά 25,2 χλμ.) αναμένεται να παραδοθούν στην κυκλοφορία την Αύγουστο του 2015. Τον Μάιο θα ολοκληρωθεί η διάνοιξη της σήραγγας Πλαταμώνα, για την οποία απομένουν ακόμα 300 μέτρα (στον κλάδο προς Αθήνα – ο κλάδος προς Θεσσαλονίκη θα διανοιχθεί μέσα στον μήνα). Η συνολική πρόοδος του έργου είναι σήμερα στο 76%.

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι η εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, η οποία διαχειρίζεται τον άξονα Ραχών Φθιώτιδας – Κλειδιού Ημαθίας (στον οποίο βρίσκεται το έργο), έχει -εκτός από την υποχρέωση συντήρησης της παλαιάς εθνικής οδού στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα- το δικαίωμα να συνεχίσει να εισπράττει διόδια στο παλαιό τμήμα. Το ύψος τους είναι το 65% της χρέωσης του νέου τμήματος. Επιπλέον, θα απαγορευτεί η διέλευση φορτηγών από την παλαιά εθνική στα Τέμπη.

Οι νέες τιμές

Πώς θα διαμορφωθούν τα διόδια; Σήμερα, στο συγκεκριμένο σημείο, από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη ο οδηγός του Ι.Χ. πληρώνει 1,40 ευρώ στο Μακρυχώρι, 2 ευρώ στον Πυργετό και 2 ευρώ στη Λεπτοκαρυά. Οταν λειτουργήσουν οι σήραγγες, θα πληρώνει 2,60 ευρώ στο Μακρυχώρι και 3,30 ευρώ στη Λεπτοκαρυά (ήτοι 0,50 λεπτά ακριβότερα από σήμερα). Τα διόδια Πυργετού θα διατηρηθούν για όσους οδηγούς προτιμήσουν την παλαιά εθνική, χρεώνοντας 1,60 ευρώ.

Εξώδικα σε οδηγούς

Πάντως οι οδηγοί που αρνούνται να πληρώσουν διόδια στο Μαλιακός – Κλειδί έχουν μειωθεί αισθητά (από 20% των διελεύσεων το 2010-11 στο 2% σήμερα). Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου έχει κάνει 1.405 εξώδικα και αγωγές στους μεγάλους οφειλέτες, από τους οποίους οι 312 έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό. Ανάμεσα σε αυτούς, και μια μεταφορική εταιρεία, η οποία είχε συνολικά την υψηλότερη οφειλή από απλήρωτα διόδια (96.096 ευρώ). Συνολικά οι οφειλές από διόδια στην Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ανέρχονται στα 14 εκατομμύρια ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή