Μόνο μία δόση 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ

Μόνο μία δόση 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δεν προβλέπεται να οδηγήσει το ΔΝΤ σε εκταμίευση μιας δόσης μεγαλύτερης από τα 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπονται από την πέμπτη αξιολόγηση. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο διευθυντής Επικοινωνίας του ΔΝΤ Τζέρι Ράις απέρριψε τις πληροφορίες ότι η παρούσα αξιολόγηση είναι «τριπλή», ότι δηλαδή έχουν συγχωνευθεί σε αυτήν οι αξιολογήσεις -και οι δόσεις- που έχουν καθυστερήσει, καθώς είχαν προγραμματισθεί για τον Νοέμβριο του 2013 και τον Φεβρουάριο του 2014.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Ράις ήταν κατηγορηματικός: «Συγγνώμη αν φαίνομαι απορημένος, αλλά αυτή είναι η πέμπτη αξιολόγηση». Οπως εξήγησαν στη συνέχεια πηγές του Ταμείου, το ποσό που θα εκταμιευθεί -εφόσον αυτή ολοκληρωθεί- θα είναι η προβλεπόμενη δόση της πέμπτης αξιολόγησης, ήτοι 1,8 δισ. Στην τελευταία του αναθεώρηση, το ελληνικό πρόγραμμα προέβλεπε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου θα είχε κλείσει η έβδομη αξιολόγηση, με κάθε επιτυχή αξιολόγηση να οδηγεί στη χορήγηση ακόμη μιας δόσης των 1,8 δισ. Ετσι, μια τριπλή αξιολόγηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκταμίευση μέχρι και 5,4 δισ. Στο πρόσφατο παρελθόν, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και πηγές του Ταμείου άφηναν να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ θα αποδεχθεί να εκταμιεύσει δύο δόσεις μαζί.

Παρά τις χθεσινές δηλώσεις, ωστόσο, άλλες πηγές της Ουάσιγκτον έλεγαν ότι η καταβολή υψηλότερου ποσού εξακολουθεί να μην αποκλείεται, ανάλογα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων – κάτι που υποδεικνύει ότι το ΔΝΤ χρησιμοποιεί το ύψος της επόμενής του δόσης ως εργαλείο πίεσης για να επισπεύσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ αυτών που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του περασμένου έτους ώστε να δοθεί η δόση του Φεβρουαρίου, π.χ., είναι η μείωση των ρυθμιστικών εμποδίων για την απελευθέρωση 13 αγορών προϊόντων με βάση τη σχετική λίστα ΟΟΣΑ και η μείωση των εμποδίων εισόδου και εξόδου στην αγορά εργασίας, με μέτρα όπως η διευκόλυνση της προσωρινής απασχόλησης και των μαζικών απολύσεων. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να διαθέσει μία μόνο δόση προς την Ελλάδα, κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ δήλωσε χθες ότι κάτι τέτοιο «δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα».

Ο κ. Ράις αρνήθηκε να τοποθετηθεί για τη θέση του Ταμείου στα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως που ανακοίνωσε η ΤτΕ και τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ή για το αν υπάρχει διαφωνία με την ελληνική κυβέρνηση στον τρόπο διάθεσης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οπως είπε, αυτά είναι θέματα που βρίσκονται υπό εξέταση στις συζητήσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Ούτε όμως θέλησε να σχολιάσει τις πιέσεις των Ευρωπαίων για κλείσιμο της διαπραγμάτευσης ώς την Κυριακή, τονίζοντας ότι, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, «ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα». Οπως είπε, από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία, «συνήθως απαιτούνται περίπου τέσσερις εβδομάδες» προκειμένου η έκθεση που θα συντάξει στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΔΝΤ για την Ελλάδα να παρουσιασθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ώστε αυτό να εγκρίνει με τη σειρά του την εκταμίευση της δόσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή