Παραμένει η διαφορά για τις «τριετίες»

Παραμένει η διαφορά για τις «τριετίες»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Την ώρα που ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος θα ανακοινώνει τη συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων αναφορικά με την παράταση της συμφωνίας για τη διατήρηση του επιδόματος γάμου για έναν ακόμη χρόνο, η τρόικα θα θέτει εκ νέου ζήτημα κατάργησης των τριετιών. Σήμερα, οι συναντήσεις των επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας θα είναι τουλάχιστον δύο, μία το πρωί και μία το βράδυ με το αγκάθι των «τριετιών» να παραμένει στο τραπέζι. Υπενθυμίζεται πως η τρόικα ζητεί την κατάργηση κάθε θεσμοθετημένης προσαύξησης που συνοδεύει την προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα και επιμένει για ένα καθαρό μισθό 586 ευρώ μεικτά ανεξαρτήτως αρχαιότητας. Ο,τι πρόσθετο, ζητεί να δίνεται σε συμφωνία εργοδότη – εργαζομένου. Αν και οι τριετίες έχουν καταργηθεί για τους νεοεισερχόμενους, η αρχική συμφωνία προβλέπει το πάγωμά τους για τους παλαιούς έως ότου η ανεργία πέσει στο 10%.

Στα υπόλοιπα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα συμπεριλαμβάνονται τα εξής: μια πρώτη συμφωνία για την αλλαγή των συνδικαλιστικών διατάξεων, που αφορούν τον τρόπο προκήρυξης απεργιών στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις, oι συνδικαλιστικές άδειες και η ανταπεργία (επαναφορά του λοκ άουτ) από την πλευρά των εργοδοτών. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, θα συμφωνηθεί η έναρξη διαλόγου ώστε να ξεκινήσουν αλλαγές με πρώτη αυτή που αφορά τη διαδικασία προκήρυξης των απεργιών, ώστε να απαιτείται συμφωνία τουλάχιστον του 50% των εργαζομένων. Επίσης, θα οριστικοποιηθεί πως η μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες θα γίνει προς όφελος μόνο της εργοδοτικής επιβάρυνσης με έναρξη από 1/7/2014. Προσωρινός συμβιβασμός αναμένεται και στο σκέλος των ομαδικών απολύσεων, για τις οποίες, ωστόσο, έως και χθες δεν είχε απόλυτα διασφαλιστεί ότι η τρόικα θα αποδεχθεί τη μεταβίβαση της ευθύνης του όλου θέματος στο ανώτατο συμβούλιο εργασίας.

Σήμερα, οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία θα λάβει τη μορφή σύμβασης έως την άλλη Παρασκευή, καθώς στο τέλος του μήνα λήγει η τρίμηνη μετενέργεια της προηγούμενης. Βασικός στόχος είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου (10% στον βασικό μισθό) με πιθανή αναφορά στη διατήρηση των τριετιών, των δώρων και κάποιες οριακές βελτιώσεις στο σκέλος των αδειών προκειμένου να λειτουργήσουν εμμέσως ως οικονομικό όφελος για τους χαμηλόμισθους. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης προτείνει ποσοστό από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών να επιστραφεί ανταποδοτικά στις κατώτατες αμοιβές. Ταυτοχρόνως, στελέχη του ΣΕΒ κάνουν λόγο για «ένα νέο σύγχρονο πρότυπο συλλογικής σύμβασης εργασίας. Μία συλλογική σύμβαση που θα είναι και λειτουργική και όχι προσχηματική», χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν ο Σύνδεσμος στηρίζει ή όχι την κατάργηση των τριετιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή