Το Λονδίνο της Ζέιντι Σμιθ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζέιντι Σμιθ

«Στην καρδιά της πόλης». Μετάφραση

Ιωάννα Ηλιάδη, εκδ. Μεταίχμιο.

Στα προάστια του βορειοδυτικού και του νότιου Λονδίνου, οι πορείες τεσσάρων ανθρώπων διασταυρώνονται μία ή περισσότερες φορές εξαιτίας ασήμαντων ή τραγικών γεγονότων. Οι τρεις έχουν την τύχη να περιτριγυρίζονται από αγαπημένους ανθρώπους, όμως σκοτεινά μυστικά και ανείπωτες σκέψεις τούς εμποδίζουν να επικοινωνήσουν σε βάθος. Ο τέταρτος έχει από καιρό εγκαταλείψει την ασφάλεια της «κανονικότητας» και αγωνίζεται μόνο για την προσωπική του, καθημερινή επιβίωση. Ολοι τους βασανίζονται από μια βαθιά, υπαρξιακή μοναξιά, την οποία αδυνατούν να εκφράσουν και όλοι τους προσπαθούν να ξεφύγουν από το πρόσφατο ή πιο μακρινό παρελθόν. Το τελευταίο μυθιστόρημα της Ζέιντι Σμιθ εκτυλίσσεται, όπως και πολλές από τις ιστορίες της, στην πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η Αγγλίδα συγγραφέας. Το δικό της Λονδίνο είναι η πολύβουη μητρόπολη της πολυπολιτισμικότητας, του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων, που ζουν σχεδόν ο ένας δίπλα στον άλλο, και της άλλοτε απελευθερωτικής και άλλοτε αφόρητης ανωνυμίας. Ο αγγλικός τίτλος του βιβλίου, «NW», προέρχεται από τον ταχυδρομικό κώδικα των βορειοδυτικών προαστίων της πόλης, αν και η υπόθεση εκτυλίσσεται ως επί το πλείστον στην περιοχή του Willesden του νότιου Λονδίνου.

Η ιρλανδικής καταγωγής Λία Χάνγουελ έχει συμβιβαστεί με μια δουλειά που δεν τη γεμίζει και μια καθημερινότητα με ελάχιστες απολαύσεις, ενώ δέχεται δριμεία κριτική από τον κοινωνικό της περίγυρο όταν πείθεται να δώσει χρήματα στη Σαρ, μια νεαρή τοξικομανή. Μολονότι είναι ακόμη ερωτευμένη με τον Γάλλο, μαύρο σύζυγό της, Μισέλ, εκείνος ονειρεύεται οικογένεια κι εκείνη δυσκολεύεται να του αποκαλύψει την αλήθεια, ότι δηλαδή θεωρεί πως τα παιδιά θα διατάρασσαν ανεπανόρθωτα τη γαλήνη της σχέσης τους. Η παιδική της φίλη της Λία, η Κέισα, με καταγωγή από την Καραϊβική, έχει πια αλλάξει το όνομά της σε Νάταλι και έχει κατορθώσει να κάνει τον γάμο που σχεδίαζε από μικρή, εξασφαλίζοντας την κοινωνική ανέλιξη. Ωστόσο, στον ελεύθερο χρόνο της αναζητεί διέξοδο σε συνευρέσεις με αγνώστους που γνωρίζει στο Διαδίκτυο. Ο Φίλιξ έχει καταφέρει να αφήσει πίσω του τις καταχρήσεις, τα τραύματα και τα λάθη του παρελθόντος και είναι αποφασισμένος να γυρίσει σελίδα, όμως η ζωή τού επιφυλάσσει κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο κάποτε εξαιρετικά γοητευτικός Νέιθαν είναι σήμερα ένα ερείπιο, που περιφέρεται άσκοπα στους δρόμους. Κανένας τους δεν είναι απόλυτα έντιμος με τον εαυτό του και τους γύρω του, όμως στο τέλος όλοι καταφέρουν να κερδίσουν τη συμπάθεια του αναγνώστη χάρη στη διεισδυτική ικανότητα της Σμιθ, η οποία εναλλάσσει οπτικές γωνίες, πλησιάζοντας πολύ κοντά στους χαρακτήρες της ή παρακολουθώντας τους από ασφαλή απόσταση.

Αν και το αινιγματικό τέλος του βιβλίου δεν προσφέρει ακριβώς την κάθαρση, αφήνει τον αναγνώστη με την αδιόρατη ελπίδα πως η συμφιλίωση –εσωτερική και εξωτερική– δεν είναι ανέφικτη και πως η μοναξιά δεν είναι μόνο ένας τοίχος που υψώνεται μεταξύ των ανθρώπων, δυσχεραίνοντας την επικοινωνία, αλλά και η κοινή μοίρα που μας συνδέει όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή