Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η «Λίμνη των Κύκνων» κατά Ρενάτο Τζανέλλα

Σε μια νέα, ενδιαφέρουσα χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα ανεβαίνει απόψε στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η «Λίμνη των Κύκνων». Οι επόμενες παραστάσεις θα δοθούν αύριο και στις 18, 19, 21, 22 και 23 Μαρτίου.

Ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, ακολουθώντας τη ρομαντική παράδοση και τις καθοδηγητικές γραμμές της χορογραφίας των Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβάνοφ, ξαναέγραψε το λιμπρέτο της ιστορίας, διατηρώντας το δραματουργικό πλαίσιο του μπαλέτου. Σε αυτήν την ανατρεπτική εκδοχή της «Λίμνης των Κύκνων», η μουσική του Τσαϊκόφσκι κυριαρχεί μαζί με τη λευκή ομορφιά των κύκνων και τη σκληρότητα της πραγματικής ζωής, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στο έργο. Το κλασικό pas de deux της Γ΄ Πράξης συνυπάρχει με ένα σύγχρονο casting show, που θα αναδείξει τη νικήτρια νύφη του πρίγκιπα με καλεσμένους εμβληματικές περσόνες της ποπ κουλτούρας. Τα σκηνικά επιμελείται ο ίδιος ο Ρενάτο Τζανέλλα, ενώ τα κοστούμια υπογράφει η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Σήλια Κριθαριώτη, δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο της ως ενδυματολόγου στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Την Ορχήστρα της Λυρικής σκηνής θα διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους χορεύουν οι Αιμιλία Γάσπαρη, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Σταυρούλα Καμπουράκη, Ντανίλο Ζέκα κ.ά.

​Ωρα έναρξης 8 μ.μ. Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Πορεία ανθρώπων σε ασπρόμαυρο φως

Οι 31 φωτογραφίες του Βασίλη Κολτούκη, που παρουσιάζονται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, είναι ένα καλειδοσκόπιο μορφών και βλεμμάτων. Ενας και μόνο άνθρωπος, σαν κλαρί, σαν τοτέμ, σαν βωμός ή ακρόπρωρο, μπορεί να συμπυκνώσει μια αφήγηση σε ένα τοπίο αχανές, αχαρτογράφητο ή οικεία ανοίκειο. Ο Βασίλης Κολτούκης ανθολογεί μια ενότητα φωτογραφιών του από το μεγάλο αρχείο του, προϊόν περιπλανήσεων στα πέρατα του κόσμου, από τη Μογγολία μέχρι την Κούβα και από την Ηπειρο μέχρι την Ινδία. Και μέσα από αυτήν την οικουμενική αγκαλιά, κορφολογεί μαυρόασπρα πλάνα, λειαίνοντας εσωτερικά τα ανάγλυφα ενός ψυχικού ανάγλυφου, ενώ εξωτερικά τα αφήνει να απλώνονται σε ένα γεωφυσικό ορίζοντα με το ανθρώπινο σώμα στο επίκεντρο. Εχει χάρισμα ο Βασίλης Κολτούκης να δημιουργεί κοιλότητες συναισθηματικής θέρμης στο μαυρόασπρο περιβάλλον μέσα στο οποίο χτίζει το δικό του habitat. Αυτός ο «οίκος» είναι πλατύς και φωτεινός, ευρύχωρος και ανοικτός. Κυριαρχεί το αίσθημα της αποδοχής και της υποδοχής μέσα σε μια συνθήκη ανεπιτήδευτης απλότητας. Βλέμματα, σκιές, υγρασίες, σκιρτήματα και ενδοσκοπικές αφηγήσεις εξακτινώνουν έναν κόσμο με λάμψεις οικειότητας.

​Αίθουσα  Τέχνης  Αθηνών,  Γλύκωνος  4, Πλ. Δεξαμενής. Εως 29/3.

ΧΥΤΗΡΙΟ

«Πρώτη Παράσταση ΙΙ» με τον Γιάννη Σουλάκη

Ενα χρόνο μετά την παρουσίαση της «Πρώτης Παράστασης» στο θέατρο «104», ο νέος ερμηνευτής και ηθοποιός Γιάννης Σουλάκης επιστρέφει με μία ανανεωμένη εκδοχή της με τίτλο «Πρώτη Παράσταση ΙΙ», που φιλοξενείται στο θέατρο Χυτήριο και περιλαμβάνει επιλογές από τον χώρο του μιούζικαλ, γνωστά τζαζ κομμάτια, τραγούδια Ελλήνων συνθετών, όπως ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης, αλλά και επιτυχίες των περασμένων δεκαετιών ταυτισμένες με τις φωνές της Σοφίας Βέμπο, της Μαρινέλλας, του Κώστα Χατζή κ.ά. Την επιμέλεια του προγράμματος υπογράφει ο σκηνογράφος και αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Νεγρίν και τη σκηνοθεσία η Αννα Μιχελή. Συμμετέχουν η τραγουδίστρια Παρασκευή Λεβεντάκου και οι μουσικοί Αδαμάντιος Αναστασιάδης (πιάνο), Ρία Αναστασίου (τσέλο) και Γάσπαρης Μάμμας (κλαρινέτο, ενορχηστρώσεις).

​​Κάθε Πέμπτη στις 9.30 μ.μ. στο θέατρο Χυτήριο, Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός. Γενική είσοδος 10 ευρώ (με κρασί).

ΒΕΤΟΝ7

Aπόστολος Παληός

Αφιέρωμα στο πιανιστικό έργο του Μότσαρτ με τον καταξιωμένο πιανίστα Απόστολο Παληό φιλοξενείται αύριο στο Beton7, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Μουσικοί ΣυνΤΟΝισμοί», που συνεχίζεται ώς τις 23 Μαρτίου.

​​Κυριακή 16/3, 8.30 μ.μ. Πύδνας 7.

GALLERY GENESIS

Riders on the Storm

Τα 4 χρόνια της γιορτάζει η Gallery Genesis με ομαδική έκθεση, που περιλαμβάνει έργα υψηλών προδιαγραφών από σύγχρονους Ελληνες ζωγράφους. Επιμέλεια: Ιρις Κρητικού.

​​Gallery Genesis, Χάρητος 35, Κολωνάκι. Εως 29 Μαρτίου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«H Δηλητηριώδης»

Το νέο βιβλίο της Ευαγγελίας Ανδριτσάνου «H Δηλητηριώδης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγρα, παρουσιάζουν σήμερα (7 μ.μ.) οι Παυλίνα Παμπούδη, Θάνος Κάππας, Κυριάκος Βλασσόπουλος και Τζούλια ΙΙ. Kείμενα διαβάζουν η ηθοποιός Λαρίσα Βέργου και η συγγραφέας.

​​Στις 7 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο «Πλειάδες» (Σπύρου Μερκούρη 62, Παγκράτι).

ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Mάνος Χατζιδάκις

Με ένα αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι γιορτάζει τη Μεγάλη Ημέρα της Ποίησης το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η Σαβίνα Γιαννάτου, ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου ερμηνεύουν «Τραγούδια για φωνή και πιάνο» από τον Κύκλο του CNS, τον «Καπετάν Μιχάλη», τον «Ματωμένο Γάμο» κ.ά.

​​Την Κυριακή 16/3, 8.30 μ.μ. στο Μέγαρο.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Χρίστος Θεοδώρου

Στην αίθουσα του Νέου Ελληνικού Θεάτρου Γιώργου Αρμένη εμφανίζεται ο συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου για μία συναυλία με επιλογές από τα τραγούδια του, τα μιούζικαλ και τις θεατρικές παραστάσεις για τις οποίες έχει συνθέσει μουσική, αλλά και αυτοσχεδιασμούς στο πιάνο.

​​Απόψε και κάθε Σάββατο στις 9, Σπυρίδωνος Τρικούπη 34, Εξάρχεια.

ΚΑΠΛΑΝΩΝ 5

Γιώργος Καρακάσογλου

Με ποικιλία υλικών και πλούσια φαντασία, ο Γιώργος Καρακάσογλου παρουσιάζει την εικαστική δουλειά του σαν ένα παραμύθι σε οπτική αφήγηση.

​Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5» (Καπλανών και Μασσαλίας, τηλ. 210-33.90.946). Εως 5 Απριλίου.

ΣΤΕΓΗ

«Sad Sam Lucky»

Mε την παράσταση «Sad Sam Lucky» του βραβευμένου Κροάτη χορογράφου και χορευτή Matija Ferlin, που βασίζεται στην εμπειρία του δημιουργού από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και αποτίει φόρο τιμής στον πρόωρα χαμένο σλαβόφωνο εξπρεσιονιστή ποιητή Σρέτσκο Κοσοβέλ, συνεχίζεται απόψε το φεστιβάλ «Transitions 1.Balkans». Ενας χορευτής παλεύει με ένα τραπέζι πάνω σε ένα λευκό πάτωμα, καθώς σταδιακά η εικόνα μετατρέπεται σε πίνακα ζωγραφικής. «Sad Sam» σημαίνει «Τώρα είμαι» στα κροατικά.

​​Σήμερα στις 7 μ.μ., στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Dalla porta d’ oriente»

Tο σύνολο παλιάς μουσικής Ritornello ερμηνεύει έργα του πρώιμου ιταλικού μπαρόκ (1600-1650) στη μουσική παράσταση «Dalla porta d’ oriente», που παρουσιάζεται αύριο στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια, οργανικά έργα και χορούς των συνθετών Caccini, Castaldi, Castello, Cazzati, Corbetta, Falconieri, Kapsberger, Marini, Piccinini και Sances.

​​Κυριακή 16/3, 8 μ.μ. Φιλελλήνων 27.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή